Verkeerd doorgegeven tijdsverschil in Catalonië: “Verwarrend”
foto: ASO (archief)
maandag 23 maart 2015 om 20:04

Verkeerd doorgegeven tijdsverschil in Catalonië: “Verwarrend”

Maciej Paterski was de gelukkige winnaar van de openingsrit van de Volta Ciclista a Catalunya na een lange vlucht met Pierre Rolland en Bart De Clercq. De koplopers kregen een voorsprong van dertien minuten, al was het peloton daar niet van op de hoogte. Ploegleider Alain Gallopin van Trek Factory Racing: “Zij (de organisatie, red.) zei dat het gat zes minuten was. Het verraste iedereen.”

“In een rit waarin het veel op en af gaat, was het lastig om dat gat dicht te rijden. We kunnen het gat dichten in de klimmen, maar niet in de afdalingen. Dat speelde mee in de zege van de kopgroep”, aldus Gallopin, de oom van Tony Gallopin (Lotto Soudal).

In de ploegleiderswagen van LottoNL-Jumbo kreeg men dezelfde informatie als bij Trek Factory Racing. Frans Maassen was er van overtuigd dat het gat zes minuten was. “Dat bleef de koersradio constant doorgeven, maar ineens was het dertien minuten. Toen was het te laat.”

Ook Chris Froome uitte zijn ongenoegen. De Britse kopman van Sky sprak op Twitter van een “verwarrende dag. Accurate tijdsverschillen zouden nuttig zijn geweest.” Door het grijpen van een bonificatieseconde staat Froome wel zesde in het klassement. Zijn ploegmaat Wout Poels reageerde iets luchtiger: “Balen dat de vlucht wegbleef, maar dat is ook koers.”

In de slotfase richting Calella had het peloton het gat nog weten te verkleinen tot 2 minuten en 40 seconden.

RIDE Magazine
29 Reacties
Sorteer op:
24 maart 2015 11:09
De organisatie handelt geheel in lijn met de relativiteitstheorie.
24 maart 2015 18:16
@romans Vainsteins, dan is het bij voorbaat al een oneerlijke strijd want in het peloton zijn er altijd renners die het gat dicht rijden en daarna 'uit kunnen bollen. Met kleinere ploeg.en wordt meer gedwongen een kéuze te maken tussen ontsnappen of coalities vormen met andere ploegen. Waarom geen 6 renners per ploeg? Dit komt de veiligheid ook ten goede.
24 maart 2015 19:46
De koersradio is waar men het mee moet doen. Als die wat anders doorgeeft dan de Liveticker of de TV dan is dat de schuld van de organisatie en niemand anders. Ja, inderdaad koers wordt een stuk leuker zonder koersradio en oortjes. Als je met leuker meer valpartijen en meer gewonden bedoelt.
Er is momenteel een systeem in het wielrennen dat er voor zorgt dat iedereen en vooral de volgauto's hun ogen op de weg kunnen houden. Dat wil men hier op wf blijkbaar vervangen door renners die op hun stuur stiekem sms'jes en livetickers gaan zitten te verversen en ploegleiders die op een 3inch schermpje naar de linkerbovenhoek moeten turen voor het verschil op tv.
Wielrennen is een teamsport, dus dienen er knechten opgesouppeerd te worden. Als je geen ploegentactiek wil, moet je van iedere rit een individuele tijdrit maken.
24 maart 2015 22:43
@west Tuurlijk is wielrennen teamsport.Het tactische spel is juist het mooiste aspect van wielrennen naar mijn mening. Alleen dit moet vanuit de renners zelf komen, en met kleinere ploegen zijn ploegen juist sneller op elkaar aangewezen. Dit komt het tactische aspect juist ten goede. De renners zijn verantwoordelijk voor de veiligheid.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.