Vegni wil ondanks hervormingen drie Giro-wildcards geven aan Italiaanse ploegen
foto: Cor Vos (archief)
vrijdag 25 oktober 2019 om 14:24

Vegni wil ondanks hervormingen drie Giro-wildcards geven aan Italiaanse ploegen

Mauro Vegni wil volgend jaar drie Italiaanse ploegen uitnodigen voor de Giro d’Italia. Dat vertelde de directeur van de Giro na afloop van de parcourspresentatie tegen InBici. Vegni kan alleen drie Italiaanse teams uitnodigen als Total Direct Energie haar gegarandeerde wildcard teruggeeft aan RCS Sport. Doet het Franse team dat niet en verschijnt ze aan de start, dan kan Vegni slechts twee Italiaanse teams uitnodigen.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Total Direct Energie heeft dit jaar een wildcard voor alle WorldTour-wedstrijden van 2020 verdiend, waaronder alle grote rondes.De Franse ploeg is niet verplicht die te accepteren en dat is waar Vegni op hoopt.

De Italiaanse organisator zegt dat hij verplicht een wildcard moet geven aan Wanty-Gobert. Dat klopt bij het huidige aantal van achttien WorldTour-ploegen, maar dat is niet het geval als Cofidis daadwerkelijk toetreedt tot de WorldTour. “Het gaat om de manier waarop het gecommuniceerd is”, aldus Vegni. “We zouden namelijk verplicht zijn om twee ploegen uit te nodigen, Wanty-Gobert en Total Direct Energie.”

‘Ik hoop dat Total Direct Energie de uitnodiging weigert’
Vegni heeft liever drie Italiaanse ProContinentale ploegen aan de start van de Giro: Androni Giocattoli-Sidermec, Bardiani-CSF en Neri Sottoli-Selle Italia-KTM. “Ons land heeft zoveel gegeven aan het wielrennen. Ik hoop dus dat Total Direct Energie, dat zich zeker zal richten op de Tour de France, de uitnodiging zal weigeren, zodat we onze Italiaanse teams uit kunnen nodigen”, zegt Vegni.

In december wordt definitief bekend uit hoeveel ploegen de WorldTour 2020 bestaat. Als dat negentien teams zijn, dan mogen de grote rondes ‘slechts’ drie wildcards uitdelen. Een daarvan moet volgens de nieuwe UCI-regels dus verplicht naar Total Direct Energie. RCS heeft dan dus nog twee wildcards zelf te vergeven. Als Total Direct Energie de uitnodiging teruggeeft, kan RCS die geven aan een ploeg naar keuze.


Lees ook: Cofidis bijna zeker van WorldTour-licentie, directe wildcards voor Total Direct Energie
Lees ook: Dit gaat er veranderen in de WorldTour (video)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.