Verkeerd doorgegeven tijdsverschil in Catalonië: “Verwarrend”

maandag 23 maart 2015 om 20:04

Maciej Paterski was de gelukkige winnaar van de openingsrit van de Volta Ciclista a Catalunya na een lange vlucht met Pierre Rolland en Bart De Clercq. De koplopers kregen een voorsprong van dertien minuten, al was het peloton daar niet van op de hoogte. Ploegleider Alain Gallopin van Trek Factory Racing: “Zij (de organisatie, red.) zei dat het gat zes minuten was. Het verraste iedereen.”

“In een rit waarin het veel op en af gaat, was het lastig om dat gat dicht te rijden. We kunnen het gat dichten in de klimmen, maar niet in de afdalingen. Dat speelde mee in de zege van de kopgroep”, aldus Gallopin, de oom van Tony Gallopin (Lotto Soudal).

In de ploegleiderswagen van LottoNL-Jumbo kreeg men dezelfde informatie als bij Trek Factory Racing. Frans Maassen was er van overtuigd dat het gat zes minuten was. “Dat bleef de koersradio constant doorgeven, maar ineens was het dertien minuten. Toen was het te laat.”

Ook Chris Froome uitte zijn ongenoegen. De Britse kopman van Sky sprak op Twitter van een “verwarrende dag. Accurate tijdsverschillen zouden nuttig zijn geweest.” Door het grijpen van een bonificatieseconde staat Froome wel zesde in het klassement. Zijn ploegmaat Wout Poels reageerde iets luchtiger: “Balen dat de vlucht wegbleef, maar dat is ook koers.”

In de slotfase richting Calella had het peloton het gat nog weten te verkleinen tot 2 minuten en 40 seconden.

Dit artikel delen:

29 Reacties

tight 23 maart 2015 om 20:12

Samen met de uitzending een ernstige zaak in de Champions League van het wielrennen.

Kobe 23 maart 2015 om 20:13

Ik vond dat er geregeld in beeld werd gebracht wat de tijdverschillen waren.
1/2e van wielerflits wist al dat het tijdverschil 13 minuten bedroeg maar de ploegleiders die er met hun neus opzitten niet…?

schipperaar 23 maart 2015 om 20:14

Acht min goedmaken op 30 km lijkt me al een hachelijke zaak, dat ze nog op 2.40 kwamen geeft wel aan denk ik dat de koplopers niet voluit hoefden te gaan, misschien de nieuwe Chiapucci.

Wheely 23 maart 2015 om 20:17

Wel kicken dat er vervolgens iemand wint die de dag daarvoor van Milaan naar San Remo heeft gepeddeld. En niet onverdienstelijk met een 22e plek. Dan gun ik het die gast wel.

fietskoen1 23 maart 2015 om 20:21

Het past bij deze ronde, maar de ploegleiders moeten het ondanks dat toch weten?
Je kan niet alleen afhankelijk zijn van de organisatie.

123poetertjes 23 maart 2015 om 20:28

Ik vind dit voorval eigenlijk wel een verademing. Geeft aan dat renners niet meer zelf initiatief durven nemen, maar zich laten sturen door de ploegleiders. Niemand die de tijdsverschillen in twijfel trok, en even ging vragen bij CCC, Europcar en Lotto. Heerlijk!

Gompie 23 maart 2015 om 20:36

Volgens mij is dit de Pro Tour waar het elk jaar hommeles is. Ik kan me nog goed herinneren hoe een paar jaar terug de etappe pas op het allerlaatst werd ingekort; sommige renners hadden niet eens door waar de finish precies was. Volgens mij is dat ook een van de redenen dat Catalunya niet in de nieuwe Pro Tour terugkomt.
Hopelijk pakken ze de tijd op deze 3 nog ruinschoots terug, maar ik vrees het ergste …. :-(

123poetertjes 23 maart 2015 om 20:44

@Gompie
Waarom ‘het ergste’? Het is toch hartstikke leuk dat iemand als Paterski of Rolland zo’n rondje kan winnen? Als ik een strijd tussen Contador, Froome en Valverde wil zien kijk ik wel videobanden van afgelopen Vuelta terug. Dit is weer iets anders.

Pédaleur de charme 23 maart 2015 om 20:45

Als ze die tijdsverschillen consequent verkeerd blijven doorgeven, kan het nog best een leuke ronde worden.

achtpuntzes 23 maart 2015 om 20:55

dit is een verwarrend bericht.

Wurfel 23 maart 2015 om 21:07

Voor de volgers via de livetickers was het toch goed te volgen. Voor de renners zal er dan toch ook geen probleem geweest zijn?

MrSjaakBraak 23 maart 2015 om 21:27

@ wurfel, ja die zijn constant op mobiel een liveticker aan het refreshen inderdaad. Hoe moeten renners een idee hebben van de voorsprong als die niet goed door wordt gegeven. Een gat van 2 minuten, dan zie je ze misschien nog eens rijden in de verte. Dit gebeurt niet bij een gat van 6 minuten natuurlijk.

tight 23 maart 2015 om 21:29

Tussen twitterbericht “voorsprong 6 minuten” en “voorsprong 13 minuten” zat 10 minuten. Ploegleiders hebben dus teveel blindgevaren op foutieve info koersradio lijkt mij.

Angry Lou 23 maart 2015 om 21:38

Het lijkt me toch wel logisch dat je als ploegleider ‘Radio Tour’ gelooft en niet de hele tijd aan de Twitter hangt en we weten niet op welk moment de organisatie voor het eerst wel de correcte tijdsverschillen heeft doorgegeven. Ik kan echt niet geloven dat Sky iemand als Rolland zomaar 13 minuten geeft in een rondje van een week dat ze echt wel willen winnen.

Wheely 23 maart 2015 om 22:05

Het moet ook maar eens afgelopen zijn met die gecontroleerde weggeef voorsprongetjes van precies het aantal minuten dat we ze terug kunnen halen.

Daarmee voeren ze eigenlijk een toneelstuk op.

oscarito1908 23 maart 2015 om 22:14

Dat is ieder jaar standaard in de ronde van Catalunya.

Eerste etappe altijd voor een aanvaller. Vaak door verwarring.

sven241 23 maart 2015 om 22:27

Heel amateuristisch, dat verklaard veel. Zag al in de koers dat er niet veel van klopte. 5:30 op 6 km en 2:40 aan de streep klopt ook niet echt.

RiGHT 23 maart 2015 om 23:46

wat een belachelijk amateurisme.

Rolland krijgt op deze manier deze ronde zo ongeveer in de schoot geworpen, lijkt me.

Wheely 24 maart 2015 om 00:19

Het is helemaal niet gezegd dat dit rondje hiermee beslist is, laat morgen maar een ander groepje outsiders wegrijden. Wie gaat die terug halen? Gooi de boel maar open.

velovibes 24 maart 2015 om 01:33

Precies daarom moeten die oortjes eruit of beter nog alleen medelingen via de oortjes toelaten van de wedstrijdorganisatie voor de veiligheid van de renner. Dus geen voorsprong meer doorgeven. Dan wordt dat gat tussen de kopgroep en het pelotin nooit zo groot en de koers zo saai.

Jungle Man 24 maart 2015 om 05:00

Heel vroeger was er toch ook geen communicatie hierover, en toen was het ook gaaf. Wielrennen I heel simple wie in de snelste tijd van A naar B fietst, wint.

Kwouter 24 maart 2015 om 08:01

Mooie reactie van Froome. Even mening geven (onvrede uiten) en daarna aangeven; kom ervan leren en verder gaan.
Als grote ploeg misschien een tip om 2 extra mannen inhuren, die elke keer langs het parcour gaan staan met een stopwatch. Lekker zelf tijdmeten.

billi 24 maart 2015 om 08:03

normaal hebben de mensen in de auto toch ook vaak contact met buiten af, hoe vaak is er tijdens de koers contact met journalisten, langs de kant van de weg staan er ook dikwijls mensen van de ploeg, etc etc

als er iemand ver achter is weten ze ook vaak hoe veel marge ze nog hebben, zal ook niet door de organisatie worden doorgegeven

als ze in een half uur 10 minuten weggeven, weten ze toch ook dat ze wel heel traag reden

conclusie voor mij: naast naar de organisatie wijzen, moeten ze ook naar zichzelf kijken

duratec 24 maart 2015 om 08:50

Dit is nou, naast doping, naar mijn mening het grootste probleem in het wielrennen. Weg met de regie door ploegleiders, laat renners zelf de regie hebben over het koersverloop. Die wedstrijden waarin het peloton precies weet wanneer de kopgroep moet worden teruggepakt, dat vind niemand toch leuk om te zien? Met alle respect voor inspanningen van de renners, maar dat heeft niks met sport te maken. Kortom, weg met de regie uit de ploegleiderswagen, misschien ook kleinere ploegen, want de voorspelbaarheid maakt het wielrennen kapot.

Romāns Vainšteins 24 maart 2015 om 09:35

Oneens. Een kopgroep moet maar van goede huize komen om het peloton te misleiden of een organisatie met terrein dat uitdagend en selectief genoeg is om een peloton uit te rijten. Wel of geen oortjes is wat mij betreft nog discussierbaar maar koersinformatie en koersradio moeten er gewoon blijven.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.