Vanmarcke: “Ik fiets niet om de beste in koers te zijn, ik ga voor de winst”
foto: Team LottoNL-Jumbo
zondag 1 maart 2015 om 09:42

Vanmarcke: “Ik fiets niet om de beste in koers te zijn, ik ga voor de winst”

Sep Vanmarcke eindigde gisteren als vijfde in de Omloop Het Nieuwsblad. De Belg van LottoNL-Jumbo kampte echter twee maal met pech en was daarom op het beslissende moment niet mee met de koplopers. Ian Stannard zette Etixx-Quick-Step in zijn eentje een hak, al had Vanmarcke dat zelf ook graag gedaan. “Ik fiets niet om de beste man in koers te zijn, ik ga altijd voor de overwinning”, stelt hij na afloop op de ploegsite.

In de achtergrond deed Vanmarcke de forcing in de achtervolgende groep. Hij kreeg uiteindelijk Greg Van Avermaet en Zdenek Stybar met zich mee. Het drietal kwam tot op tien à vijftien seconden van de leiders, maar aansluiting vonden ze niet. “De ploeg heeft mij de hele dag goed uit de wind gehouden, maar na mijn lekke banden wist ik dat het heel moeilijk ging worden. Ik ben tot het einde blijven knokken voor mijn ploegmaten en de vele fans langs de kant, maar spijtig genoeg was het net niet genoeg”, zegt hij.

Nochtans liep alles zoals gewenst bij de gele formatie. “Ik zat in aanloop naar de Taaienberg precies waar ik wilde zitten, maar een paar honderd meter voor de voet reed ik lek. Maarten Wynants gaf mij zijn wiel en zei me: ‘Het kan nog’. Ik ben daarna op adrenaline iedereen voorbij gereden.” Even later volgde nog een lekke band, waarna het Etixx-Quick-Step-drietal en Stannard wegreden. “In de achtervolging kwamen we eigenlijk een mannetje tekort.”

Vandaag krijgt Sep Vanmarcke een herkansing. Hij is bij LottoNL-Jumbo de kopman in Kuurne-Brussel-Kuurne, waarin hij vorig jaar nog derde werd.

RIDE Magazine
45 Reacties
Sorteer op:
1 maart 2015 09:53
fantastisch gereden, maar logisch dat de teleurstelling reageert na zo veel pech. maar gelukkig krijgt Sep nog een pak kansen de komende tijd. :)
1 maart 2015 10:04
Ik ben ervan overtuigd dat Sep Vanmarcke dit jaar nog een klassieker wint . Wat is die man sterk.
1 maart 2015 10:04
Sterkste in koers, helaas 1 lekke band teveel. Maar er komen idd nog kansen genoeg!
1 maart 2015 10:08
In het algemeen is een lekke band natuurlijk domme pech, maar hopelijk krijgen ook andere mogelijke oorzaken wat aandacht. Zijn krachtige stijl, in combinatie met de risicorandjes die hij af en toe opzoekt, zou best wel eens debet kunnen zijn. Na zijn tweede lekke band gisteren moest ik terugdenken aan de lekke band in de Tour-rit die Boom won.
1 maart 2015 10:19
Gisteren bij sporza was hij teleurgesteld maar ook realistisch.

En hij heeft gelijk deze koers is gereden, jammer van de pech en op naar de volgende koers.

Wat heeft hij aan titels als man of the match,
1 maart 2015 10:19
Vanmarcke gaat in ieder geval een klassieker winnen want het seizoen is nog jong en vandaag gaat hij ook hoge ogen gooien in KBK
1 maart 2015 10:31
Dat is winnaarsmentaliteit. Niks 'tevreden': winnen!
Vorig jaar moest/mocht hij nog tevreden zijn met top 5/top 3 plaatsen. Dat is nu niet meer genoeg. Al zin in vanmiddag :)
1 maart 2015 10:33
Tja, zonder die lekke band had hij mee vooraan gezeten en was de kans zéér groot dat de winst naar hem zou gaan.
Ik zie hem nu wel voor winst gaan in de ronde of roubaix, op voorwaarde dat hij niet als een wild beest tekeer gaat.
1 maart 2015 10:41
Hij zet overigens wel weer de tendens door van overal top 5 rijden. Winnen wordt toch moeilijk dit jaar hoor, tegen Cancellara die zeker nog niet klaar is en in een sprintje nog altijd de beste is van de twee.. Ik gun het hem echter van harte, hij moet in elk geval aanvallen en doet dat ook!
1 maart 2015 10:52
Ik betwijfel of Cancellara zoveel betere sprinter dan Vanmarcke is? Vanmarcke heeft toch al laten zien heel rap aan te kunnen komen... Gisteren sprintte hij ook van Avermaet weer uit het wiel, om over Stybar die de hele tijd had kunnen sparen nog maar niet te spreken...
1 maart 2015 10:59
Toen Boonen aanging, ging ie zelf in de rommel rijden. Misschien iets meer de hand in eigen boezem steken.
1 maart 2015 11:18
Vanmarcke is super aan de meet na een zware koers, heeft ooit boonen geklopt toch
1 maart 2015 11:31
@BlancoProCycling: een Stybar die zich een hele koers spaart voor een sprint die hij niet rijdt kan ik ook kloppen hoor.

Wat uiteraard een wondermooi gebaar was naar zijn groep.
1 maart 2015 11:52
Mooi, na het niet-vallen als kwaliteit nu ook het niet-lekrijden als kwaliteit!
1 maart 2015 11:55
@baka volledig mee eens! Heeft duidelijk niet meegesprint uit respect voor zijn 2 medevluchters. Toont hoe Stybar ineen steekt, sterke renner mooi mens.
1 maart 2015 11:56
@BlancoProCycling, aan het einde van een klassieker draait het denk ik niet alleen meer om wie 'normaal' de beste sprinter is maar ook nog om hoeveel kracht etc. je nog hebt, en Cancellara is natuurlijk een renner met bijzonder veel inhoud en kracht.
1 maart 2015 12:00
@molovin
Klopt helemaal. Maar zoals vorig jaar in de Ronde, als Van Avermaet of Vanmarcke voor Cancellara aangaan, wint één van hen denk ik. Bovendien verspeelt Vanmarcke nog te veel krachten door op alles te springen dat hij ziet.
Als zo'n jongens wat slimmer koersen, kunnen ze Cancellara zeker aan in de sprint.
1 maart 2015 12:11
Wat een krachtpatser. De sterkste van allemaal op de kasseien. Slechts een kwestie van tijd voordat hij zijn eerste grote klassieker gaat winnen. Inderdaad een mooi gebaar van Stybar om niet mee te sprinten.
1 maart 2015 12:55
De mentaliteit van een winnaar, en mogelijk ook de kwaliteiten. Ik heb er een poos uit gelegen qua wielrennen, maar dit soort berichten doet mijn wielerhart acuut sneller kloppen. Ik heb er weer zin in :)
1 maart 2015 13:19
Vanmarcke zal er staan in PR!
1 maart 2015 13:28
Aan de andere kant zegt de titel van dit artikel veel over hoe het vaker bij Rabo/Blanco/Belkin is gegaan; wel de sterkste zijn in koers, maar niet winnen.

Ik denk maar aan de eervolle vermeldingen die Boogerd destijds regelmatig kreeg voor zijn rijden in de Waalse klassiekers, Dekker die in 2000 de sprint in de RvV te laat aanging, omdat hij dacht dat hij kansloos was, of Gesink die in 2009 gedurende de Vuelta een paar keer achter elkaar als eerste van de favorieten aankwam bij een aankomst bergop. Ik wil uiteraard niet spreken van een complex, maar zoiets gaat wel in je hoofd zitten.
1 maart 2015 13:29
Hij was de sterkste mens in koers ;-) Mooie reactie van Planckaert.
1 maart 2015 13:35
Hij vergeet een belangrijke regel in het wielrennen: Als je goed bent rijd je niet lek
1 maart 2015 13:41
Dus was hij niet goed of had hij tijdens het rijden moeten bedenken dat hij goed was en dat zijn band helemaal niet leeg aan het lopen kon zijn.
1 maart 2015 13:43
Wielerflits-koersadagium: Alles ligt aan jezelf.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.