Vansevenant grijpt de macht in L’Avenir, Tejada boekt ritzege

donderdag 22 augustus 2019 om 16:13
Vansevenant grijpt de macht in L’Avenir, Tejada boekt ritzege

foto: Giro della Valle D'Aosta-Mont Blanc 2019

Mauri Vansevenant is de nieuwe leider in de Tour de l’Avenir. De 20-jarige klimmer – eerder dit jaar al winnaar van de Giro Valle d’Aosta – trok al vroeg in de zevende etappe ten aanval met tien andere renners. De Belg moest de ritzege laten aan de Colombiaan Harold Tejada, die volgend jaar uitkomt voor Astana.

De rustdag kwam voor veel renners gelegen, na de verregende en hierdoor loodzware etappe richting Privas. Topfavoriet Einer Rubio, Neerlands hoop Thymen Arensman, alleskunner Tom Pidcock… Enkele grote namen moesten dinsdag de koers verlaten. Daarnaast kunnen veel renners een goed klassement reeds vergeten. De 20-jarige Giovanni Aleotti beschikte na zes etappes over de beste papieren.

Vansevenant ruikt het geel 
De Italiaan begon als leider aan de zevende etappe naar wintersportdorp La Giettaz. Het beloofde een spectaculaire finale te worden, met drie hellingen van de derde én een beklimming van tweede categorie in de laatste veertig kilometer. Na een ziedende openingsfase ontstond er een kopgroep van zes renners. De namen: Clément Champoussin, Nicolas Prodhomme, Sylvain Moniquet, Jefferson Cepeda, Harold Tejada en Mauri Vansevenant.

Met Champoussin en Vansevenant waren twee renners mee die voor de start van deze Tour de l’Avenir werden beschouwd als favoriet voor de eindzege. De Fransman stond op drie minuten van leider Aleotti, terwijl de Belg (tiende op 1:20 van de Italiaan) nog gevaarlijker was. Het verschil schommelde lange tijd rond de twee minuten, waardoor Vansevenant zich virtueel leider mocht noemen.

Tejada pakt de ritzege, Vansevenant is de nieuwe leider 
Het zwaarste moest echter nog komen met de Côte de Crest-Voland Cohennoz (11,2 km aan 4,8%) en de slotklim naar La Giettaz  (6,6 km aan 3,7%). Vooraan bleken Vansevenant en Tejada over de beste benen te beschikken, waardoor Champoussin en Moniquet moesten passen. De Belg en de Colombiaan bleken aan elkaar gewaagd, waardoor ze gezamenlijk naar de laatste kilometer reden.

In de sprint bleek Tejada net dat tikkeltje sneller, maar Vansevenant wist op dat moment al dat hij de leiderstrui mocht aantrekken. Na de finish van medevluchters Champoussin en Moniquet zagen we de binnenkomst van Samuele Battistella. De Italiaan kwam echter te laat, net als mede-favorieten Matteo Jorgensen, Tobias Foss en leider Aleotti.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.