Van Keirsbulck zegeviert in regenachtige GP Le Samyn
foto: Kramon
woensdag 1 maart 2017 om 17:28

Van Keirsbulck zegeviert in regenachtige GP Le Samyn

Guillaume Van Keirsbulck heeft in het Belgische Dour de Grand Prix Le Samyn gewonnen. De renner van Wanty-Groupe Gobert klopte tijdens de eerste wedstrijd om de Napoleon Games Cup zijn medevluchter Alex Kirsch in een sprint-a-deux. Hij volgt op de erelijst Niki Terpstra op.

Vijf vroege vluchters
De opener van het Waalse wielerseizoen werd gekleurd door een vlucht van vijf renners. Op initiatief van Kévin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert) werd een ontsnapping op touw gezet met daarin naast de Fransman Erwann Corbel (Fortuneo-Vital Concept) ook de Belgen Kenneth Van Rooy (Sport Vlaanderen-Baloise), Joeri Stallaert (Cibel-Cebon) en Gordon De Winter (AGO-Aqua Service). De aanvallers kregen echter weinig ruimte, de maximale voorsprong bedroeg slechts drie minuten. De vlucht zou al vroeg worden beëindigd, Van Melsen werd als laatste vluchter op tachtig kilometer van de finish ingelopen.

Asselman in de aanval
In het tweede gedeelte van de wedstrijd moesten er vier lokale rondes van 25 kilometer met elk vier kasseistroken verreden worden. Het peloton brokkelde in verschillende groepen uiteen en er ontstond een nieuwe kopgroep van vijf renners. De Nederlander Jesper Asselman (Roompot-Nederlandse Loterij) trok samen met de Belgen Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert), Maarten Wynants (LottoNL-Jumbo), Kenneth Vanbilsen (Cofidis) en Roy Jans (WB Veranclassic Aqua Protect) ten aanval. De voorsprong bleef hangen rond ongeveer twintig seconden. Met name Quick-Step Floors maakte werk van de achtervolging en op vijftig kilometer van het einde was deze poging ten einde.

Op twee ronden van de aankomst ontstond er een nieuwe groep van twaalf renners met onder meer opnieuw Van Keirsbulck en Wynants. Ook Etixx-Quick Step (Iljo Keisse) en Lotto Soudal (Tosh Van der Sande en Jasper De Buyst) waren nu vertegenwoordigd. Door het hoge tempo vooraan werd de groep gaandeweg uitgedund naar zeven man. Cofidis leidde de achtervolging. Op 22 kilometer van het einde zorgde een versnelling van Kirsch (WB Veranclassic Aqua Protect) voor een reactie bij Van Keirsbulck en Van der Sande. De drie gingen gezamenlijk verder, al zou Van der Sande in de finale afhaken.

Loon naar werken voor Van Keirsbulck
Een groep van zeven renners (met onder meer Jos van Emden) ging in de slotfase op jacht naar de koplopers, maar Kirsch en Van Keirsbulck slaagden erin om de achtervolgers voor te blijven. In de finale probeerde Van Keirsbulck zijn Luxemburgse medevluchter te lossen, maar de taaie Kirsch gaf zich in het man-tegen-mangevecht niet gewonnen. De twee mochten sprinten om de overwinning, en in dit duel toonde Van Keirsbulck over de snelste benen bleek te beschikken.

Gutiérrez klopt Pieters
Ook de vrouwen reden vandaag Le Samyn. De Spaanse Sheyla Gutiérrez van Cylance versloeg in Le Samyn des Dames (1.2) de Nederlandse Amy Pieters (Boels – Dolmans).

RIDE Magazine
55 Reacties
Sorteer op:
1 maart 2017 17:29
Top, wat een heerlijke koers was dit zeg!
1 maart 2017 17:30
Leuk!! Hopelijk kan hij weer op niveau meerijden in de klassiekers!
1 maart 2017 17:30
Vingertje aan de mond.
1 maart 2017 17:30
Sterk!!!
1 maart 2017 17:30
Koersen zonder dat een paar er bovenuit steken levert mooie wedstrijden op!
1 maart 2017 17:31
Prachtige koers ! de foto van de winnaar was zeker van voor de start ?
Nee toch niet, zie ik. Op de achtergrond een palm, die heb ik onderweg niet kunnen zien.
1 maart 2017 17:31
Heerlijke koers, met een oververdiende winnaar en vice-winnaar!
1 maart 2017 17:31
Wat een heerlijke koers was dit. Proficiat aan Van Keirsbulck en ook die Kirsch kwam erg sterk voor de dag. Die sprint was inderdaad er eentje van stervende zwanen.
1 maart 2017 17:31
Mooie koers! Van Keirsbulck was erg sterk vandaag.
1 maart 2017 17:31
Klasse overwinning.
1 maart 2017 17:31
Ja vingertje, waarom? Misplaatst.

Eurosport, die reclameblokken gaan er echt voor zorgen dat ik gewoon niet kijk.
1 maart 2017 17:31
Verdiende zege hoor. De hele finale vooraan gezeten en ook nog de sprint winnen. Met afstand de sterkste. Mooi dat zijn overstap gelijk zijn vruchten afwerpt. Mooie uitslag ook voor Asselman.
1 maart 2017 17:32
Mooi hoor, dat kleinere ploegen het hier winnen van de 3 WT-ploegen in overtal.
1 maart 2017 17:32
Prachtige quote: at the end at the finish I was op.
1 maart 2017 17:32
Haha ik hoopte er al op! Klasse zeg.
1 maart 2017 17:33
Prachtige koers en zeer verdiende winnaar! Maar waarom lieten Keisse en Wynants zich uit die kopgroep zakken..?! Van Keirsbulck en Kirsch bleven erin geloven en zijn weg gebleven.
1 maart 2017 17:34
Terechte winnaar, no question. jammer voor wynants en van emden maar Guillame heeft het verdient. Mooie koers in ieder geval, veel leuker dan al die koersen die tot de laatste paar KM op slot zitten.
1 maart 2017 17:35
Kirsch was de Politt van vorig jaar ;)
Mooie prestatie van beiden! Ook van Emden en Wynants lijken goed in vorm om een rol te vertolken in de voorbereiding voor Boom komende weken. Dan met Roosen erbij moet er toch een aardig groepje renners zijn die voor de echte toppers uit kunnen gaan.

Chapeau voor van Keirskbulck! Hopen dat hij nu de motivatie kan blijven opbrengen om een tweede injectie aan zijn carriere te geven.
1 maart 2017 17:41
Vijf uur in de regen, poeh zeg, klasse.
1 maart 2017 17:42
LottoNL heeft toch een fout gemaakt om hem niet in dienst te nemen.
1 maart 2017 17:45
Prachtige koers gekeken afgelopen twee uur. Open wedstrijd. Kunnen helft van etappes in grote rondes niet aan tippen
1 maart 2017 17:48
Ja was ook iemand die op mijn lijstje stond voor tlj. Maar laten we eerlijk zijn dit is natuurlijk wel wat anders met dit deelnemersveld dan WT.
1 maart 2017 17:48
genoten van deze koers mooie winnaar voor mij mag het elke koers dit weer zijn
op naar zaterdag de strade
1 maart 2017 17:52
Hele mooie koers + geweldige winnaar, zowel qua daggoesting als zijn verleden als 'mooiboy/mislukt talent' in acht genomen. Normaal ben ik idd niet van de rondjes maar dit is wel zo'n vervaarlijke en mistroostige kasseiglijbaan dat het onder het gedoogbeleid valt.
1 maart 2017 17:53

Om te reageren moet je ingelogd zijn.