Vervaeke wint slotrit Ronde van de Toekomst, eindwinst Lopez

zaterdag 30 augustus 2014 om 16:05

Louis Vervaeke heeft na een lange solo de laatste etappe van de Ronde van de Toekomst op zijn naam geschreven. De jonge Belg reed op de voorlaatste berg weg bij een tiental vluchtgenoten en kon de rest van de klassementsmannen achter zich houden. De Russen Alexander Foliforov en Aleksey Ribalkin werden tweede en derde. Miguel Angel Lopez werd vierde en verzekerde zich van eindwinst.

In de korte slotetappe van slechts 95 kilometer reden in de eerste kilometers acht renners in verschillende schuifjes weg. Hierbij de Nederland Lennart Hofstede en de Belg Loïc Vliegen. Veel voorsprong reed het groepje nooit bij elkaar. Op de top van de Col du Molard, de eerste beklimming was het de Fransman Loïc Chetout die als eerste boven kwam voor zijn landgenoot Guillaume Martin en de Deen Sören Kragh Andersen.

Inmiddels had Louis Vervaeke de sprong gemaakt uit het peloton en op de tweede beklimming van de dag, de Col de la Croix de Fer, was de Belg weggereden bij zijn medevluchters. De rest werd bijgehaald door de rest van het peloton. Op de top had hij zo’n twee minuten voorsprong. Klassementsleider Miguel Angel Lopez kwam als tweede boven voor proloogwinnaar Campbell Flakemore.

In de afdaling reed de Spanjaard Marc Soler weg uit het peloton. Beneden was hij echter al weer bijgehaald en met nog twintig kilometer te gaan had Vervaeke twee minuten en 45 seconden voorsprong en zicht op eindwinst. Voor de etappe had de stagiair van Lotto-Belisol één minuut en 49 seconden achterstand op Lopez en stond hij achtste. Aan de voet van de slotklim naar La Toussuire had hij nog weinig voorsprong ingeleverd: twee minuten en dertig seconden was het verschil aldaar.

Vanuit het peloton zag gele trui-drager Lopez het gevaar. De Colombiaan trok al vlot ten aanval in het begin van de beklimming. Alleen Robert Power, de nummer twee van het klassement kon volgen. Al snel reed het tweetal 25 seconden van de voorsprong eraf. Iets later sloten ook de Russen Alexander Foliforov en Aleksey Ribalkin nog aan bij de twee. Het verschil zakte inmiddels terug tot onder de anderhalve minuut, waardoor Vervaeke zijn virtuele leidersplaats kwijt was. Zijn voorsprong voor etappewinst verspeelde hij niet.

Sam Oomen was in de rit de beste Nederlander op plek tien. Hij gaf wel bijna zes minuten toe op de dagwinnaar. In het klassement eindigde de renner van het Rabobank Development Team als dertiende. Derk Abel Beckeringh moest onderweg opgeven.

Ronde van de Toekomst 2014 (2.NCup)
Uitslag rit 7: Saint-Michel-de-Maurienne – La Toussuire (95.1 km)

1. flag-be Louis Vervaeke in 3u05m44s
2. flag-ru Alexander Foliforov op 34s
3. flag-ru Aleksey Ribalkin z.t.
4. flag-co Miguel Angel Lopez z.t.
5. flag-au Robert Power op 37s
6. flag-fr Pierre-Roger Latour op 1m54s
7. flag-de Emanuel Buchmann op 2m06s
8. flag-fr Jérémy Maison op 3m24s
9. flag-pt Joaquim Silva op 3m35s
10. flag-nl Sam Oomen op 5m51s

Eindklassement
1. flag-co Miguel Angel Lopez in 23u54m28s
2. flag-au Robert Power op 30s
3. flag-ru Alexsey Rybalkin op 44s
4. flag-ru Alexander Foliforov op 51s
5. flag-be Louis Vervaeke op 1m15s
6. flag-fr Pierre-Roger Latour op 2m25s
7. flag-de Emanuel Buchmann op 3m16s
8. flag-pt Joaquim Silva op 5m37s
9. flag-fr Jérémy Maison op 5m54s
10. flag-gb Teo Geoghegan op 8m56s

13. flag-nl Sam Oomen op 11m29s

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.