Van Vleuten voert oranje podium aan bij eindstand Women’s WorldTour
foto: Orange Pictures / Sportfoto
Luuk Zuijderwijk maandag 22 oktober 2018 om 09:20

Van Vleuten voert oranje podium aan bij eindstand Women’s WorldTour

Met Arlenis Sierra als winnares kwam na de Tour of Guangxi een einde aan de Women’s WorldTour van 2018. Annemiek van Vleuten is de eindwinnares in dit klassement, gevolgd door landgenoten Marianne Vos en Anna van der Breggen. Van Vleuten was zelf echter niet aanwezig in China, waardoor ploeggenote Gracie Elvin de prijs namens Van Vleuten in ontvangst mocht nemen.

De 36-jarige kopvrouw van Mitchelton-Scott kwam dit seizoen tot zeven ritzeges op WorldTour-niveau en wist de eindklassementen van de Giro Rosa en de Boels Ladies Tour op haar naam te schrijven. Ook de eendagswedstrijd La Course was een prooi voor Van Vleuten. Met nog verdere ereplaatsen als een derde plaats in Luik-Bastenaken-Luik en een derde plaats in de Ronde van Vlaanderen kan ze terugkijken op een geslaagd seizoen.

“Het maakt me trots om het seizoen te beëindigen als nummer één. Voorheen had ik altijd een ploeggenoot, Marianne Vos, die eerste werd, dus het is fijn om nu je eigen naam bovenaan te zien staan”, aldus Van Vleuten op de website van haar ploeg Mitchelton-Scott. Met Simon Yates en Van Vleuten levert de Australische formatie de winnaars af in beide WorldTour-rankings.

Naast de drie dames op het podium, staan ook Amy Pieters (zevende) en Ellen van Dijk (tiende) nog bij de beste tien vrouwen van het voorbije seizoen.

Ook het ploegenklassement is ten prooi gevallen aan Nederland: Boels-Dolmans weet Mitchelton-Scott en het eveneens Nederlandse Sunweb af te houden en zo voor de derde keer op rij het ploegenklassement te winnen. De oranje formatie wist zodoende iedere editie te winnen. Al was de voorsprong dit jaar wel een stuk kleiner dan in de vorige twee edities. De Australische formatie kwam tot 250 punten van Boels-Dolmans.

Eindstand Women’s WorldTour 2018
1. flag-nl flag-nr1 Annemiek van Vleuten (Mitchelton-Scott) – 1411,86 punten
2. flag-nl flag-nr2 Marianne Vos (WaowDeals) – 1394,88 punten
3. flag-nl flag-nr3 Anna van der Breggen (Boels-Dolmans) – 1323,33 punten
4. flag-au Amanda Spratt (Mitchelton-Scott) – 1218,86 punten
5. flag-us Coryn Rivera (Sunweb) – 1036,33 punten
6. flag-za Ashleigh Moolman-Pasio (Cervéla-Bigla) – 1012,95 punten
7. flag-nl Amy Pieters (Boels-Dolmans) – 922,90 punten
8. flag-pl Katarzyna Niewiadoma (Canyon-SRAM) – 887,67 punten
9. flag-be Jolien D’Hoore (Mitchelton-Scott) – 685,86
10. flag-nl Ellen van Dijk (Sunweb) – 671,57 punten

Eindstand ploegenklassement Women’s WorldTour 2018
1. flag-nl flag-nr1 Boels-Dolmans – 4329,99 punten
2. flag-au flag-nr2 Mitchelton-Scott – 4081,02 punten
3. flag-nl flag-nr3 Sunweb – 3269,97 punten
4. flag-de Canyon-SRAM – 2545,02 punten
5. flag-nl WaowDeals – 2380,99 punten

Volledige eindklassementen

9 Reacties
Sorteer op:
World Tour, UCI-ranking, WK tijdrijden, Giro, La Course, kortom de beste wielrenster van het jaar!
  Mwa. Ronde van Vlaanderen, Strade Bianche, Luik-Bastenaken-Luik, Waalse Pijl en wereldkampioene op de weg is ook een aardig rijtje natuurlijk. Ik neig dan toch licht naar Anna van der Breggen.
  22 okt
  Het helpt natuurlijk niet voor Anna van der Breggen dat je voor de het WK geen WT punten krijgt. Als ze daar evenveel voor had gekregen als voor een klassieker had ze denk ik eerste gestaan... (hoewel Van Vleuten natuurlijk weer meer punten had gekregen voor haar wereldtitel tijdrijden)
  @elrio: Inderdaad, dat samen met het niet rijden van de Giro (waar ze in ieder geval tweede had kunnen eindigen achter Van Vleuten) scheelt veel punten in de eindstand. De focus op het WK heeft zo op twee manieren veel WT-punten gekost.
  @elrio: Tijdens het WK of in het geval van Annemiek van Vleuten het WK tijdrijden winnen krijg je geen World Tour punten dus dat stuk van je redenering klopt niet.
  Die punten voor de tijdrit heeft Anna als 2e natuurlijk ook niet gekregen. Feit is dat het de 2 grootste klasbakken zijn van het moment. Het draait om details.
Het ligt allemaal erg dicht bij elkaar in de top van het WT-klassement. De positie van Vos in dit klassement t.o.v. de andere twee in de top 3 verbaast me een beetje, maar het is ze zeker gegund. V.w.b. VdB en VV: Dit seizoen was VdB de koningin van de eendagswedstrijden (met één uitzondering: La Course, maar dat scheelde niet veel) en VV die van de rondes en tijdritten.
Als ik nu voor het blok zou worden gezet en de beste dame voor dit seizoen zou moeten aanwijzen,zou ik voor een ex aequo gaan. Tussen vd Breggen en van Vleuten dan, Vos weer definitief op de weg terug, top, maar toch wel net even onder de genoemde 2.

Geef een reactie