Van Riessen en Wild zorgden voor ‘gouden’ slotdag Wereldbeker baan
Kirsten Wild - foto: Tim van Hengel
zondag 21 oktober 2018 om 22:58

Van Riessen en Wild zorgden voor ‘gouden’ slotdag Wereldbeker baan

Op de slotdag van de Wereldbeker baanwielrennen in Saint-Quentin-en-Yvelines is er flink gescoord door de Nederlanders. Nadat vrijdag al goud werd gepakt op de teamsprint voor mannen, was het ditmaal de beurt aan Laurine van Riessen en Kirsten Wild om op de Keirin en het omnium de hoofdprijs te pakken. Voorts was er zilver en brons voor Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland op de sprint. Het Wereldbekercircus verplaatst zich nu naar Canada, waar komend weekend wordt gekoerst in Milton.

Keirin – vrouwen
Laurine van Riessen moest op zowel de sprint als de teamsprint vroegtijdig het toernooi verlaten, maar vandaag maakte ze dat helemaal goed door goud te pakken op de Keirin. Van kop af aan schreef de 31-jarige renster uit Leiden de Keirin-finale op haar naam. Daria Shmeleva eindigde op de tweede plaats, Wai Sze Lee werd derde. Pech was er voor wereldkampioene Nicky Degrendele: de Belgische kwam in de slotmeters ten val.

Uitslag
flag-nr1 flag-nl Laurine van Riessen
flag-nr2 flag-ru Daria Shmeleva
flag-nr3 flag-hk Wai Sze Lee

Koppelkoers – mannen
Het Nederlandse koppel in de koppelkoers werd gevormd door Jan Willem van Schip-Wim Stroetinga, maar met vier punten bleven zijn ver verwijderd van de ereplaatsen. De Denen Lasse Norman Hansen en Michael Mørkøv behaalden 39 punten en staken daarmee met kop en schouders boven de concurrentie uit. Het bekende Poolse zesdaagse-koppel Wojciech Pszczolarski-Daniel Staniszewski volgde met 19 punten op de tweede plaats, Australië was derde.

Uitslag
flag-nr1 flag-dk Denemarken (Lasse Norman Hansen en Michael Mørkøv)
flag-nr2 flag-pl Polen (Wojciech Pszczolarski en Daniel Staniszewski)
flag-nr3 flag-au Australië (Kelland O’Brien en Leigh Howard)

Omnium – vrouwen
Op het omnium waren veel ogen gericht op Kirsten Wild. Onze ervaren landgenote is immers zowel wereld- als Europees kampioene en zij maakte haar favorietenrol helemaal waar. Ze won de afvalkoers, werd tweede op de scratch en eindigde vierde in de temporace. In de afsluitende puntenkoers kwam Wilds leidende positie niet meer in gevaar. Met 125 punten bleef ze de Italiaanse Letizia Paternoster (116 punten) met een redelijke marge voor.

Uitslag
flag-nr1 flag-nl Kirsten Wild
flag-nr2 flag-it Letizia Paternoster
flag-nr3 flag-gb Neah Evans

Scratch – vrouwen
De jonge Mylene de Zoete verdedigde de Nederlandse eer bij de vrouwen, nadat ze dankzij een goed beloften-EK deze plek op de scratch afdwong. Met een negende plaats aan de finish hield ze zich knap staande in het Vélodrome National. De gouden medaille ging naar de Australische Ashlee Ankudinoff, die Megan Barker uit Groot-Brittannië en Daria Pikulik uit Polen vooraf ging.

Uitslag
flag-nr1 flag-au Ashlee Ankudinoff
flag-nr2 flag-gb Megan Barker
flag-nr3 flag-pl Daria Pikulik

Sprint – mannen
Met liefst drie renners was Nederland goed vertegenwoordigd in dit koningsnummer. Harrie Lavreysen onderstreepte zijn ambities door in de kwalificaties een watervlugge tijd van 9.492 te klokken. Uiteindelijk schopte hij het tot de finale, waarin hij over drie heats zijn meerdere moest erkennen in wereldkampioen Matthew Glaetzer. Het was niet de enige Nederlandse medaille, want even daarvoor pakte Jeffrey Hoogland al brons. Matthijs Büchli moest in de 1/8e finale het hoofd buigen.

Uitslag
flag-nr1 flag-au Matthew Glaetzer
flag-nr2 flag-nl Harrie Lavreysen
flag-nr3 flag-nl Jeffrey Hoogland

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.