Vandenbergh ligt op intensive care met hersenschudding
foto: Sirotti
woensdag 10 mei 2017 om 09:28

Vandenbergh ligt op intensive care met hersenschudding

Stijn Vandenbergh ligt op de intensive care van het ziekenhuis in het Franse Valenciennes. Bij een massale valpartij op 21 kilometer van het einde in de eerste rit van de Vierdaagse van Duinkerke was hij de renner van AG2R La Mondiale die er akelig bij lag. Na onderzoek in het ziekenhuis blijkt hij een hersenschudding en -kneuzing te hebben, meldt Sporza. Dat laatste kan leiden tot een hersenbloeding.

Getraumatiseerde renners
Hilaire Van der Schueren was kort na de val ooggetuige en schrok zich rot, vertelt hij aan Het Nieuwsblad. “Hij bloedde uit neus en mond. Er was grote paniek. Renners stonden te krijsen. De ambulance kon niet meteen door.” De ploegleider van Wanty-Groupe Gobert had wel geen goed woord over voor de wedstrijdleiding, die de koers niet neutraliseerde. “Veel coureurs zijn getraumatiseerd door al die valpartijen die ze het afgelopen jaar meemaakten. Op dat stuk weg reed het peloton zeker zestig kilometer per uur. Dit deed terugdenken aan de val van Stig Broeckx. De UCI heeft het altijd over respect en veiligheid, maar als er dan iets gebeurt, laten ze de koers gewoon doorgaan.”

Medisch bulletin
Vandenbergh bracht het er het slechtste vanaf. Naast een hersenschudding en -kneuzing, zou de Belg ook kampen met een nektrauma. “Hij is al fel verbeterd sinds hij werd weggebracht”, vertelt wedstrijdarts Jonathan Edwards aan de Franse krant La Voix du Nord. “Maar er wachten hem wel enkele maanden revalidatie”, voegt Edwards daaraan toe. Wanneer Vandenberghs toestand stabiel is, verplaatst men hem naar het ziekenhuis in Gent. Naast Vandenbergh kwamen ook Frederik Frison (bekkenbreuk), Gaëtan Bille (enkelbreuk), Stef Van Zummeren (gekneusd staartbeen) en Stijn Devolder (gekneusde ribben) niet ongeschonden uit de strijd.

RIDE Magazine
32 Reacties
Sorteer op:
10 mei 2017 09:30
Man man, het houdt niet op...
10 mei 2017 09:30
Pfff, dat is weer even schrikken voor de zoveelste keer. Gelukkig dit keer wel aan de goede kant van de streep.
10 mei 2017 09:34
Bah.
10 mei 2017 09:39
Denk dat renners gewoon het heft in eigen hand moeten nemen en dan zelf moeten stoppen met koersen na zo'n valpartij.
Maar vaak zijn ze zelf zo hypocriet dat ze door willen rijden.
Lijkt me dat de heren de koppen eens bij elkaar moeten steken en gaan bepalen wat ze doen.
10 mei 2017 09:44
Ik snap de reactie van Hilaire en renners die daadwerkelijk getuigen van het voorval zijn wel. Echter probeer als UCI en renner die het niet ziet maar eens in te schatten wanneer een voorval erg genoeg is om het stil te leggen en wanneer niet. Dat is gewoon extreem moeilijk en onduidelijk.

Verder natuurlijk diep triest dat dit gebeurd met Vandenbergh, hoop dat hij er snel weer bovenop komt. Toch een coureur waar je alleen maar respect voor kan hebben.
10 mei 2017 09:51
Dat de UCI zo'n wedstrijd niet neutraliseert snap ik op zich, het is erg moeilijk daar grenzen te trekken.

Wat ik steeds denk als ik dit soort berichten lees, is wat er in godsnaam mis is met sommige lieden die hier op wielerflits constant zitten te zeiken dat wielrenners watjes zijn geworden en alles alleen nog maar om veiligheid draait.

OK, snap dat dit niet iets is waar direct iets aan gedaan kon worden. Maar ik verbaas me elke keer weer over wat deze gasten mee (moeten) maken.
10 mei 2017 09:52
Volgens Sporza, die de teamwoordvoerder van Ag2R quote, heeft Vandenbergh geen hersenbloeding maar een hersenschudding en kneuzing. Dat zou al een stuk minder erg zijn.
10 mei 2017 09:53
Pff... De rest van de slachtoffers komen er ook niet met een schrammetje vanaf zeg. Maanden uitgeschakeld.
10 mei 2017 09:55
Het zit de Belgen absoluut niet mee de laatste jaren. Bille reed de etappe dus nog uit ook. Met een enkelbreuk. Au.
10 mei 2017 10:01
@redactie geen hersenbloeding dus.
http://sporza.be/cm/sporza/wielrennen/1.2974434
10 mei 2017 10:05
@ LL:

Wat ik niet snap zijn gasten zoals jij die over de rug van slachtoffers proberen veiligheid op de agenda te zetten, terwijl het nergens ook maar de schijn heeft dat veiligheid hier een issue was.

Valpartijen horen onvermijdelijk bij wielrennen en dit soort dingen ga je niet voorkomen door een wedstrijd in te korten omdat er 3 sneeuwvlokjes vallen. Het is verschrikkelijk goedkoop van jou dat je hier verschillende dingen verbind die niets met elkaar te maken hebben voor je eigen agenda en ego.
10 mei 2017 10:09
Vreselijk. Het blijft maar duren. En al zo vaak Belgen het ergste slachtoffer. Ik wens hen allen spoedig herstel.
10 mei 2017 10:13
Het klopt dus niet! AG2R heeft gereageerd en zegt dat hij een hersenschudding heeft en een goede nacht heeft gehad. Het is alleen oppassen met een aantal kneuzingen want die kunnen eventueel lijden tot een hersenbloeding.
10 mei 2017 10:17
@Ab Normaal
Blijft lastig natuurlijk, hoe en wie gaat er dan bepalen bij welke valpartijen er gestopt zal worden. Niet iedereen krijgt altijd mee wat er gebeurt bij een valpartij, en soms kan iets ernstig lijken maar meevallen, en viceversa.
On topic: Heelveel sterkte voor Stijn de komende tijd.
10 mei 2017 10:22
@Paling99
Helemaal eens, zeg ook niet dat het niet lastig is.
daarom moeten ze de koppen eens bij elkaar steken hoe ze daar mee omgaan.
10 mei 2017 10:28
Pas uw url even aan mannen.
10 mei 2017 10:30
Kingstown, je snapt duidelijk het punt niet. Ik probeer niet veiligheid op de agenda te zetten naar aanleiding van zo'n incident, hoe zou ik dat überhaupt doen? De UCI een brief sturen?

Ik geef aan dat het dit soort incidenten zijn die aantonen waar wielrenners mee om moeten gaan, waar totaal aan voorbij gegaan wordt op het moment dat er wél een discussie over veiligheid is en er stoere bankzitters verkondigen dat het allemaal mietjes zijn geworden.

Toevallig trouwens dat nou net jij er zo gepikeerd op reageeert, had ik echt(...) niet verwacht.
10 mei 2017 10:34
pfff dat moet een enorme klapper zijn geweest :(
10 mei 2017 10:41
@Ab Normaal : vind ik ook, van een wedstrijdorganisatie kan je moeilijk verwachten dat zij de impact op het peloton kunnen inschatten, en zij heeft - en we moeten daar niet preuts over doen - natuurlijk ook andere niet-sportieve belangen. Bovendien maakt de voortgang van de wedstrijd het ongeluk niet minder erg, en bezorgdheid naar de slachtoffers kan je ook anders uiten. Dus zolang de jury niet neutraliseert is het, wat mij betreft, aan elke renner apart om te beslissen of hij verder wil rijden, of aan elke ploegleider om die beslissing voor z'n renners te maken.
10 mei 2017 11:07
@Kingstown
Jij bent wel op oorlogspad de laatste dagen of niet?
10 mei 2017 11:45
Keiharde sport blijft het! Wat een narigheid, maar ze kunnen het gelukkig navertellen. Ten Dam ook een bikkel! Niets mietjes, anders haal je nooit het niveau van het Giropeleton. En ik zit qua mening prima in het wiel van @LL. Nou maar hopen dat hij niet op z'n Tankinks op kop gaat en ik er in de bocht af lig.
10 mei 2017 12:31
Misschien moeten ze wel stoppen met doping te gebruiken, want vaak lijkt het erop dat ze nauwelijks nog beseffen waar ze mee bezig zijn.
10 mei 2017 12:58
Valpartijen zijn van alle tijden en horen helaas bij de sport, maar hersenletsel lijkt wel vaker voor te komen. Tijd voor een onderzoek naar de kwaliteit van de helmen?
10 mei 2017 13:12
Veiligheid en topwielrennen op het scherpst van de schede is een onmogelijke combinatie.
10 mei 2017 13:26
@rv
Het scherpst van de schede, hoe verhoudt zich dat tot het snerpen van de snede?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.