Van Poppel vloert Jakobsen na millimetersprint in Halle-Ingooigem
foto: Sirotti
dinsdag 19 juni 2018 om 17:24

Van Poppel vloert Jakobsen na millimetersprint in Halle-Ingooigem

De 71e editie van Halle-Ingooigem is gewonnen door Danny van Poppel. De Nederlandse sprinter van LottoNL-Jumbo versloeg na een spannende koers zijn landgenoot Fabio Jakobsen in een millimetersprint. Sean De Bie eindigde achter de twee Nederlanders als derde.

Met het naderende BK wielrennen in Binche, besloot een deel van het Belgische wielerpeloton in de 71e editie van Halle Ingooigem de puntjes op de i te zetten. Onder meer Jens Keukeleire, Dries Devenyns, Sean De Bie en Tosh Van der Sande gaven acte de présence.

Buitenlandse blikvangers als Nederlanders Danny van Poppel en Fabio Jakobsen, Hugo Hofstetter en mannen in vorm Adam Blythe en Krists Neilands werden in staat geacht scheuren in het Belgische bastion aan te brengen. Een peloton van 160 man begon omstreeks 12:45 aan de ruim 197 kilometer lange tocht van Halle naar Ingooigem, met in de finale zes keer de Tiegemberg.

Rob Ruijgh zorgt voor Nederlandse inbreng in vlucht van de dag
Voordat de Tiegemberg een eerste keer mocht worden afgevinkt, ontstond het traditionele gevecht om de vlucht van de dag. Al snel wisten drie renners zich los te rukken van het peloton. Met Rob Ruijgh was er een landgenoot bij de pinken. De renner van Tarteletto-Isorex kreeg het gezelschap van de Belg Laurens de Vreese en de Brit Josh Teasdale.

De drie koplopers reden al snel een voorsprong bijeen van ruim drie minuten op het peloton, dat werd geleid door Quick-Step Floors, Lotto Soudal en Aqua Blue Sport. Hierdoor smolt de voorgift van de kopgroep als sneeuw voor de zon, dat door het vroege afhaken van Teasdale over nog minder pk’s kon beschikken.

Koers smelt weer samen, knotsgek laatste wedstrijduur 
Met nog een kleine zestig kilometer te gaan probeerde een achtervolgende groep – bestaande uit Dries Van Gestel, Nathan Elliott, Dennis Coenen en Michiel Stockman – de sprong naar voren te maken. De vier renners slaagden in hun opzet, maar lang konden ze niet genieten van hun geleverde prestatie. Met nog ruim vijftig kilometer te gaan vond er een algemene hergroepering plaats.

De renners gingen een knotsgek laatste koersuur in, waarin de ene na de andere aanval genoteerd kon worden. Het peloton – onder aanvoering van Quick-Step Floors – wist de aanvalspogingen echter onschadelijk te maken. Tot een kleine dertig kilometer van de streep, toen een kopgroep van negen renners een interessant gaatje wist te slaan.

Van Poppel en Stuyven in de aanval, eerste zegeviert na spannende eindspurt 
De namen? Nikolas Maes, Jérôme Baugnies, Kenneth Van Melsen, Ylber Sefa, Casper Pedersen, Kevin Deltombe, Jordi van Dingenen en het Roompot-Nederlandse Loterij-duo Robbert De Greef en Jan-Willem van Schip. Zij wisten een maximale voorsprong uit te bouwen van ruim twintig seconden, maar op vijftien kilometer van de streep kwam het peloton nogmaals terug.

Tijd voor de sprinters om te verpozen was er echter niet, want na de laatste passage van de Tiegemberg reed een groep van maar liefst dertig renners – met onder meer Van Poppel, Jakobsen en Jasper Stuyven – weg. Het peloton zag zich in het defensief gedrongen, en wist de kloof van een halve minuut niet meer te dichten.

Vooraan was dit het sein voor Neilands om een aanval in te zetten. De jonge Let kreeg echter niet de ruimte. Kenneth Vanbilsen en Julius van den Berg kregen wél een kleine voorgift, maar zij werden net voor de vod ingerekend. Hierop was het Keukeleire die een snedige versnelling uit zijn benen schudde, maar ook de Belg kon een sprint niet vermijden. Van Poppel ging de chaotische spurt als eerste aan, maar het was Jakobsen die nog snel kwam opzetten. Net te laat, zo bleek uit de fotofinish.

RIDE Magazine
46 Reacties
Sorteer op:
19 juni 2018 17:46
@Javier Het lijkt alsof het de bolling in de weg is. Maar je conclusie klopt als een bus!

Edit: Wat je zegt over het verhaal van WF op insta, daar lijkt het wel heel erg inderdaad. Maar ik weet niet of alle fietsen in het profpeloton even lang zijn? Want het is op die foto ook duidelijk dat de fiets van van Poppel in het geheel verder is dan die van Jakobsen als je let op de achterkant.
19 juni 2018 17:49
Een beetje zoals Gaviria vs Walscheid in de slotrit van California. Optisch bedrog doordat eentje met veel meer snelheid eraan voorbij gaat. Wil overigens niet zeggen dat Fabio veel sterker was vandaag. Hij kon nog even uit de wind zitten in het wiel van Danny toen die van ver aan ging. Tenminste, ik dacht dat er wind op kop stond?
19 juni 2018 17:50
De twee Nederlanders zijn in ieder geval aan elkaar gewaagd! Verder altijd leuk een koers op Vlaams grondgebied, ook in de zomer.
19 juni 2018 17:52
@teamnl ze zaten ook op dit aantal in het Blanco/Belkin topscorejaar.
19 juni 2018 17:55
stuyven doet de blauwbloezen al twee wedstrijden opzettelijk verliezen sukkelaar
19 juni 2018 17:57
Mooi duel! Van Poppel reed op de laatste keer Tiegem ook al als eerste naar het groepje ervoor, dus die gaat in uitstekende vorm richting het NK.

Van den Berg nog als de derde Nederlander die zich in de laatste ronde kon onderscheiden; die zit prachtig op zijn fiets.
19 juni 2018 18:20
Toch netjes van TLJ. Ze hebben nu een aantal renners die erin slagen redelijk vaak koersen te winnen, dat was lang anders.
19 juni 2018 18:49
Vooral prettig als je tweede sprinter ook overwinningen pakt.
19 juni 2018 18:52
Ik zou Jakobsen zijnde toch formeel protest aan tekenen. Als er geen fotofinish is, moeten ze maar beide tot winnaar uitroepen. Dit is lachwekkend tot nu toe.
19 juni 2018 19:07
@Ferox
Ik heb geen twijfel hoor. Mooie laatste kwartiertjes van een mooie race
https://www.youtube.com/watch?v=SE8aNagV17Q
19 juni 2018 19:08
Waar komt het verhaal vandaan dat de organisatie geen fotofinish heeft? Dat wat Sporza tweet is natuurlijk niet de officiële finishfoto. Da's gewoon een capture van tv-beeld.
19 juni 2018 19:09
@Ferox
Heb je een bron, dat er geen finishfoto is?
19 juni 2018 19:29
Mooiste plaatsnaam van Belgie. Ingooigem.
En Waeytens rijdt voor het eerst in twee maanden een koers uit. Dat is ook bemoedigend.
19 juni 2018 19:38
@verweggistan
Aanvallende wedstrijd ook gereden, vaak in beeld. Hopelijk kan hij de blessurelast van de laatste maanden nu achter zich laten.
19 juni 2018 19:43
Van Poppel wordt de joker voor TLJ op het NK. Die kan de aanval van Van der Poel volgen, die er ongetwijfeld gaat komen.
19 juni 2018 19:43
Ik ga er vanuit dat de beelden op de highspeed camera vd jury helder zijn. dat gezegd hebbende op de foto's die we zien (een lens vertekent altijd wat trouwens dus een rechte lijn kan licht gekromd lijken) was het verschil eigenlijk niet te zien.

Ik heb geen idee met hoeveel fps de finish camera werkt maar als je uitgaat van 1000 fps en de typische sprintsnelheid en nog wat onzekerheden meeneemt dan is een verschil van 1 cm nog goed waar te nemen, wordt het millimeter werk dan zit je al aan je meetfout en toleranties die je altijd zult hebben.
19 juni 2018 19:49
Mooi , 1 en 2 voor Nederland , zo zie ik het graag , ik beleef deze sport met emotie en gevoel naar Nederlanders toe en niet als een neutrale boekhoudkundige account .
Met deze sport kunnen Nederlanders al mijn haren op mijn arm omhoog laten komen, ik vind andere renners ook goed en fantastisch maar daar heb ik niks mee qua gevoel. Van mij mag Lotto Jumbo helemaal uit Nederlanders bestaan met links en rechts een Belg maar dan moet het ophouden.
Dikke proficiat voor Danny en Fabio.
19 juni 2018 21:00
Berewerk van Wynants.
19 juni 2018 21:24
Leuk voor de 2 sprintmannen. De Bie wederom knap, bezig aan een paar sterke maanden. Roompot weer geen resultaat..
20 juni 2018 08:13
Wanneer ben je eigenlijk precies gefinisht? Moet je voorste wiel over de streep zijn?
20 juni 2018 11:20
Je voorwiel moet als eerste de fotografische finish lijn raken.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.