Velon dient klacht tegen machtsmisbruik UCI in bij Europese Commissie

dinsdag 1 oktober 2019 om 12:20
Velon dient klacht tegen machtsmisbruik UCI in bij Europese Commissie

foto: Cor Vos

Velon heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen de UCI. De belangenorganisatie stelt dat de Internationale Wielerunie haar macht misbruikt en probeert nieuwe regels in te voeren ten faveure van eigen zakelijke belangen. Velon heeft bij de Europese Commissie aangedrongen om te onderzoeken ‘hoe de UCI zijn regels heeft ingevoerd en zijn eigen zakelijke belangen bevoordeelt’.

Velon schrijft in een communiqué dat de UCI het pionierswerk van Velon en de teams heeft proberen tegen te werken. De organisatie en haar aandeelhouders hadden verwacht dat de UCI de initiatieven zou toejuichen, maar het tegendeel blijkt waar. “De afgelopen twaalf maanden heeft de UCI haar wettelijke macht en politieke invloed aangewend om de zakelijke activiteiten van Velon op incorrecte en onrechtvaardige manier te blokkeren.”

Zo moest Velon van de UCI in februari ‘Series’ uit de naam Hammer Series halen, anders dreigt de UCI de wedstrijden in 2020 niet op de kalender te zetten. Daarnaast zou de wielerbond de ontwikkeling van de Hammer Series hebben tegengewerkt. Eerder dit jaar is technische regelgeving aangenomen waarmee de UCI en de koersorganisatoren eigenaar worden van de wedstrijddata van renners. Belanghebbende partijen zijn bij het nemen van dit besluit echter niet geraadpleegd.

De UCI vindt dat het zijn macht mag gebruiken voor hun eigen commerciële belang en om de rechten van teams en renners zonder consultatie of toestemming weg te nemen, schrijft Velon. Velon heeft gepoogd om een constructieve dialoog aan te gaan, maar dit weigert het hoogste wielerorgaan. Velon zag hierdoor geen andere optie  dan een klacht in te dienen bij de Europese Commissie. Deze klacht is op 20 september met unanieme steun van de leden van Velon ingediend en het onderzoek is momenteel gaande.

Bij Velon zijn elf WorldTour-ploegen aangesloten: BORA-hansgrohe, CCC, Deceuninck-Quick-Step, EF Education First, Mitchelton-Scott, Team Ineos, Trek-Segafredo, UAE Team Emirates, Jumbo-Visma, Team Sunweb en Lotto Soudal.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.