Vandaag Alberto Bettiol vs Philippe Gilbert in Bavikhove

zaterdag 4 mei 2019 om 09:44
Vandaag Alberto Bettiol vs Philippe Gilbert in Bavikhove

©Luc Noppe

Vandaag vindt Leiedal Koerse, een After Classics criterium, plaats in Bavikhove. Het evenement werd verschoven van eind augustus naar begin mei en dat met een goede reden. “We hopen in de toekomst onze wedstrijd voor vrouwen uit te bouwen tot een klassieker van stad tot stad”, klinkt het bij de Nieuwe Velovrienden.

De Giro en de Tour moeten nog gereden worden, maar toch gaat zaterdag al een eerste criterium door in België. Het After Classics Criterium neemt de plaats in van het vroegere natourcriterium, dat eind augustus plaatsvond. De organisatie focust niet meer op klassementsrenners, maar op klassieke renners. Zo staan onder anderen Alberto Bettiol, winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Philippe Gilbert, winnaar van Parijs-Roubaix aan de start.

Koppeltijdrit
Sinds vorig jaar wijzigden de organisatoren het concept van Leiedal Koerse. Een koppeltijdrit maakte zijn intrede. Niet zomaar een koppeltijdrit, want een mannelijke renner werd gekoppeld aan een vrouwelijke renster. Zo wonnen de de Nederlandse toppers Tom Dumoulin en Marianne Vos vorig jaar de koppeltijdrit voor de Belgische tijdritspecialisten Yves Lampaert en Ann-Sofie Duyck.  Sinds dit jaar staat ook een parochianenkoers, een koers voor de inwoners van groot-Harelbeke zonder wielerlicentie op het programma.

Vorig jaar wonnen Dumoulin en Vos de koppeltijdrit. ©Luc Noppe

Na de gemengde koppeltijdrit start het criterium voor de mannen uit de koppeltijdrit aangevuld met andere (prof)renners. De deelnemerslijst oogt fraai. Naast Bettiol en Gilbert staan ook Lampaert, Philipsen, en Keukeleire aan de start. Bij het criterium voor de vrouwen, dat voor de koppeltijdrit gepland is, staan dan weer Lucinda Brand, Jolien D’hoore en Sofie De Vuyst aan het vertrek. In totaal zijn er dus vier verschillende evenementen.”Sinds dit jaar maken we gebruik van een viptent waardoor we meer financiële mogelijkheden hebben. Daarom heeft onze deelnemerslijst een flinke boost gekregen”, zegt Carlo Daelman, één van de organisatoren van Leiedal Koerse

Dameswielrennen boosten
De organisatie koos ervoor om het evenement te verschuiven naar begin mei. “Het is een interessante datum, want alle klassiekers zijn gereden. We zien dit criterium als een soort sluitstuk voor de voorjaarskoersen. Bovendien willen we uitgroeien tot een klassieker in het vrouwenwielrennen. Eind augustus is de WorldTour-kalender verzadigd. Begin mei is er meer ruimte om op termijn een WorldTour-wedstrijd voor te organiseren. Wij geloven in het vrouwenwielrennen. Daarom willen met de heren als motor de dames lanceren. Terwijl de vrouwen hun koers van stad tot stad rijden, rijden de mannen hun criterium, maar dat is nog toekomstmuziek”, besluit Daelman.

Programma Leiedal Koerse
12 u-13 u: parochianenkoers
13 u 30: start dames elite (18 ronden van 3km)
14 u 45: huldiging dames elite
15 u 15 u 45: Kwaremont koppeltijdrit m/v tussen de toppers (2 rondes van 3km)
15 u 45: huldiging winnende koppels
16 u: KBC After Classics Criterium heren elite (25 rondes van 3km)
18 u: huldiging top drie

Bekijk hier de deelnemerslijst + de samenstelling van de koppels

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.