Veldrijder Quinten Hermans sprint naar zege en leiderstrui in Tour de Wallonie
foto: Sirotti
dinsdag 31 juli 2018 om 16:57

Veldrijder Quinten Hermans sprint naar zege en leiderstrui in Tour de Wallonie

De vierde etappe van de Tour de Wallonie is een prooi geworden voor Quinten Hermans. De 23-jarige renner van Telenet Fidea Lions – die vooral te boek staat als veldrijder – versloeg in Herstal na een bijzonder lastige rit de Fransen Lorenzo Manzin en Romain Cardis. Hij neemt en passant ook de leiderstrui over van zijn landgenoot Tim Wellens.

Tim Wellens stond als leider van de Tour de Wallonie ongetwijfeld glimlachend aan de start in Malmedy, wetende dat de buit bijna binnen is. Bijna, want de voorlaatste etappe naar Herstal beloofde het nodige spektakel. Over een afstand van ruim 160 kilometer kregen de renners vele Waalse kuitenbijters voor de wielen geschoven, waaronder in de laatste dertig kilometer.

Nederlanders rijk vertegenwoordigd in kopgroep van de dag 
In de laatste vijf kilometer doemden er met de Côte de Vivegnis en de Côte de l’Abbaye nog twee klimmetjes op. Voordat het zover was, ontstond eerst het traditionele gevecht om in de kopgroep van de dag te komen. Wie de gelukkigen waren?

Landgenoten Lars van der Haar, Sjoerd van Ginneken en Etienne van Empel, de Belgen Kenneth Vanbilsen, Dries De Bondt en Emiel Planckaert , het Franse duo Simon Sellier en Arnaud Courteille en de Luxemburger Alex Kirsch. Het tiental reed op een bepaald moment ruim twee minuten voor het peloton uit, waar Lotto Soudal de touwtjes strak in handen had voor leider Wellens.

Onstuimig koersverloop naar daadwerkelijke finale 
Met nog vijftig kilometer te gaan was de voorsprong van de koplopers gezakt naar één minuut, waardoor sommige renners hun kans schoon zagen om de sprong naar voren te maken. Tom Wirtgen, Lukas Spengler, Kévin van Melsen en Baptiste Planckaert slaagden in hun opzet, wat de nervositeit in de kopgroep alleen maar vergrootte.

Een wirwar van aanvallen was het gevolg, maar geen enkele vluchter wist een significant gaatje te slaan. De dappere koplopers werden in de finale dan ook ingelopen door een uitgedund peloton, dat nog verder uiteen werd geslagen op de vele steile klimmetjes. Op de laatste klim van de dag – de Côte de l’Abbaye – was het Michel Kreder die zijn kaarten op tafel gooide.

Veldrijder Quinten Hermans sprint knap naar de zege
De Nederlander sloeg een mooi kloofje, maar de resterende vier kilometers bleken een brug te ver voor de Aqua Blue Sport-renner. Hij kreeg met nog drie kilometer te gaan het gezelschap van Odd Christian Eiking. Met z’n tweeën leek er meer mogelijk, maar ze werden uiteindelijk ingerekend met nog anderhalve kilometer te gaan door de achtervolgende groep.

Wat volgde was een eindsprint, en daarin liet Quinten Hermans opnieuw zien meer te zijn dan alleen een crosser. Hij remonteerde Edward Planckaert met nog tweehonderd meter te gaan, en wist op de oplopende aankomststrook Manzin en Cardis knap achter zich te houden.

RIDE Magazine
12 Reacties
Sorteer op:
31 juli 2018 17:01
Manzin met veruit de snelste sprint, maar liet zich wegdrukken in de laatste bocht. Zonde voor hem want die reed een hele slechte eerste seizoenshelft.

Leuk voor Hermans wel, morgen is ook een sprint, dus als Manzin niet wint, of hij minimaal 2de wordt dan heeft hij ook de eindwinst te pakken.
31 juli 2018 17:05
Hermans heeft nu 13 sec op Manzin toch? Had 9 sec voorsprong voor vandaag plus 4 sec boni tov Manzin. Dus dan is Manzin sowieso geen gevaar. Dat zal eerder Wellens zijn met de tussensprints in de heuvelzone.
31 juli 2018 17:06
Eddie Dunbar niet gezien... wel M. Kreder en Odd Eiking.

Knappe overwinning van Hermans zeg! Het niveau van de veldrijders lijkt behoorlijk hoog te liggen.
31 juli 2018 17:28
Ahja Chef, je hebt helemaal gelijk! Dan moet hij het over de streep kunnen trekken denk ik! Dunbar was inderdaad niet weg. ;)
31 juli 2018 18:02
Hermans naar Jumbo?
31 juli 2018 18:31
Edit: Aangepast
31 juli 2018 19:25
Ik deed echt mijn best om me door dit schier onleesbare artikel heen te worstelen. Klopt het dat er niks in staat over de uitslag van Wellens en de reden waarom hij zijn leiderstrui heeft verspeeld? Een tweede keer lezen is me echt teveel.
31 juli 2018 19:30
@xistnc wellens finishte in de groep met Hermans, maar verloor zijn trui omdat Hermans 10 sec. boni's aan de streep opraapte en er in het klassement slechts 7 achter stond.
31 juli 2018 19:34
Prima te lezen. Info over Wellens ontbreekt idd.
31 juli 2018 19:36
@kampie omdat er wat tekst is aangepast, er stond wat verkeerde koersinfo in eerste instantie in het verslag.
1 augustus 2018 00:49
Zag de finale op Eurosport, vond dat de wegen zo af en toe zeer smal waren, wegversmallingen middels bloembakken, auto's gedeeltelijk op de weg of zelfs bijna helemaal waar de weg dan wel wat breder was en ook te veel motoren te dicht op of soms zelfs in het peloton.

Wel een leuke finale met een knap sprintje van Hermans die op het juiste moment en vanuit het juiste wiel aanging.
1 augustus 2018 04:50
Het zal voor van Ginneken, van Goethem, en van Empel toch ook onderhand wel eens einde verhaal zijn. Komen iedere etappe in dit veld op vele minuten achterstand binnen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.