“Vervalste e-mails” zorgen alweer voor uitstel in omkoopzaak Vinokourov-Kolobnev
©Cor Vos
woensdag 16 januari 2019 om 13:38

“Vervalste e-mails” zorgen alweer voor uitstel in omkoopzaak Vinokourov-Kolobnev

Alexander Vinokourov zou in Luik-Bastenaken-Luik 2010 150.000 euro hebben betaald aan Alexander Kolobnov om de Ardennenklassieker te winnen. Matchfixing, dus. Dat wordt ook bewezen in onderling mailverkeer, maar de authenticiteit daarvan wordt door de beschuldigden betwist. De documenten zouden vervalst zijn. Er werden al verschillende data voor de start van het proces geprikt, maar de zaak blijft op de lange baan geschoven. Ook nu weer. Tussen juli en december 2010 zou er respectievelijk 100.000 en 50.000 euro overgeschreven zijn van de Monegaskische bankrekening van Vinokourov naar de Zwitserse rekening van Kolobnev. Beide ex-renners riskeren daarvoor tot 3 jaar cel en 350.000 euro boete, maar ontkennen de feiten. “De documenten zijn vervalst”, beweert Jean-Louis Lodomez, advocaat van Vino, al langer. “Er is ingebroken in de mailbox van mijn cliënt.”

Dossier in Nice
Zowel Guillaume Reynders, advocaat van Kolobnev, als Lodomez vroegen en kregen al een paar keer uitstel. Dat is ook nu weer het geval. “Met deze nuance dat deze keer ook de procureur van Luik om uitstel heeft gevraagd”, vertelt Reynders aan WielerFlits. “Het onderzoek vindt namelijk ook deels plaats in het Franse Nice en we willen allemaal ook dat deel van het dossier in handen hebben. De procureur gaf enigszins aan onze redenering over de vervalste documenten te volgen, maar wil ongetwijfeld het hele verhaal van Aidar Machmetov kennen via een inkijk in dat dossier van Nice. ”

Machmetov vocht in 2011 een machtsstrijd uit met Vinokourov voor de rol van algemeen manager bij Astana. De stelling van Vinokourov lijkt te zijn dat Machmetov hem buitenspel wilde zetten en daarom inbrak in zijn computer om zo Vino vals te beschuldigen.

26 maart
De nieuwe datum wordt nu 26 maart 2019. “Maar dat is zeker nog niet de échte start van het proces”, weet Reynders. “Dat is een zogenaamde relaiszitting waarop nagekeken wordt wat de stand van zaken van het onderzoek in Nice is.” Dus zullen Vinokourov noch Kolobnev aanwezig zijn. Als het proces daadwerkelijk begint, zouden de twee protagonisten wel van de partij zijn in Luik.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.