Van Gils geklopt door Ries in Valle d’Aosta, Vansevenant nieuwe leider
foto: Cor Vos (archiefbeeld)
vrijdag 19 juli 2019 om 16:47

Van Gils geklopt door Ries in Valle d’Aosta, Vansevenant nieuwe leider

Michel Ries heeft de derde etappe van de Italiaanse beloftekoers Giro Valle d’Aosta gewonnen. In de bergrit naar Champoluc klopte hij de Belg Maxim Van Gils. De Nederlander Kevin Inkelaar werd vierde. Mauri Vansevenant is de nieuwe drager van de leiderstrui.

Het peloton begon vandaag in Antagnod en koerste naar Champoluc, een bergetappe over 179,7 kilometer. Na 26,1 kilometer was de Col de Joux de eerste hindernis van de dag, maar deze klim zou later nog eens opdoemen in het routeboek. In de tweede koershelft volgde de beklimmingen naar Champremier en Emarèse en opnieuw de Col de Joux, ditmaal vanaf de andere kant. Vanaf de top was het nog 17,6 kilometer naar de finish in Champoluc.

Ruim tien renners rijden weg in beginfase
In de beginfase scheidden ruim tien renners zich af van het peloton op weg naar de Col de Joux, waar de Italiaan Samuele Battistella als eerste over de top kwam. Meerdere renners maakten dan de oversteek naar de kopgroep, die meer dan vier minuten pakte. Op de klim naar Champremier werd de kopgroep uit elkaar geslagen. Andrea Bagioli en de Belg Laurens Huys maakten zich los van hun medevluchters en rondden samen de top. Ook Stefano Oldani sloot aan.

In het peloton, dat steeds dichter bij de kop van de wedstrijd kwam, kwam klassementsleider Jeremy Bellicaud in de problemen. Hij moest gaan vrezen voor zijn gele trui. Op de klim naar Emarèse sloot José Félix Parra aan bij koplopers Bagioli en Huys en de Spanjaard rondde als eerste de top. Enkele renners hadden inmiddels de achtervolging ingezet en zij hadden aan de voet van de tweede passage van de Col de Joux een kleine minuut achterstand.

Bij de achtervolgers waren ook de Belgen Mauri Vansevenant, Maxim Van Gils en Ilan Van Wilder en de Nederlander Kevin Inkelaar, winnaar van de tweede etappe. Parra, Bagioli en Huys kwamen nog wel als eerste over de Col de Joux, maar zij zagen de achtervolgende groep aansluiten. Daardoor kwamen twaalf renners aan de leiding te rijden. In de oplopende slotfase volgden de aanvallen elkaar in rap tempo op, waarbij ook Inkelaar een duit in het zakje deed.

Aanval Van Gils en Ries blijkt beslissend
In de laatste kilometer vielen Van Gils en Michel Ries aan en dat bleek de beslissende move. Uiteindelijk besliste Ries de koers in zijn voordeel; de Luxemburger van Kometa kwam een paar meter voor Van Gils over de streep. Santiago Buitrago werd derde, voor Kevin Inkelaar die op de vierde plaats eindigde. Vansevenant nam de gele leiderstrui over van Bellicaud. In het klassement verdedigt de Belg een voorsprong van 3:17 op Adam Hartley.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.