Veneberg over vrouwen: “Wie niet in het belang van de ploeg rijdt, wordt buiten de selectie gehouden”
foto: KNWU / Dion Kerckhoffs/Cor Vos
vrijdag 28 september 2018 om 13:48

Veneberg over vrouwen: “Wie niet in het belang van de ploeg rijdt, wordt buiten de selectie gehouden”

Bondscoach Thorwald Veneberg wil in Innsbruck koste wat het kost een scenario zoals het EK bij de vrouwen in Glasgow voorkomen. De keuzeheer zal rensters die voor zichzelf kiezen gaan straffen. “Ik zal duidelijk stellen dat iedereen die niet in het belang van de Oranje-ploeg rijdt en individuele keuzes maakt, de komende jaren buiten de selectie wordt gehouden”, aldus Veneberg tegen De Telegraaf.

De klasse van de Nederlandse vrouwen kwam afgelopen week weer naar voren op het WK tijdrijden, waar Oranje het hele podium bezette. Op het Europees kampioenschap in Glasgow werkte die kracht in de breedte tegen de ploeg. Anna van der Breggen was in de aanval en leek in die positie zegezeker, maar in de slotfase werd zij door een Nederlandse trein teruggehaald. De overwinning ging uiteindelijk naar Marta Bastianelli, voor Marianne Vos.

Veneberg zal alle geselecteerde rensters persoonlijk spreken en daarna ook in groepsverband. In dat gesprek zal hij duidelijk maken dat er niet afgeweken wordt van het plan van de ploeg, met mogelijke niet-selecties in de toekomst tot gevolg.

Helder communiceren
De bondscoach van de KNWU weet dat rensters onderweg tactische keuzes moeten maken, die mogelijk verkeerd uitpakken. “Ik erken wel dat duidelijkheid heel belangrijk is. Er moet helder worden gecommuniceerd. Hoe beter de afspraken voor de wedstrijd zijn, hoe minder er mis kan gaan”, is Veneberg van mening. “De fout van dat EK was dat ze ook nog de derde plek veilig willen stellen. Ze wilden Marianne Vos nog in stelling brengen. Daarmee hebben ze achteraf de overwinning verspeeld. Laat dat een leermoment zijn.”

RIDE Magazine
36 Reacties
Sorteer op:
28 september 2018 14:26
EK was inderdaad een blamage, maar wat deze waarschuwing waard als er volgend jaar een andere bondscoach zit.
    28 september 2018 18:45
    ??????
    Wat heeft dit met de nieuwe bondscoach te maken?
    Volgens mij gaat dit om de deelnemende vrouwen!
    28 september 2018 21:58
    Waarom zou een nieuwe bondscoach consequenties verbinden aan het falen van veneberg? Geen wonder dat ze geen nieuwe vinden als die bondscoach naar de pijpenstrootje van de vorige bondscoach moet dansen
28 september 2018 14:26
Stukje teambuilding.
28 september 2018 14:35
Goed bezig, maar als je Vleut of Breg buiten de ploeg moet zetten?
28 september 2018 14:57
Wat een loser die Veneberg, hij heeft er in Glasgow een zootje van gemaakt en tijdens de koers heeft ie weinig toegevoegde waarde en begrijpen de dames ook wel wanneer er wel en wanneer niet gereden moet worden.
28 september 2018 14:59
Stoer hoor van Veneberg. Het zou pas van lef getuigen als hij bijv. van Vleuten uit koers gaat halen als ze reageert op een aanval van Van den Breggen. :)
28 september 2018 15:01
Het zou Thorwald sieren om meer in de 'wij'-vorm te spreken. Aan het einde van het interview benoemt hij wat 'zij' (m.a.w. de dames zelf) in de koers fout hebben gedaan. Hand in eigen boezem zou hier echter ook op zijn plaats zijn. Er werd daar weliswaar gekoerst zonder oortjes, maar betere afspraken vooraf hadden de fouten kunnen voorkomen.
28 september 2018 15:04
Als je iets met straffen moet afdwingen ben je niet goed bezig, dan heeft het proces vooraf al gefaald.
    28 september 2018 15:09
    Helemaal mee eens!
    28 september 2018 22:00
    Absurd ook dat hij nu met iedereen gaat praten. Dat had 3 maanden geleden gemoeten
28 september 2018 15:49
Dhr. Veneberg moet eens bij zich zelf te raden gaan, is hij wel de juiste man om een ploeg te leiden?
28 september 2018 15:55
Ha ha ha, zelden is men het op WF eens, maar over het falen van Veneberg tijdens het EK vrouwen zijn we eensluidend. Opvallend was ook dat iedereen het zag tijdens de koers, en het er ook over had. Dat het niet kon worden bijgestuurd is niet te bevatten, en suggereert onvermogen van de bondscoach.
    28 september 2018 17:26
    Niet alleen tijdens het EK. Veneberg heeft al zo vaak gefaald en het is maar goed dat er een andere (of 3) bondscoach gaat komen
    28 september 2018 22:04
    Ik vind zijn lezing ook tamelijk bizar. De grootste fout op ek was dat vdb niet in zichzelf geloofde en niet meereed. Zij hield juist teveel rekening mee met de ploeg ipv voor zichzelf te rijden.
    De rest van de ploeg reed voor loren Wiebes en nu zou de ploeg voor een 3de plek gereden hebben? Terwijl vdb de benen stil hield om ingelopen te worden? Dan nog rijden er juist teveel mensen voor 'de ploeg'. En niemand voor zichzelf, of het moet vos geweest zijn. Die werd echter totaal niet goed afgezet dus ook dat is onwaarschijnlijk.
    Raar verhaal en de analyse van veneberg is warrig.
28 september 2018 16:02
Ik ben het helemaal niet met jullie eens. Wel wat betreft het falen van de bondscoach (en de dames) tijdens het EK (hij zegt ook dat dat niet goed was) maar het is toch prima dat dat een leermoment was en dat hij nu duidelijk andere dingen eist?
Blijft wel over dat hij nu eenmaal straks geen bondscoach is, dus dat dreigement is waarschijnlijk weinig waard.
    28 september 2018 22:05
    Zijn analyse wat er fout ging lijkt weinig te maken te hebben met de koers.
    29 september 2018 09:52
    De rensters snappen de koers zelf veel beter dan die twee hoge meneren en daarnaast is het tamelijk kinderachtig als je door eigen fouten de rensters zo probeert te straffen
28 september 2018 16:06
In Glasgow reden ze volgens mij zonder communicatiemiddelen (oortjes) en werd dat als een reden gegeven van het niet winnen van de titel. Een reden wel te verstaan.
Hoe is dat morgen op het WK?
28 september 2018 16:51
Achterlijk statement. Als vd Breggen en van van Vleuten de beste zijn, dan bepaalt Venenberg wie er WK wordt ? En nog cool doen nu met zijn grote waffel terwijl hij vorige x zo keihard faalde ? Als vd Breggen zijnde zou ik totaal schijt aan deze gast hebben.

Ik kan niet anders concluderen dat op de achtergrond de sluimerende dreiging dat van Vleuten en vd Breggen allebei zelf willen winnen Venenberg is deze nauwe hoek drijft.
    28 september 2018 22:06
    Hij heeft dit hele jaar aan kunnen zien komen dus dat dit nodig lijkt is een brevet van onvermogen.
    28 september 2018 23:11
    En dan ook nog zonder vrouw en paard te noemen he, nu kan hij bij beider winst achteraf nog gaan verkondigen dat de boodschap goed begrepen is ook.

    Als van Vleuten en van der Breggen onderling afspreken om de finale tegen elkaar te rijden moet dhr Venenberg dat de dames in deze specifieke koers helemaal zelf uit laten maken.
28 september 2018 17:05
Is dit statement nu nodig? Het EK is knullig uitgepakt, maar Ik heb niet het idee dat deze rensters egoïstisch zijn.
28 september 2018 17:19
Alsof zo'n dreigement werkt? Beide dames vinden een parcours dat op hun lijf geschreven is. VDB heeft al last van motivatieproblemen en wil na EK, OS en een hoop medailles op het WK eindelijk de regenboog pakken. AvV wil na twee titels in de tijdrit nu ook op de weg winnen; ze wordt over een week 36, erg veel kansen krijgt ze niet meer als ze na Tokio stopt. Dat ze het onderling kunnen uitvechten, zou een ideaal scenario zijn, maar het gevaar is dat een derde (buitenlandse) ermee vandoor gaat.
28 september 2018 17:23
Ik heb altijd geleerd dat je niet moet dreigen met een straf als je hem toch niet gaat/kunt opleggen.
28 september 2018 17:41
Het kan toch met de bond zijn besproken dat de volgende coach de straffen doorzet?
    28 september 2018 22:08
    Hij is de bond. Ik hoop dat niemand behalve cornelisse onder deze kerel die wel even de selectie voor zn opvolget wil bepalen bondscoach wil worden. Arrogantie ten top deze veneberg
    29 september 2018 09:49
    De heer Lammers en Veneberg zijn de bond. Zolang zij bij de KNWU zitten zal het nooit beter worden
    29 september 2018 10:26
    Zit die Wintels er ook nog steeds?
    29 september 2018 12:01
    Ja Wintels volgens mij ook. Het scheelt dat we goede renners/rensters hebben in Nederland anders was de KNWU al lang weggeveegd
28 september 2018 17:49
@leegloper
Hopelijk mag een nieuwe coach zijn eigen beleid bepalen. Anders blijft er van die baan al helemaal niks over. Daarbij komt dat het 365 dagen later knap lastig is om bijv vd Breggen of v Vleuten in topvorm thuis te laten, omdat ze (al dan niet per ongeluk) de verkeerde beslissing nam.
28 september 2018 17:50
Een coach die moet gaan dreigen is geen coach. Prutser.
28 september 2018 17:53
Alsof je hier enigsinds dezelfde tactiek kan toepassen als in Glasgow...
Ik denk dat ie beter even kan kijken hoe het bij de mannen gaat lopen... Dumoulin die wellicht vindt dat hij de alleenkopman is... Een Kruijswijk die zijn eigen knechtje bij zich heeft.... Poels die iets te bewijzen heeft... Mollema die 90% van de tijd zijn eigen ding doet.. Van Kelderman kan je ook niet zeggen dat ie nooit eigenwijs is....
Ik zeg niet dat het fout gaat gaan, maar volgens mij is de vrouwenploeg veel duidelijker en op één lijn. Ook al zijn er 2 kopvrouwen...
28 september 2018 19:34
Beweerde hij ten tijde van het EK niet met droge ogen dat de race tactisch goed in elkaar had gezeten?

Thunderforrest staat volgens mij bekend als principieel schone renner in een moeilijk tijdperk, en dat valt zeer te prijzen. Maar het zou mij niet verbazen wanneer in de toekomst blijkt dat hij tijdens het EK in Glasgow aan een heel raar postzegeltje heeft gelikt.
    29 september 2018 09:59
    Thunderforest Peatmountain zit daar niet vanwege z'n prestaties of z'n kwaliteiten als teamleider. Het zal vast een aardige vent zijn, maar ik ben meer voorstander van een meritocratie.
29 september 2018 08:38
En nu vandaag weer van >

"Ik zie dat niet als een probleem, ik zie dat als een luxe. Anna en Annemiek zijn in vorm, dat hebben ze dinsdag in de tijdrit bewezen. We zullen goed met elkaar moeten praten, maar ik verwacht geen issues. Beide kopvrouwen zijn heel professioneel."

Wat haaks op zijn angsthaasrelaas eerder staat. Die heeft duidelijk moodswings.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.