Vermote verslaat Cummings in kletsnatte tweede rit Tour of Britain
Foto: Sweetspot
maandag 5 september 2016 om 17:01

Vermote verslaat Cummings in kletsnatte tweede rit Tour of Britain

De tweede etappe in de Tour of Britain is gewonnen door Julien Vermote. De Belg van Etixx-Quick-Step reed heel de dag in de aanval. In het slot van de rit kreeg hij gezelschap van Stephen Cummings. De twee reden samen naar finishplaats Kendel. Op de steile muur was de 27-jarige renner net iets sterker.

Een Nederlands getinte kopgroep van in totaal vijftien renners wist zich al vroeg in de etappe af te scheiden. De twee stagiairs van Giant-Alpecin, Jochem Hoekstra en Martijn Tusveld, waren voorin vertegenwoordigd, net als Tom Leezer en Bert-Jan Lindeman namens LottoNL-Jumbo. Johan van Zyl, Nicolas Roche, Julien Vermote, Loic Vliegen, Ryan Mullen, Benito Saez, André Greipel, Conor Dunne, Xandro Meurisse,  Marco Coledan en Jacopo Mosca vervolledigden die kopgroep.

Het vijftiental spatte pas definitief uiteen op de tweede beklimming van de dag, de Chestnut Hill (tweede categorie). Op de daarop volgende beklimming – met de toepasselijke naam – The Struggle (eerste categorie) ontplofte de koers door toedoen van Rohan Dennis. De Australiër maakte als eerste renner uit het peloton de overstap. Verschillende renners zouden daarna nog volgen.

Op de glooiende Britse wegen wisselde het koersbeeld continu. Met nog elf kilometer te gaan was het rennersveld versplinterd. De kop van de wedstrijd werd op dat moment gevormd door Cummings en Vermote. Daarachter reed een klein peloton met onder andere Tom Dumoulin en Dylan van Baarle. In die groep leek niemand de leiding te willen pakken. Het duo vooraan profiteerde daar optimaal van, want in minder dan tien kilometer tijd reden zijn bijna driekwart minuut bijeen.

Het tweetal begon samen aan de steile muur richting de finish in Kendal. Met nog tweehonderd meter te gaan kon Vermote nog een keer aanzetten. Cummings kon op dat moment niet reageren, waardoor de beslissing om de ritzege was gevallen. In het door regen geteisterde Kendel had Vermote vervolgens alle tijd om zijn ritzege te vieren.

RIDE Magazine
30 Reacties
Sorteer op:
5 september 2016 17:04
Rit niet gezien, maar straf dat Vermote sterke renners als Cummings, Gallopin, Dumoulin, Daniel Martin enz... achter zich kan houden. Hij kan duidelijk meer dan knechten en tijdrijden.

Edit: oh ja, Daniel Martin is een ploegmaat, als de rest daar dan naar kijkt en die wat afstopt is het al wat meer te begrijpen.
5 september 2016 17:08
Das een mooie binnenkomer voor Meurisse, zeer knap gedaan!

Edit:
Meurisse zat in de kopgroep en werd op de streep ingehaald?!
5 september 2016 17:09
Altijd mooi om een trouwe helper als Vermote te zien winnen. Van Baarle ook verrassend goed op zo´n steile muur.
5 september 2016 17:11
Wst een dagen voor Quickstep zeg!!
5 september 2016 17:12
Nog maar weer eens een Belg, nog maar weer eens Etixx. Bizar (goed).
5 september 2016 17:16
Cummings heeft nu wel goede papieren voor de eindzege.
5 september 2016 17:25
Ik weet niet wat die Cummings bij zijn Engelse ontbijtje heeft gegeten, maar wat hij deed was ronduit ongelooflijk. Een gat naar de kopgroep dichtrijden en daarna nog een keer zowat een minuut van wegkletsen.
5 september 2016 17:27
Cummings heeft de vorm van zijn leven, die is van graniet dit jaar en van mij mag hij het rondje ook wel pakken zo voor eigen volk en vaderland.
5 september 2016 17:33
Nog 1 zege en ze zitten aan 50 bij Etix
5 september 2016 17:48
Deze gaat 'm in ieder geval niet worden voor Poels; nu al op ruime achterstand; verder ook geen TLJ man voor het klassement; alle ballen nu maar op Tom Dumoulin, hoewel ik het Dylan van Baarle natuurlijk ook van Harte gun
5 september 2016 17:56
Wel heel straf dit, al je medevluchters eraf rijden, het peloton voorblijven en dan nog Cummings erop leggen op een steile muur.

Het kan niet anders of Gilbert gaat vliegen volgend jaar.
5 september 2016 17:56
Cummings werd op The Struggle nog stevig gelost door Dennis, maar had blijkbaar een stuk meer achter de hand gehouden. Wat is er gebeurd met Lindeman? Het stuk dat ik heb gezien zat hij er vooraan nog bij tussen mannen die hier allemaal bij de eerste elf zitten.
5 september 2016 18:02
Mooie overwinning voor Vermote wel met een beetje dank aan voortreffelijk kopwerk van Cummings. Toch leuk voor hem
5 september 2016 18:23
@vlek
Lindeman had kramp toen de groepjes vooraan bij elkaar kwamen net zoals Roche trouwens, maar Roche kon aanhaken en lindeman niet
5 september 2016 18:42
Mooie renner die cummings. Knap van vermote. Sterk gereden allebei.
5 september 2016 19:20
Is bij Wout Poels de brandstof op .
Meer dan 11 minuten achterstand moet eigenlijk niet
kunnen voor zo'n klasbak.
5 september 2016 19:31
Zo iemand kan Tommeke wel gebruiken op het wk, doe daar dan nog een Stuyven, een Keisse en een VDBergh bij en je hebt al een mooie waaier.
5 september 2016 19:47
Adrien Costa helemaal de vernieling in gereden, die Mosca is stagiair bij Trek, prima uitslag.
5 september 2016 19:52
Lindeman is het hele jaar al matig. Teveel gevierd na zijn ritzege een jaar geleden?
5 september 2016 20:11
Costa is gevallen tijdens de rit, daarom heeft hij veel tijd heeft verloren volgens mij.
5 september 2016 20:12
Wippert DNS. Ziek?
5 september 2016 20:15
Lindeman moet het gewoon hebben van dagen waarin er enkel middelmatige renner vooruit zitten en hij daarvan de beste renner is. Ik weet niet of hij door een overwinning in de Vuelta anders beoordeeld dient te worden. Sommige zijn mogelijk wel gaan denken dat hij een winnaar is (Jaap Stalenburg leeft bijvoorbeels met die illusie), maar in feite blijft het iemand die het van enkel uitschieters moet blijven hebben. Dit seizoen echter veel te zware wedstrijden gereden om die uitschieter van hem te verwachten; het moet bijvoorbeeld wel heel gelukkig lopen wil hij kans hebben op een rit in de Tour de France. Ik ben wat dat betreft eerder geneigd te denken dat hij gewoon tekort komt voor wat er werd verwacht, dan dat ik zou zeggen dat hij matig in vorm was in die koers. Hij was in de heuvelklasiekers bijvoorbeeld duidelijk beter dan hij daar ooit eerder was, maar ook dan ontstijgt hij de middelmaat niet en blijft het bij een 'leuke' aanval in de finale van de Amstel Gold Race.

Koersen als die van vandaag zijn uiteindelijk degene waar hij iets zou moeten kunnen. Vandaag zag het er in ieder geval overtuigend uit wat ik er van heb gezien. Maar ja, blijkbaar kramp daarna.
5 september 2016 20:41
Bradley Wiggins ging op zijn eigen manier omhoog. Even een Froompje gedaan. https://www.instagram.com/p/BJ-4mzrgyyh/?taken-by=bradwiggins
5 september 2016 20:49
@Covadonga
Wippert zat gisteren bij de valpartij dus misschien geblesseerd eerder?

Maken andere überhaupt nog kans op de eindoverwinning behalve Vermote en Cummings?
5 september 2016 21:03
@teamNL

Er is nog een aankomst op een klim en een tijdrit dus de eerste 12 man van het klassement maken nog kans.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.