Velon dient nieuwe klacht in tegen UCI vanwege discriminatie vrouwenwielrennen

vrijdag 8 november 2019 om 13:52
Velon dient nieuwe klacht in tegen UCI vanwege discriminatie vrouwenwielrennen

foto: Cor Vos (archief)

De strijd tussen Velon en de UCI gaat verder. Nadat eerder al bij de Europese Commissie een klacht was ingediend tegen machtsmisbruik van de UCI, vindt Velon nu dat de internationale wielerunie het vrouwenwielrennen discrimineert. De UCI heeft namelijk een streep gezet door de organisatie van Hammer Stavanger voor vrouwen.

Velon is opgericht door meerdere WorldTour-ploegen. De organisatie stelde voor om naast Hammer Stavanger voor mannen een identieke wedstrijd te organiseren voor vrouwen waarbij alles gelijk was, van het prijzengeld tot uitzendtijden en het parcours.

De UCI nam de wedstrijd op in de voorlopige kalender, maar gaf een week later aan dat de aanvraag was afgewezen door het Management Comité. “Een Hammer-wedstrijd voor vrouwen is niet in het belang van het vrouwenwielrennen”, was de uitleg.

Uitbreiding van de klacht
Eerder weigerde de UCI om Hammer Colombia door te laten gaan in 2020. Ook daar was het plan om een mannen- en vrouwenwedstrijd te organiseren. Vanwege deze besluiten breidt Velon de klacht bij de Europese Commissie tegen de UCI (vanwege machtsmisbruik) uit.

Velon voegt een klacht toe op grond van discriminatie van het vrouwenwielrennen. Gevraagd wordt of de Commissie voorlopige maatregelen kan nemen, zodat de UCI de kalender moet aanpassen en een vrouwenrace moet toevoegen aan de Hammer Stavanger 2020.

‘Het lijkt alsof alleen de UCI tegen gelijkheid is’
“Zeer weinig bestaande wedstrijden beiden gelijkheid voor het vrouwenwielrennen, vergeleken met de mannen”, schrijft Velon. “De weigering van de Hammer Stavanger voor vrouwen staat haaks op alles wat de UCI verkondigt met betrekking tot het bevorderen van gelijkheid voor vrouwen. Wij en onze partner Tour des Fjords werden gesteund door financiële partijen, waaronder de Noorse centrale overheid, gaststad Stavanger en potentiële sponsoren. Zij willen allemaal meer gelijkheid, maar het lijkt alsof alleen de UCI hier tegen is.”

“Dit is een nieuw voorbeeld dat de UCI haar regelgevende macht misbruikt om legitieme activiteiten van Velon, mede-organisatoren en ploegen te blokkeren. Dit keer op een manier waarbij het vrouwenwielrennen gediscrimineerd wordt”, aldus Velon.


Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.