Veldritbelofte Witse Meeussen mist kampioenschappen
foto: Cor Vos (archief)
donderdag 19 december 2019 om 15:19

Veldritbelofte Witse Meeussen mist kampioenschappen

Witse Meeussen begon deze crosswinter met veel ambitie aan zijn eerste seizoen bij de beloften, maar de 18-jarige renner sukkelt al een tijdje met een pijnlijke rechterknie. Meeussen en zijn entourage zijn nu tot de conclusie gekomen dat een medische ingreep noodzakelijk is, waardoor hij een punt moet zetten achter zijn veldritseizoen.

Meeussen kreeg in september voor het eerst last van de knie, maar besloot een paar dagen na de irritatie toch van start te gaan in een Britse C2-cross. “Ik eindigde er zelfs als vijfde, en dat zonder veel pijn. Ik had er dan ook goede hoop op dat het probleem zichzelf zou oplossen. Niet dus. De pijn stak steeds meer de kop op”, zo laat de vice-wereldkampioen bij de junioren weten in een perscommuniqué.

Meeussen kwam uiteindelijk terecht bij dokter Toon Claes, die als orthopedisch chirurg van het AZ in Herentals veel ervaring heeft met dergelijke sportblessures. “Hij raadde me aan om – in plaats van het iets kalmer aan te doen – eens een paar weken volledige rust te nemen. Toen ik daarna opnieuw begon op te bouwen, was dat vervelende gevoel echter nog steeds niet helemaal verdwenen.”

“Ik voelde echter wel dat de scherpe pijn weg was, waardoor het fietsen vlot verliep. Het plan was om eind november weer in competitie te treden, maar daarna is de pijn alleen maar erger geworden. Ik heb me daarom ook opnieuw laten onderzoeken. Op een echografie was meteen te zien dat de zwelling rond het kniegewricht was toegenomen. Er is ondertussen ook sprake van een ontsteking.”

Lange revalidatie 
“Door die zwelling is ook de bloedsomloop niet meer ideaal, waardoor de zenuwen rond het kniegewricht ook steeds meer geïrriteerd raken”, aldus Meeussen, die slechts één oplossing ziet. “Ik wil dat het hele probleem zo snel mogelijk wordt opgelost en dan is een operatie de enige optie. Die staat vrijdag op de agenda. Dan wacht een lange revalidatie, maar het is niet slim om nu al een datum te prikken voor een comeback.”

“Ik hoop in het voorjaar weer topfit te zijn, zodat ik mijn voorbereiding richting de zomer kan beginnen. Dit is uiteraard geen ideaal scenario, maar ik weet nu wel wat er aan de hand is. Ik leefde eerst in onzekerheid en dat is veel erger.” Meeussen krijgt van zijn huidige ploeg Callant-Doltcini en zijn toekomstige werkgever Pauwels Sauzen-Bingoal alle tijd om optimaal te herstellen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.