Annemiek van Vleuten: “Missen van die gouden medaille, daar zal ik mee moeten leren omgaan”
foto: Sirotti
vrijdag 12 augustus 2016 om 09:38

Annemiek van Vleuten: “Missen van die gouden medaille, daar zal ik mee moeten leren omgaan”

Annemiek van Vleuten heeft in een openhartig interview met de NOS teruggeblikt op het voor haar dramatisch einde van de olympische wegrit. “Het missen van die gouden medaille, daar zal ik mee moeten leren omgaan. Maar het gaat veel tijd kosten”, is de 33-jarige renster eerlijk. “De eerste twee ochtenden daarna kon ik niet stoppen met denken: wat als…?”

Vijf dagen na haar val is het voor haar nog altijd lastig om terug te blikken. Tijdens de wegwedstrijd verbaasde ze zichzelf met haar beste vormpeil ooit. Wat een gouden medaille had moeten zijn, werd een ziekenhuisbed door een zware valpartij in de finale van de race.

“Ik realiseerde me hoeveel impact het moet hebben gehad op mijn moeder en de rest van mijn familie. Het zag er zo slecht uit hoe ik daar lag”, zegt ze over de beelden van de val, die ze pas woensdag heeft teruggekeken in het bijzijn van ploeggenote Marianne Vos. “Ik ga er wel even een dobber aan hebben om dit te verwerken. Als ik de film terugkijk, zie ik dat ik niet te veel risico heb genomen in de afdaling.”

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
12 augustus 2016 09:41
Mooie intelligente dame, prachtige wielrenster!
12 augustus 2016 09:53
Leuk om te zien die steun van haar ploeg, risico niet denk maar de bocht wijder aangesneden had haar wellicht goud bezorgd, een functionerende rug is meer van belang natuurlijk.
12 augustus 2016 09:55
Wat als ze die bocht normaal het aangesneden.... Het is jammer, maar topsport is hard en gemeen. Ik zou zeggen, pak even een week rust om het te laten relativeren en ga daarna weer op naar het volgende doel!

Mooi is trouwens dat Anna van der Breggen voor de spelen en nu na haar goud + brons DE STER van iedereen is. Als van Vleuten en van Dijk geen fout hadden gemaakt dan had de wereld van van der Breggen er heel anders uitgezien. " De een zijn dood is de ander zijn brood". Gr.
12 augustus 2016 10:21
Niets anders dan respect. Aan het goud van vd Breggen zal toch ook voor altijd van Vleuten verbonden zijn.
12 augustus 2016 10:25
Als ze de bocht anders had aangesneden, was ze misschien over de gele streep uitgegleden. Dan was daar alle commotie over geweest. Wij zullen het nooit weten. Het leek voor mijn gevoel ook niet te hard op de bocht afgaan, maar haar achterwiel gleed opeens naar links (misschien olie ofzo)
12 augustus 2016 10:48
Was prachtig interview; mooi hoe ze nu al kracht haalt uit haar prestatie waarmee ze ook zichzelf verbaasde. In dat opzicht was er veel gelijkenis met Ellen van Dijk woensdag in haar verdriet om het missen van een medaille. Die vier vrouwen zijn trouwens wel een plaatje als je een echt team zoekt. Ik kan er natuurlijk niet achter kijken, maar als je hun reacties ziet over wederzijdse vreugde en verdriet: ingetogenheid, medeleven en toch ook blij zijn voor de ander. Het goud van Anna blijkt daarmee nog meer een teamprestatie dan we zondag al konden zien. Ik zou ze alle vier goud gunnen!
12 augustus 2016 11:19
Prestaties van Anna worden toch echt tekort gedaan door alleen aan de valpartijen of fouten van andere te refereren. Ook het technische aspect is onderdeel van het wielrennen. Of gaan we de gouden plak van Greg nu ook constant maar richting Nibali of henao verwijzen?

Anna is een topatleet die ook boven op die klim gewoon in een tweede groepje bovenkwam. En ook de afgelopen jaren haar sporen meer dan verdiend heeft.
12 augustus 2016 12:08
Ja, dat lijkt me echt verschrikkelijk moeilijk. Ze weet gewoon dat ze Olympisch kampioen was geweest als ze nog één bocht in die afdaling was doorgekomen en dat door haar leeftijd die kans ook nooit meer gaat komen. Hoe stap je daar ooit overheen?
12 augustus 2016 12:37
Ik kan hier slecht naar kijken. Brok ik m'n keel. Wel heel mooi interview.
12 augustus 2016 12:55
@Kwouter
Dat heet een blokkerend achterwiel: ze ziet dat ze het niet meer haalt, knijpt keihard de rem in en... Het achterwiel blokkeert en gaat slippen.

Graag gedaan.
12 augustus 2016 14:58
Mooi interview. Indrukwekkende persoon, die Van Vleuten.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.