Veldritkalender 2022-2023 ontleed: Boom en Mol zoeken plek, Koksijde naar X2O Trofee

Veldritkalender 2022-2023 ontleed: Boom en Mol zoeken plek, Koksijde naar X2O Trofee

© Cor Vos

vrijdag 4 maart 2022 om 14:02

Minder dan twee weken geleden eindigde het veldritseizoen. De kalender van volgend jaar is al even klaar, maar er ontbreken nog een aantal stukken in de puzzel. Wij zochten ze bijeen en brengen wat duidelijkheid.

Dat de Wereldbeker van 16 naar 14 manches krimpt, wisten we eerder al. Deze staan hoofdzakelijk op zondagen gepland, met uitzondering van Val di Sole en Dendermonde. Die laatste wordt op Tweede Kerst (maandag 26 december) verreden, Val di Sole op zaterdag 17 december, omdat op die zondag de finale van het WK voetbal in Qatar wordt afgewerkt.

Enkele opvallende zaken: Koksijde, dat aangaf vanaf volgend seizoen geen deel meer te willen uitmaken van de Wereldbeker, kreeg officieel nog geen plek op de kalender toegewezen. De organisatoren van de Duinencross hebben wel een streefdatum en dat is donderdag 5 of vrijdag 6 januari. De UCI moet hierin uitsluitsel brengen.

Vier X2O-manches in zeven dagen?
Sowieso wordt dat een drukke week, want op woensdag 4 januari staat ook al Herentals op de kalender, terwijl op 7 en 8 januari respectievelijk Gullegem en Zonhoven worden verreden. Uit toeristisch oogpunt is er in Koksijde in elk geval voldoende enthousiasme om donderdag of vrijdag te organiseren. De Duinencross zal overigens zo goed als zeker deel uitmaken van de X2O Trofee.

Welke wedstrijd in de X2O Trofee plaats moet maken, weten we op vandaag nog niet. Wat wel vaststaat is dat de kerst- en nieuwjaarsperiode belangrijk wordt voor het regelmatigheidscriterium, met maar liefst vier manches (Loenhout, Baal, Herentals en Koksijde als nieuwkomer, red.) in amper een week tijd. Tenminste, als al deze manches worden opgenomen in de X2O Trofee.

Wout van Aert startte de voorbije winter zijn seizoen in de Schorre; Boom heeft nu nog geen datum – foto: Cor Vos

Ook opvallend: de drie wedstrijden van organisator Koen Monu (Heusden-Zolder, Boom en Mol) gaan zeker door, maar door een administratieve – financiële – vergetelheid, werden deze drie crossen niet opgenomen in de eerste kalenderversie. Voor Heusden-Zolder geen ramp, want 27 december (de datum waarop ook vorig seizoen werd gecrost op het Circuit Terlaemen) is nog vrij.

Voor Boom en Mol wordt het wellicht nog even puzzelen. Gavere, vorig jaar de grote dupe van de overvolle kalender en toen in februari gedropt, neemt de datum van Boom (3 december) in. Zondag 18 december staat nog open, maar dan wordt dus de finale van het WK voetbal gespeeld. Niet de meest aantrekkelijke datum om veel volk naar De Schorre te lokken. Andere alternatieven voor Mol en Boom zijn zaterdag 22 oktober, daags voor de Wereldbeker in het Tsjechische Tàbor, en zaterdag 18 februari, wat alweer het voorlaatste weekend van de veldritwinter wordt.

Gieten eerste klassementscross
Voorts is Kruibeke – in plaats van Lokeren vorig jaar – de Belgische seizoensopener (11 september), terwijl zes dagen later het Nederlandse veldritseizoen op gang wordt geschoten met de Kleeberg Cross. De Superprestige in Gieten is traditioneel de eerste klassementscross. Na het WK, dat op 4 en 5 februari in Hoogerheide doorgaat, missen we op de kalender nog Maldegem, maar verwacht wordt dat ook deze nog wordt toegevoegd. Mogelijk op woensdag 8 februari.

Conclusie: net als de voorbije jaren zit de kalender opnieuw eivol. Meer zelfs, als de hierboven genoemde crossen worden ingevuld, is er opnieuw geen enkele veldritloze zaterdag of zondag van half september tot eind februari.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.