Vervuild supplement oorzaak ellende Denise Betsema

dinsdag 21 januari 2020 om 15:12
Vervuild supplement oorzaak ellende Denise Betsema

Gisteren werd bekend dat Denise Betsema weer mag crossen, nadat ze door de UCI zes maanden werd geschorst vanwege een positieve dopingtest. De veldrijdster heeft echter kunnen aantonen dat de anabole steroïden in haar lichaam terecht zijn gekomen door een vervuild supplement dat werd verstrekt bij een Belgische apotheker, zo vertelt Betsema op een ingelaste persconferentie. 

Gisteren werd bekend dat Betsema toestemming heeft gekregen van de UCI om weer deel te nemen aan wedstrijden. Afgelopen april werd ze door haar ploeg op non-actief gesteld omdat er een vorm van anabole steroïden in haar lichaam was aangetroffen. Op de persconferentie onthulde ze dat het een vervuiling van 0,37% betrof.

De afgelopen maanden heeft ze met succes kunnen aantonen dat de Belgische apotheker verantwoordelijk was voor het vervuilde supplement. De UCI concludeerde vervolgens dat er geen intentie was om doping te gebruiken. De 26-jarige renster is met terugwerkende kracht voor zes maanden geschorst, waardoor ze per direct weer kan deelnemen aan veldritten.

Op de vraag waarom Betsema haar supplementen bestelde bij een Belgische apotheker, reageerde ze als volgt. “De reden is omdat de Belgische richtlijnen nog strenger zijn en de kans op contaminatie dus niet aanwezig is. De supplementen zouden zuiver moeten zijn. Ik heb nog geen verhaal gehaald bij de apotheker, maar daar kan ik verder ook niks over zeggen.”

Zwart op wit 
“Er is zwart op wit bewezen dat een vervuild supplement aan de basis lag van de afwijkende waarden van mijn test. En vooral dat ik nooit de intentie heb gehad om doping te gebruiken”, wil Betsema wél kwijt. “Ik heb na de wereldbekermanche van Hoogerheide en de Superprestigewedstrijd van Middelkerke in eerste instantie negatief getest.”

“Pas na verder onderzoek bleek dat er afwijkende waarden zijn vastgesteld in de analyses. Welke stof het betrof, wisten ze niet. Wel dat het om een anabole steroïde zou gaan. Om mijn onschuld te bewijzen heb ik moeten aantonen dat ik nooit bewust een verboden middel heb gebruikt. In september zijn de (resten van de) supplementen in onderzoek gegaan bij de UCI.”

Denise Betsema geniet van haar zege in Hulst – foto: Cor Vos

“We hebben goedkeuring gekregen om die te laten onderzoeken in een door het WADA gecontroleerd lab in Keulen”, vult advocaat Johnny Maesschalck aan. “Dat is een bewuste keuze, aangezien Denise overtuigd was van haar onschuld. Dan moet je niet naar een lab in een of ander ontwikkelingsland gaan.”

“In december kregen we de resultaten, waaruit blijkt dat in het supplement dat Denise vervuiling zat. Er werd een afwijking van 0,37 procent genoteerd.” De resultaten werden doorgestuurd naar de UCI, dat Betsema op 17 januari een voorstel deed. “En dat was een schorsing van zes maanden. Daarnaast worden mijn uitslagen vanaf de wereldbeker in Hoogerheide geschrapt.”

“Ik heb nooit positief getest”
De renster van Pauwels Sauzen-Bingoal leefde lange tijd in onzekerheid, maar vrijdag kwam dan eindelijk het verlossende antwoord van de UCI. “Je bent continue in afwachting van nieuws. Alles heeft gewoon ontzettend lang geduurd. Soms was er weer een lichtpuntje, maar toen ik vrijdag of zaterdag de brief kreeg van de UCI volgde pas de opluchting.”

Betsema is blij dat ze weer kan crossen, maar ze stelt zich wel vragen bij de huidige gang van zaken. “Achteraf denk je toch: waarom had het allemaal niet wat sneller kunnen gaan?”, doelt ze op de schorsing van zes maanden. “Ik heb uiteindelijk nooit positief getest. Maar ik concentreer me nu vooral weer op het feit dat ik weer kan fietsen.”

Zien we Denise Betsema binnenkort ook weer zegevieren? – foto: Cor Vos

De reacties vanuit het veldritwereldje 
En fietsen zal ze zaterdag weer doen tijdens de Kasteelcross van Zonnebeke. De grote vraag is hoe Betsema zal worden ontvangen door haar collega’s in het veld. Zo is Katie Compton geen voorstander van een terugkeer van de Texelse. “Ik heb veel steun gehad van bepaalde collega’s, maar er zijn ook minder leuke woorden geuit. Daar heb ik echter geen boodschap aan”, aldus Betsema.

De 26-jarige renster zal over enkele dagen dus aan de start staan in Zonnebeke, maar Betsema is er zondag niet bij in Hoogerheide. Bondscoach Gerben de Knegt heeft zijn selectie al op papier. “Maar ik sta ook niet meer in de top-50 van de UCI ranking, aangezien al mijn resultaten zullen worden geschrapt vanaf Hoogerheide 2019. Ik vermoed dat er voor het weekend nog een update zal plaatsvinden.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair