Vanthourenhout laat Loockx debuteren in Wereldbeker Waterloo, Adams afwezig in Amerika
Lander Loockx - foto: Cor Vos
Nick Doup
zaterdag 8 oktober 2022 om 20:00

Vanthourenhout laat Loockx debuteren in Wereldbeker Waterloo, Adams afwezig in Amerika

België heeft dan wel geen vrouwen aan het vertrek in de Wereldbeker veldrijden van Waterloo en Fayetteville, bij de mannen staan twaalf Belgen op het startformulier. Onder hen Vlaams-Brabander Lander Loockx, die zijn debuut maakt bij de elites in de Wereldbeker. Jens Adams meldde zich dan weer af bij bondscoach Sven Vanthourenhout.

Op basis van hun UCI-ranking zijn Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck, Vincent Baestaens, Daan Soete en Toon Vandenbosch automatisch geplaatst voor de Wereldbeker. Als belofte zijn Thibau Nys en Joran Wyseure afgereisd. En dan had de bondscoach nog een viertal wildcards te verdelen. Die gaf hij aan Tom Meeusen, Niels Vandeputte, Thijs Aerts en dus debutant Lander Loockx.

“Lander kwam vorig jaar al in de buurt van een selectie, maar vaak was het net niet”, legt de bondscoach uit aan WielerFlits. “Zo ook vorig jaar, toen Wout van Aert het veld in dook. Ik moest hem ook een wildcard geven, omdat hij bij aanvang van zijn seizoen niet bij de beste acht Belgen zat. Voor sommigen was er dus een plaatsje minder, en Lander zat er daardoor vaak net niet bij.”

“Maar hij heeft een goede zomer gekend, is redelijk begonnen aan het seizoen en krijgt zijn kans om de wereldbekers in Amerika te betwisten. Hopelijk kan hij UCI-punten meenemen en voldoening krijgen om dat door te trekken naar de komende wintermaanden”, aldus Vanthourenhout.

foto: Instagram Jens Adams

Een opvallende afwezige is Jens Adams. “Hij heeft er zelf voor gekozen om niet naar Amerika te reizen”, zegt de bondscoach. “Zijn conditie is niet heel slecht, maar hij heeft wel een wankele voorbereiding gekend. Hij had wat gezondheidsproblemen en zou heel graag twee, drie weken investeren in trainingsarbeid, om toch dat ene procentje beter te worden richting de komende maanden. Jens vroeg nog naar mijn mening over de reis. Ik sta daar neutraal in, en dan denk ik mee wat het beste is. Dan komen we tot het besluit dat het geen meerwaarde is.”

Iserbyt tegen Vanthourenhout?
In de eerste drie crossen van het seizoen gingen de zeges naar Michael Vanthourenhout (in Kruibeke en Meulebeke) en Eli Iserbyt (in Beringen). De bondscoach verwacht een strijd tussen die twee in de VS. “Ik ben geneigd te zeggen van wel. Ik moet wel zeggen dat ze zeer laat vertrokken zijn. Ik verwacht daarom wel dat ze in Fayetteville meer kans maken dan in Waterloo”, zegt hij.

“Ze zijn donderdag pas vertrokken, wat vrij laat is. Dat is een bewuste keuze, omdat ze zo weinig mogelijk training wilden verliezen. Na Meulebeke hebben zij het accent op de training gelegd. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat ze in Waterloo niet hun beste niveau halen, maar het zijn wel de mannen die je vooruit schuift en van wie je verwacht dat ze laten zien dat ze boven de rest uitsteken.”

Vincent Baestaens vertoeft al enige tijd in Amerika en kan mogelijk verrassen. “Vincent kan tegen de top-5 aan rijden, maar om echt te winnen, denk ik dat het een kloof is. Puur crossspecifiek verwacht ik dat Eli en Michael er bovenuit steken. Ook Laurens Sweeck en Lars van der Haar steek ik niet af”, aldus Sven Vanthourenhout.

Wat kunnen Iserbyt, Vanthourenhout en Van der Haar? (v.l.n.r.) – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.