Verdachte arts Freeman moet voor medische tuchtcommissie verschijnen

dinsdag 13 november 2018 om 12:30
Verdachte arts Freeman moet voor medische tuchtcommissie verschijnen

Britse ploeg op Spelen 2016. foto: Sirotti.

Update

De Britse dokter Richard Freeman moet zich verantwoorden bij de medische tuchtcommissie, meldt The Sunday Telegraph. Freeman is bekend van de zaak over het mysterieuze pakketje dat hij in 2011 aan Sky aanbood. Volgens geruchten zaten daar testosteronpleisters in.

Freeman maakte in die tijd deel uit van British Cycling, dat zich voorbereidde op de Olympische Spelen van Londen in 2012. In totaal won het Britse team daar twaalf medailles op wieleronderdelen. De Brit, die eerder dit jaar een boek schreef, werkt ook bij Sky. Als Freeman schuldig wordt bevonden aan wangedrag als arts, krijgt hij een sanctie. Dit kan variëren van een korte schorsing tot het moeten beëindigen van medische werkzaamheden.

Freeman heeft altijd ontkend verboden middelen te hebben gegeven aan topsporters. Hij wees er eerder dit jaar op dat de pleisters niet bedoeld waren voor wielrenners. De pleisters werden volgens hem verkeerd bezorgd en daarna direct teruggestuurd naar de leverancier, het in Oldham gevestigde bedrijf Fit 4 Sport Ltd. “Ik kan alles ophelderen, maar door het onderzoek van de Algemene Medische Raad over mijn beleid ben ik niet vrij om erover te praten. Als het onderzoek eenmaal is afgerond, zal ik vrijuit over de levering praten.”

British Cycling staat niet achter zijn voormalig medische begeleider. “British Cycling heeft twijfels over de geschiktheid van dr. Freeman. We blijven het lopende onderzoek ondersteunen, waarin we mede-aanklagers zijn.” Sky en de medische tuchtcommissie weigerden commentaar te geven aan The Sunday Telegraph.

Update 13 november 12.30 uur
Sky is inmiddels op zoek naar een opvolger voor Freeman, in afwachting van de uitkomst van het onderzoek van de medische tuchtcommissie. Dat meldt Cyclingnews. Volgens Daily Mail zou Richard Usher aangesteld zijn als interim medisch directeur. De huidige medisch directeur, Steve Peters, gaat verder als psychiater. Eerder kreeg de Britse ploeg al kritiek op het aanstellen van Geert Leinders, de arts die jarenlang voor de Rabobank-ploeg werkte. Leinders is inmiddels levenslang geschorst.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.