Van Vliet miste aanvallen van Nederlanders
Foto: Sirotti
maandag 18 april 2016 om 08:58

Van Vliet miste aanvallen van Nederlanders

Wedstrijddirecteur Leo van Vliet heeft zich verbaasd over het koersgedrag van de Nederlanders in de Amstel Gold Race. Hij had meer demarrages van ze verwacht. “Als je niet aanvalt, kan je niet winnen”, stelde de voormalig bondscoach tegenover De Telegraaf.

“Het is natuurlijk ook zo dat bijna alle renners zich te lang gedeisd houden, maar als je Nederlander bent lijkt het mij dat je je wilt laten zien in deze wedstrijd. Als je dan alleen maar gokt op de Cauberg, waar het de laatste jaren ook niet is gelukt, begrijp ik niet dat niemand het ergens eerder een keer probeert”, aldus Van Vliet, die wel een speldenprik van Bert-Jan Lindeman opmerkte.

De Amsteld Gold Race werd gewonnen door Enrico Gasparotto. Bauke Mollema was op de veertiende plaats de beste Nederlander.

RIDE Magazine
66 Reacties
Sorteer op:
18 april 2016 09:01
Ik ook.
18 april 2016 09:03
Het loont op dit parcours toch nergens om aan te vallen.. of je moet met heel veel mede-aanvallers zijn maar dit krijg je haast nooit
18 april 2016 09:05
Doe er wat aan Leo! Een parcours dat uitnodigt tot veel meer aanvallen, niet alleen van Nederlanders, daar zit klaarblijkelijk iedereen op te wachten.
18 april 2016 09:07
Van Vliet ziet ook in dat zijn Amstel minder waard aan het worden is
18 april 2016 09:11
Ik mis een kritische blik naar dat laatste rondje..
18 april 2016 09:18
Deze uitspraken zijn weer van hetzelfde niveau als toen hij nog bondscoach was. Klimmers naar een vlak parcours meenemen. Dat verhaal. Je vraagt je werkelijk af naar welke koers ome Leo de afgelopen jaren gekeken heeft. Hij heeft er een waanzinnig zware koers van gemaakt die er voor de kijker thuis als een criterium uitziet.

Doe er wat wat aan!!! Nederlands trots is een kermiskoers aan het worden.

Mede dankzij u, ome Leo
18 april 2016 09:19
Leo mist wel meer ;)
18 april 2016 09:23
Ik zou ook meer de hand in eigen boezem steken als ik hem was, maar ja hij heeft net zijn huldiging gehad en er zijn zoveel veren in zijn ... gestoken, die komt voorlopig niet meer met zijn beide beentjes op de grond.
18 april 2016 09:26
Alsjeblieft Leo, doe wat met de suggesties van vele wielerkenners en liefhebbers om het parcours kansrijker te maken voor aanvallen. De AGR is nu alleen nog maar een WK Caubergsprinten geworden.
18 april 2016 09:31
Volgens mij komt het omdat het niveau zó hoog is, dat je +/- 50 man gewoon niet kapot krijgt op die klimmetjes...
18 april 2016 09:32
Iedereen denkt maar dat die moet wachten tot de laatste klim, maar er zijn er veel die voor die klim al zouden moeten beseffen dat ze niet alleen kunnen bovenkomen.
Als nog een goede renner of 3 dat besef had gehad en met Wellens was mee gesprongen krijg je een hele andere koers maar iedereen lijkt bang om te gokken.... Ode aan Wellens daarvoor!
18 april 2016 09:40
@Spinergy: Juist het tegenovergestelde. Iedereen is na 33 klimmen zo kapot, dat haast niemand er voor de Cauberg meer kan aanvallen. Het zegt ook genoeg dat op de Cauberg zelf de punch weg was bij de gasten waar het normaal juist van moet komen.

De wedstrijd is weer te zwaar geworden en ook gewoon heel ontactisch ingericht. Het vraagt gewoon om om een laffe koerswijze, omdat je anders jezelf onherroepelijk gaat tegenkomen.
18 april 2016 09:43
Met de combi Eyserebosweg Keutenberg in de finale waarbij er alleen zigzagweggetjes richting de Cauberg worden gebruikt krijg je wel schifting na aanvallen, dan gaat het op een lint en gaan de sterkere mannen samenklonteren en genoeg gas kunnen geven om weg te blijven of zijn iig de kansen toe vergroot. Het door commercie verklootte en simpelweg corrupte kermisrondje dat van Vliet er van gemaakt heeft is ideaal 'jaag die arme aanvallers terug'-voer en de teloorgang van de AGR valt daardoor mede, naast het feit dat het peloton steeds sterker wordt, linea recta op het conto van de organisatie te schuiven.

Die 30 km extra kunnen er ook makkelijk vanaf, tevens is een variant waarbij men vanuit Amsterdam aan komt denderen (station Amstel en daarna langs de Amstel) met een finale in Limburg (elke heuvel uniek, dus maar één keer) een prima idee zowel qua marketing als voor de koers.
18 april 2016 09:57
Die aanval van Wellens was perfect. Het enige wat mistte, waren twee of drie medevluchters. Het kan echt wel, maar zoals Zonneveld al zei: op dit moment is het wachten tot de cauberg een self fulfilling prophecy
18 april 2016 10:09
Als de wedstrijd al te zwaar zou zijn, dan is dat door dat de eerste 150km te zwaar zijn. (in de ronde van vlaanderen ''pedellen'' de topppers de eerste 100 km mee)
Anderszijds is het omdat de WK lus is toegevoegd. als de cauberg direct had gevolgd op de keutenberg dit jaar was het peloton volledig op een lint getrokken. nu kon iedereen terug komen en uitrusten. je ziet het ook aan Wellens - die rijd zichzelf kapot op de cauberg terwijl het peloton in eerste aanleg niet geremd word door de voet van de laatste klim. Het is een beetje als de brug van het wielercirquit van sloten: als eenling rijd je tegen een muur maar het peloton heeft er geen enkele moeite mee.
18 april 2016 10:11
@Raketvuist, die aanval van Wellens was totaal niet perfect, wat Wellens vaak doet is alleen gaan en daarom mislukken zijn aanvallen 9 van de 10 keer. Als hij hier meteen met Kreuziger was meegesprongen had hij meer kans kans gemaakt. Wellens mist enig inzicht, dat hij nog 10e wordt is knap maar er had meer ingezeten.
18 april 2016 10:26
“Het is natuurlijk ook zo dat bijna alle renners zich te lang gedeisd houden"
Inderdaad Leo, daar moet de organisatie wat aan doen, ow wacht...
18 april 2016 10:33
@Sunrider

Ik denk dat de geslaagde aanvallen van Wellens een iets hoger percentage hebben en aangezien hij 6 koersen heeft gewonnen en dat alle 6 world tour was, dus ik betwijfel dat een weinig efficiente knoeier is.
18 april 2016 10:34
Zou goed zijn als van Vliet opstapt. Dat het niet bij hem omkomt dat het aan het parcours kan liggen. Gewoon de renners de schuld geven. Waardeloze kerel.
18 april 2016 10:34
@TheArt: dat komt op hetzelfde neer toch?
18 april 2016 10:42
We moeten terug naar een finale: Kruisberg, eyserbosweg, Fromberg, Keutenberg en dan Cauberg.
De Amstel gaat zo naar de klote !
18 april 2016 10:47
Alle NL missen de aanvallen van de NL. Dan moeten ze het maar minder zwaar maken (minder hm en minder km), en ploegen met minder renners laten starten. Als Leo daar niet naar luistert dan krijgt hij z'n zin niet. Overigens zou ik Leo niet missen als hij weg zou gaan.
18 april 2016 10:54
Diverse mensen merken hier op dat de koers misschien wel te zwaar is. Daar zit wat in. Normaal begint een finale op pakweg 40 kilometer van de aankomst, maar zelfs de toprenners en topploegen zijn hier dan al zo uitgepierd dat ze het peloton niet meer uit elkaar kunnen trekken. Een vlakkere eerste helft, zoals RvV of LBL hebben, zou misschien zorgen dat er op het einde meer energie overblijft om nog echt koers te maken.
18 april 2016 10:57
De evaluerende opmerking over het laatste lusje ontbreekt vreemd genoeg..
18 april 2016 11:07
Ik heb zo het angstige vermoeden dat het 'laatste lusje' reeds voor tig jaar verkocht is aan de omgeving in ruil voor allerlei sponsorgelden etc.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.