Van Vleuten deelt mokerslag uit in klimtijdrit Giro Rosa
foto: Orange Pictures / Sportfoto.nl
donderdag 12 juli 2018 om 15:34

Van Vleuten deelt mokerslag uit in klimtijdrit Giro Rosa

Annemiek van Vleuten heeft de klimtijdrit in de Giro Rosa 2018 gewonnen. Onze 35-jarige landgenote van Mitchelton-Scott was een klasse apart. Ze liet nummers twee Ashleigh Moolman-Pasio (Cervélo Bigla) en drie Lucinda Brand (Sunweb) met bijna twee en een halve minuut achter. De wereldkampioene tijdrijden neemt door haar zege ook de leiderstrui over van ploeggenote Amanda Spratt.

De eerst serieuze richttijd werd neergezet door de Colombiaanse Blanca Liliana Moreno. De renster van Astana zat lange tijd in de hot seat, totdat Alice Maria Arzuffi de nieuwe snelste tijd realiseerde. Vervolgens was het de Amerikaanse Taylor Wiles die virtueel de beste was. Daarna kwamen de topvrouwen in actief en wisselde de eigenaresse van de beste tijd steeds vlotjes.

Inmiddels werd duidelijk dat Van Vleuten bezig was met een super race tegen de klok. Dat bleek op de top van de Diga di Campo Moro: ze was twee en een halve minuut sneller dan de nummer twee. Amanda Spratt was als klassementsleidster als laatste gestart, maar zijn moest bijna drie en een halve minuut toegeven op onze landgenote.

RIDE Magazine
37 Reacties
Sorteer op:
12 juli 2018 16:48
Weliswaar 15 km maar wel van 1000 naar 2000 meter hoogte. Schitterende prestatie van Van Vleuten, wat een klasse!
In veel opzichten een prachtige vrouw.
12 juli 2018 16:53
@Grobbel
Klopt, was ik helemaal vergeten. Maar dan nog, in het mannenpeloton zie ik Valverde op z'n 52e-53e ook geen nationaal kampioen meer worden. Met of zonder dope.

Overigens reed van Vleuten zo'n beetje als enige op de TT fiets, de rest reed op een normale fiets.
12 juli 2018 17:04
@ND122
En toch, ook als man doet Rebellin (ervan uitgaande dat het schoon gaat) het op een lager niveau nog steeds prima. World-tour is wellicht wat teveel, maar wat je aan snelheid verliest als ouwe krijg je er aan taaiheid weer bij.
12 juli 2018 17:11
Tsja, wat moet ik hiervan vinden? Sympathieke dame enzo, maar geloven doe ik het niet.
12 juli 2018 19:32
Van Vleuten is iemand die veel instrinsieke motivatie heeft en in de laatste paar jaar van haar carrière nog wil investeren in mogelijkheden op een grote prijs. Zij zal daardoor op een stuk professioneler niveau opereren dan pakweg het grootste deel van het huidige vrouwenwielrennen. Dat dit kan bij vrouwenwielrennen is momenteel nog niet ongeloofwaardig.

Mooi dat ze de Giro Rosa nu gaat winnen, nadat die vorig jaar ongelukkig verspeeld werd in een waaierrit. Van der Breggen is al even aangehaald maar die zou hier denk ik ook wel op een 45 seconden tot 1,5 minuut zijn gereden. Van Vleuten is op dit soort terrein superieur tov iedereen, dat zagen we vorig jaar al bij La Course.
12 juli 2018 19:34
1 km/u gemiddeld sneller dan de nummer 2. Dat is veel
12 juli 2018 19:50
Natuurlijk is de top van het vrouwen wielrennen minder breed, en de basis ook. Maar waarom zou dat in hemelsnaam iets af doen aan deze topprestatie?
Het is een fantastische overwinning binnen de context van vrouwen wielrennen. Dat het vrouwen peloton minder groot is dan het mannen peloton betekent dat ze minder mogelijkheden krijgen dan mannen. Dus alles waarin je zo'n prestatie mee zou kunnen relativeren kun je tegenover zetten dat deze topvrouw veel meer zelf heeft moeten regelen, investeren en opofferen dan de heren.
12 juli 2018 22:48
Roze staat je mooi, Annemiek! Geweldig, met die vreselijke crash in Rio in het achterhoofd...
12 juli 2018 23:27
Blijf het jammer vinden dat Van der Breggen hier niet mee wilde doen. Geloof niet dat ze nou direct gewonnen had, maar had het misschien nog een beetje spannend kunnen maken.
12 juli 2018 23:28
@runner123 en west
Ik ben fan van het vrouwenwielrennen, maar de niveauverschillen onderling zijn toch echt niet te vergelijken met het mannen wielrennen. De nr 10 op 4.5 minuut... dan mag je toch wel een paar decennia terug.
13 juli 2018 10:23
@dikkeschaap als je Van Vleuten even weg denkt dan staat de nummer 10 op 2 minuten, dat hier nu 1 vrouw er met kop en schouders boven uitsteekt, betekend niet meteen dat de rest van het veld zoveel minder kwaliteit heeft. Maar zeker aan oneliners als "er is een groep op bijna 20 minuten gereden dus gelijktrekking nog paar jaar wachten" terwijl er niet is gekeken wie er tussen die dames zitten want dat zijn ook gewoon wereldtoppers maar op ander terrein, kan ik me enorm ergeren.
13 juli 2018 10:33
"dat hier nu 1 vrouw er met kop en schouders boven uitsteekt, betekend niet meteen dat de rest van het veld zoveel minder kwaliteit heeft"
Lees die zin nog eens.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.