Van Kessel klopt Boom in Surhuisterveen na tumultueuze slotfase
Foto: Orange Pictures - Dick Soepenberg
woensdag 4 januari 2017 om 15:40

Van Kessel klopt Boom in Surhuisterveen na tumultueuze slotfase

Corné van Kessel heeft voor het tweede jaar op rij de Centrumcross Surhuisterveen gewonnen. De crosser van Telenet-Fidea versloeg Lars Boom na een tweestrijd in de slotrondes. Lars van der Haar werd derde.

Lars Boom kende een goede start. De kersvers renner van LottoNL-Jumbo reed op de zware modderstroken de groep uit elkaar. Corné van Kessel en Lars van der Haar waren de eerste achtervolgers, maar reden plots aan de leiding toen Boom pech kende met zijn tube. Dat kostte de voormalig wereldkampioen veel tijd, waardoor hij in de achtervolging moest.

Boom vs. Van Kessel
Een ontketende Boom ging op jacht naar de twee koplopers van Telenet-Fidea. Eerst ging hij op en over Van der Haar en daarna wachtte nog het gat met Van Kessel. Even na halfkoers keerde de crosser van LottoNL-Jumbo terug aan de kop. Drie rondes voor het einde versnelde Boom, maar Van Kessel beet zich vast in diens wiel.

Lars Boom

Foto: Orange Pictures – Andre Weening

In de voorlaatste ronde leek de beslissing te vallen. Op een technisch gedeelte reed Van Kessel weg, maar hij reed zo hard, dat hij de controle over zijn fiets verloor in een bocht en buiten het parcours belandde. Boom profiteerde en had bij de laatste doorkomst aan de finish zes tellen voorsprong, maar was die snel kwijt door twee kostbare fouten in de slotronde. Van Kessel nam de leiding weer over en kwam solo over de finish, voor een moegestreden Boom.

flag-nl Centrumcross Surhuisterveen 2017
Uitslag mannen
1. flag-nl Corné van Kessel (Telenet-Fidea)
2. flag-nl Lars Boom (LottoNL-Jumbo)
3. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea)
4. flag-be Joeri Adams (Kalas-Nnof)
5. flag-nl Patrick van Leeuwen (Orange Babies)
6. flag-cz Emil Hekele (Elite-2)
7. flag-nl Stan Godrie (Crelan-Charles)
8. flag-nl Niels Wubben (Elite-2)
9. flag-be Daan Hoeyberghs (Beobank-Corendon)
10. flag-nl Gosse van der Meer (Tarteletto-Isorex)

RIDE Magazine
35 Reacties
Sorteer op:
4 januari 2017 15:41
Boom zat er gewoon erg doorheen vandaar die foutjes.
Die 2e fout was beetje ongelukkig maar goed.

Waarom liep hij eigenlijk naar boven?
4 januari 2017 15:42
Prachtige cross gezien met lekker veel modder. Duurde lang en was erg zwaar dus daarom tegen het eind de nodige foutjes van Boom en Kessel.

Wel een erg knappe comeback van Boom na zijn pech in de eerste ronde! Ben benieuwd naar wat hij zondag kan.
4 januari 2017 15:45
geen belgen van betekenis aan de start hier?
4 januari 2017 15:45
Boom leek ook boos op die supporter, ben benieuwd naar zijn verhaal want er leek niet veel aan de hand. Boom en van der Haar laten hier hoopvolle dingen zien, en zullen allebei nu ook wel redelijk zeker zijn van WK-selectie.
4 januari 2017 15:46
Boom drie kwartier lang geweldig. Zat er daarna toch wel helemaal doorheen, had ik niet verwacht meer toen die er bij kwam dacht ik het is gebeurt toch wel terechte winnaar. Wel een goede boom gezien verder moet vertrouwen geven dit.
4 januari 2017 15:48
Volgens mij was het boos op zichzelf, moegestreden inderdaad, maar knap gekoerst. Moet zondag mee kunnen doen voor het podium als de koers minimaal 10 minuten korter is.
4 januari 2017 15:48
Koers duurde toch te lang, net als in Heusden-Zolder. Heeft nog iets meer inhoud nodig. De kracht is wel aanwezig.
4 januari 2017 15:48
Volgens mij kwam Boom aan het slot tegen wil en dank aan de leiding, volgens mij zat hij er doorheen. Maar dat is ook niet zo raar na een minuutje te hebben dichtgereden op Van Kessel.
4 januari 2017 15:50
Wel echt nodig om als fotograafje één meter het veld in te stappen op een strook waar geen volk staat. Alles voor de foto.
4 januari 2017 15:50
Kent iemand parcours van het NK? Kans op modder of meer racebaan? Indien droge(re) omstandigheden zie ik Boom wel 2e worden.
4 januari 2017 15:51
Boom heeft ruim 45sec goed moeten maken aan het begin van de cross na zijn pech, dus vind het niet vreemd dat hij in die paar laatste rondes wat minder was. Denk dat niet de sterkste vandaag heeft gewonnen maar wel degene met de minste pech en dat hoort er ook bij. Het had wel een ronde korter mogen duren, dit was wel heel erg lang voor een reguliere cross.
4 januari 2017 15:52
@har77
Als het modderig is, is er juist meer kans voor Boom. Hoe sneller en technischer, hoe minder hij z'n power kwijt kan. Maar volgens mij is het NK-parcours meer draaien en keren.
4 januari 2017 15:54
Het NK heeft een sneller parcours dan deze cross in ieder geval.
4 januari 2017 15:56
@ LutsenkoFan, afhankelijk van het weer de komende dagen, gezien er voor Brabant sneeuw afgegeven wordt voor zaterdag en zondag reeds dooi kan het best eens een smeerboel worden, zeker als er al een hoop crossen overheen gegaan zijn.
4 januari 2017 15:56
Deze cross was veel te lang, zo'n cross moet om en nabij 55 minuten vind ik, dan zitten laatste finishers rond het uur. Dit zou voor een DVV of SP ook te lang zijn geweest.

Lijkt erop dat Boom in de modder beter rijdt dan op harde grond, benieuwd naar de rest van zijn seizoen! Mooie winnaar, maar dat is geen verrassing. Zie hem zondag wel winnen met de verzwakkingen van de echte toppers.
4 januari 2017 15:58
Sint-Michielsgestel is inderdaad veel technischer dan Surhuisterveen. Misschien dat we komend jaar wel een mooie gevecht krijgen tijdens het NK aldaar.
4 januari 2017 15:58
Mooie cross! van Kessel en Boom maakte er een spannende strijd van. van Kessel toch ook een constante sterke rijder, krijgt weinig aandacht maar staat er bijna elke wedstrijd.
4 januari 2017 15:59
@tendam: mij lijkt juist dat een crosser met weinig wedstrijdritme en minder fijngeslepen techniek gebaat is bij een cross met minder modder. Kost bakken met kracht als je je weg echt moet zoeken. Zie Boom op een omloop a la Zolder momenteel meer potten breken dan in een echte moddercross. Maar goed: we zullen zien. Hopelijk iig leuke strijd ipv een walkover door VDP
4 januari 2017 16:06
Dit geeft voornamelijk hoop voor het Wegseizoen van Boom. zonder pech, verwacht ik enorm veel van hem in Vlaanderen en Roubaix!
4 januari 2017 16:07
Mooie cross gezien met een knappe remonte van Boom. vd Haar lijkt ook weer op niveau te komen. Verder viel Godrie toch wel behoorlijk tegen.

Wel lullig voor Joeri Adams, Hoeyberghs, Jaspers en zoon van Declerq dat zij door Sporza niet als Belgen worden gezien.
4 januari 2017 16:09
@har77
Je ziet toch vandaag het tegendeel? Op de beukstukken door de modder maakte Boom veel goed, maar in de bochten verliest hij veel.
4 januari 2017 16:09
@Har77, Boom is altijd al een crosser voor de modder geweest. De WB- cross in Hoogerheide voor z'n WK- titel was een van de meest modderige ooit. Hier won ie met sprekend gemak.

NK parcours

Heel veel gras, bospaden en wat bruggen. Met name het gras als dat kapot gereden is, kan veranderen in zware stroken.
4 januari 2017 16:12
Nicky zal content zijn!
4 januari 2017 16:44
Mooie cross, ondanks afwezigheid van de geijkte toppers, met verdiende winnaar. Boom goed bezig!
4 januari 2017 17:42
Mooi karakter getoond van Laos, hopelijk zet zijn opmars voort.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.