Velon wil betrokkenheid fans vergroten met ‘revolutionaire deal’
Foto: Sirotti
dinsdag 23 februari 2016 om 18:06

Velon wil betrokkenheid fans vergroten met ‘revolutionaire deal’

Wielerfans kunnen tijdens het volgen van een koers binnenkort live een inkijkje krijgen in data en andere gegevens van renners. Dat is het gevolg van een tienjarige overeenkomst die het verbond van elf WorldTour-ploegen heeft gesloten met het Zwitserse sportmarketingbureau Sports & Media.

Velon spreekt in het persbericht van een revolutionaire deal. “Deze overeenkomst opent voor ons deuren waardoor we fans de wedstrijd kunnen laten ervaren op een manier die nooit eerder is vertoond.”

Mensen dichter bij de koers brengen door het inzetten van technologische snufjes is de eerste stap die Velon na het tekenen van het contract wil zetten. Een ander hoofddoel is om de financiële stabiliteit van de bij Velon aangesloten ploegen (waaronder LottoNL-Jumbo) te vergroten en daar ook de renners en staf van te laten profiteren.

Mogelijk primeur in Ronde van Zwitserland
In welke vorm het leveren van data precies zal worden gegoten, is nog niet helemaal duidelijk. “We doen dit op een discrete manier met respect voor de privacy van renners en we gebruiken filters om er zeker van te zijn dat live-gegevens geen voordeel of nadeel voor een renner vormen tijdens een wedstrijd”, staat in het persbericht. De technologie zal volgens Cyclingnews mogelijk tijdens de Ronde van Zwitserland voor het eerst worden gebruikt.

“De samenwerking geeft ons de mogelijkheid om data te delen met fans en dat wordt fantastisch”, voorspelt Velon-voorzitter Graham Bartlett. “Stel je eens voor hoe het is om de gegevens van renners te zien terwijl je de wedstrijd aan het volgen bent op je scherm. Dit is iets dat in geen een sport ooit beschikbaar is geweest en nu introduceren wij het in het wielrennen, zodat fans meer betrokken zijn bij de renners en een extra ervaring krijgen.”

Dumoulin en Gesink enthousiast over ontwikkeling
De nieuwe ontwikkeling kan op de goedkeuring rekenen van de Nederlandse toprenners Tom Dumoulin en Robert Gesink. “Dit is geweldig nieuws voor het wielrennen, een volgende stap in de modernisering”, zegt Dumoulin, die met zijn ploeg Giant-Alpecin ook bij Velon is aangesloten. Ook Gesink denkt dat het publiek de grote winnaar is. “Ik kan me voorstellen dat het mooi is om live de wedstrijddata van mij en mijn concurrenten te kunnen zien. Het is goed dat de renners bijdragen aan de ontwikkeling van de sport.”

RIDE Magazine
28 Reacties
Sorteer op:
23 februari 2016 18:15
Dit moet de toekomst zijn van het wielrennen: een manier om het aantrekkelijker te maken voor het publiek. Mits een kleine vergoeding kan met btw ploegen minder afhankelijk maken van een sponsor.
23 februari 2016 18:16
Voor de fan klinkt dit vrij abstract, maar dit is een prachtige stap om de machtspositie van de ASO aan te vallen. Ze hebben op dit moment teveel macht daar in Parijs en vaak misbruiken ze deze macht om ontwikkelingen van de wielersport tegen te gaan. Puur om hun eigen hachje te redden.
Maar zodra alle 18 teams van de World Tour eensgezind staan, wordt de positie van de ASO wankel. En nu gaan 11 vd 18 teams al mee in het Velon project. Mooi, op zoek naar nieuwe inkomstenbronnen. Ik kan deze ontwikkelingen alleen maar toejuichen! Met of zonder de Tour, desnoods een Giro in de zomer van 2017.

Ps. 2 Franse vd 18 teams blijven natuurlijk achter de ASO staan en eventueel het Spaanse team, soit. 11 vd 18 is in ieder geval al een duidelijk signaal.
23 februari 2016 18:16
Ik ben hier nogal sceptisch over, geen idee waarom eigenlijk. Veel mooie beloftes maar ik ben benieuwd hoeveel er van waar gemaakt gaat worden..
23 februari 2016 18:18
Tot nu toe wordt ik er niet warm van, die technologische snufjes. Al had die app in de Tour waar je iedere individuele renner zijn positie in koers kon zien wel veel potentie, hij werkte alleen niet goed. Maar bijvoorbeeld die camera's op de fietsen mogen van mij zo snel mogelijk weer verdwijnen (of iig niet live gebruikt worden), ze zijn misselijkmakend qua schokken en schudden en zulke camera's benaderen nog niet eens een heel klein beetje de kwaliteit die een goede cameraman kan leveren.
23 februari 2016 18:21
Ik vind die cameras op fietsen eigenlijk wel cool Hakkie, geeft eens een ander perspectief voor de kijker. Daarnaast ben ik voor de technologische snufjes. Je zal iets moeten veranderen en dit is geen verkeerde stap.
23 februari 2016 18:24
Drone's!
23 februari 2016 18:25
@Tinkerbell Ik snap helemaal waarom je sceptisch bent, want eensgezindheid is een raar woord binnen het wielrennen. Desalwelteplus verwacht ik van dit initiatief wel meer, de 11 teams zitten hier constructief in. Juist omdat de sport meer dan ooit een doorontwikkeling nodig heeft en de ASO dit tegenhoudt om haar eigen positie te beschermen. Ten koste van de wielersport wat mij betreft. Laatst heb ik een artikel hierover gelezen waar de paralel werd gelegd met NASCAR. Waarom daar wel een opzet van de sport gerealiseerd wordt vanaf 2016, waar teams niet meer in grote mate afhankelijk worden van sponsorinkomsten. Het verschil: de machtige ASO steekt hier een stok voor.
23 februari 2016 18:27
Van mij hoeft de bestaande live-verslaggeving niet beter te worden. In plaats daarvan zouden er meer koersen live uitgezonden moeten worden.
23 februari 2016 18:36
@Hakkie:
Ik vond die fietscamerabeelden in de Tour fantastisch. En zeker in vlakke etappes kan dat in een live uitzending de koers een stuk interessanter maken (evt als klein schermpje in het beeld). Hoevaak is het niet dat je de hele middag op de bank hebt liggen tukken en vervolgens in de interviews achteraf van de renners hoort dat het zo nerveus was en dat het een hele zware rit was?
Dat wordt met fietscamera's veel beter in beeld gebracht.
En zeg nou zelf, dit zijn toch prachtige beelden?
23 februari 2016 18:41
Heel leuk al die data, maar ze gaan er niet voor zorgen dat een team er voordeel uit haalt. Dus het zullen wel geen wattages worden, of hartslag. Alleen positie en leuke beelden vanuit de fiets.
Ik hoef na een wedstrijd niet te weten wat iemand zijn hartslag was, ik wil het of live weten of niet.
23 februari 2016 18:42
@StonedCamel: daar verschillen we dan van mening, ik vind deze beelden veel slechter dan welk beeld dan ook van een camera met cameraman. Ik kan er ook niet lang naar kijken, eerlijk gezegd.

Cameraman is een vak, die kun je niet zo maar achter een camera weghalen.
23 februari 2016 18:46
Nogal vage informatie.

Even een snelle en grove rekensom:
Als er wereldwijd 100.000 wielerliefhebbers zijn die 100 euro per jaar betalen om te kunnen zien hoeveel calorieën Dumoulin al verbruikt heeft, wat de hartslag is van Gesink of hoeveel watt Froome trapt, is dat bij elkaar 10 miljoen euro per jaar.
Daar gaan de productiekosten vanaf; Sports & Media wil er natuurlijk ook nog wat aan over houden. Stel je houdt 7,2 miljoen over dat je dan deelt onder 18 WT ploegen, dan is dat gemiddeld 4 ton per team. Ja, daar kunnen ze dan een renner die tegen de subtop aanhikt van bekostigen.

Zouden er zoveel liefhebbers zijn die zo’n bedrag er voor over hebben?
23 februari 2016 18:52
@Hakkie2
Helemaal mee eens wat betreft camera en cameraman , dat is vak apart , daar kunnen die beelden van die fietscamera niet tegen op , alles schokt en meer van die toestanden.
23 februari 2016 18:54
Ik kan er eerlijk gezegd niet echt opgewonden van raken. Wat voor vermogen een renner trapt of wat zijn hartslag is, who cares? Ik kijk niet naar wielrennen voor de cijfertjes. Ik zie liever dat een koers goed in beeld wordt gebracht, of überhaupt in beeld wordt gebracht, waar het helaas nog wel eens aan schort. Maar goed, ik zal wel ouderwets zijn.
23 februari 2016 19:30
Ik vind die beelden vanaf de fiets wel wat toevoegen als het tijdens de koers live in beeld komt; dat je een beeld krijgt van hoe het er in het peloton aan toe gaat, terwijl het bijvoorbeeld voor ons lijkt alsof ze in gezapig tempo achter een vroege vlucht aanrijden, maar dat je dan ziet hoe een knecht bidonnen haalt en het hele peloton door manoeuvreerd om zijn teamgenoten van water te voorzien.
23 februari 2016 19:33
Heb het wel eens gezien tijdens de live uitzendingen in de ronde van Californië.
Je moet al een groot formaat beeldscherm hebben wil je e.e.a. wat in beeld wordt gebracht kunnen bekijken. En wat voegt 't toe aan de beleving van een wedstrijd ? Naar mijn mening helemaal niets...... wel die GO-PRO's... alsof je zelf in de wedstrijd zit.
23 februari 2016 19:36
@TaDo Volgens mij houdt de ASO de doorontwikkeling van de wielersport niet tegen. Ze beschermen hun eigen belangen(net zoals Velon dat gaat doen) en houden wedstrijden in stand.
23 februari 2016 20:35
Wat Nick Nuyens denk ik een beetje ironisch zegt is nog niet zo'n gek idee?

Drones zouden de koers echt zeer mooi in beeld kunnen brengen, ze zijn klein maar er zijn er al met 4k camera's. Er zijn natuurlijk wel plekken waar je deze niet kan gebruiken maar ik heb eens gehoord dat een er een drone is, of komt, die jou volgt op de fiets (GPS op telefoon, app ofzo) en de omgeving dan filmt. Dat is toch ideaal?
23 februari 2016 21:50
Wordt bij de triatlon al gedaan. Daar is het een enorme toevoeging omdat je kan zien of iemand in het rood gaat en stil zal gaan vallen. Maar die sport zit natuurlijk wel heel anders in elkaar. Zoals VanSpringel al zegt werd het tijdens de Ronde van California al gedaan, dat voegde weinig toe.
23 februari 2016 22:57
Velon is the next MPCC... Veel goeie wil maar uiteindelijk gaat iedereen zijn eigen koers (sic).....
23 februari 2016 23:41
Quote josi : ik kan er eerlijk gezegd niet echt opgewonden van raken. Wat voor vermogen een renner trapt of wat zijn hartslag is, who cares? Ik kijk niet naar wielrennen voor de cijfertjes. Ik zie liever dat een koers goed in beeld wordt gebracht, of überhaupt in beeld wordt gebracht, waar het helaas nog wel eens aan schort. Maar goed, ik zal wel ouderwets zijn.

Nou ik ben dus in deze context wel "ouderwets" bij dit soort vernieuwingen of info overvloed of verbeteringen?
Drones zijn uiteraard helemaal uit den boze. Gewoon met echte piloten!

Kortom ik ben tegen! Ik hou van de koers en heb nu al aandacht genoeg nodig voor de huidige beelden.
Voorkomt ook vele nutteloze discussies hier achteraf op Wielerflits.
Ik stel voor er dan ook maar een apart topic na.v. de waargenomen beelden hier te openen.
Kunne o.a. sooike en overigen hun eigen visie blijven geven.

Wat o.a. ook Hakkie 2, Albertoo en Urban Steel zeggen sluit ik me dus bij aan.

Wordt vervolgd?
Liever dit boek dicht ;)
24 februari 2016 00:02
Eindelijk uitzicht op de toekomst, of je het leuk vindt of niet. Een paar volgers op , bijv. , WF zijn commercieel niet relevant; het gaat om de massa. En die wil een overvloed aan indrukken, liefst interactief en de koersen moeten vooral niet te lang zijn.
24 februari 2016 07:41
Eens met simplex en gelijkgestemden.

Daarnaast denk ik dat we hier met een luchtbel van je-wel-ste te maken hebben nml een enorme interesse een bereidheid tot kopen die er uiteindelijk niet zal blijken te zijn.
24 februari 2016 09:51
@Hakkie2
Helemaal niet mee eens. Natuurlijk cameraman is een vak, maar ter aanvulling vind ik het een erg goede en leuke ontwikkeling.
Wat zou het journaal zijn zonder amateurbeelden van een situatie ter plekke? Het hoeft niet allemaal professioneel te zijn om een goed beeld te geven.
24 februari 2016 10:42
Ik zie deze nieuwe ontwikkeling wel tegemoet "data delen met fans" :)
Ieder mag het zijne er van vinden natuurlijk je hebt altijd voor en tegens

Om te reageren moet je ingelogd zijn.