Verwarring over deelname BK veldrijden: “Zelfde protocol als in normale A-crossen”

Verwarring over deelname BK veldrijden: “Zelfde protocol als in normale A-crossen”

© Cor Vos

woensdag 16 december 2020 om 14:58

Geen nationale jeugdkampioenschappen veldrijden in Meulebeke. Dat liet Belgian Cycling vanmorgen weten in een persbericht. Maar wie mag bij de elitecategorieën wel van start? Jos Smets, directeur van de Wielerbond, brengt opheldering.

Als gevolg van de actuele maatregelen die door de autoriteiten in de bestrijding van het coronavirus werden uitgevaardigd, bevestigt de Interfederale Coördinatiecel dat tot 15 januari alleen professionele veldritten zijn toegestaan. Dit heeft ook zijn weerslag op de Belgische kampioenschappen te Meulebeke. Alleen vrouwen én mannen zullen op dezelfde dag, zondag 10 januari, strijden voor de nationale titels bij de elite. Afhankelijk van de evolutie van de gezondheidscrisis wordt voor de andere categorieën naar een nieuwe locatie en een dito datum gezocht.

Tot zover het persbericht deze ochtend. Maar dat betekent dus niet dat enkel eliterenners mogen meedoen, vertelt Jos Smets aan WielerFlits. “Het Ministrieel Besluit is onveranderd gebleven. Concreet betekent dit dat dezelfde deelnamevoorwaarden worden gehanteerd zoals in het protocol van eind november (pag. 21) staat. Maar er zal zowel bij de heren als bij de dames maar één titel worden uitgereikt.”

Smets benadrukt dat er nog gezocht wordt naar een alternatief om jongerentitels toe te kennen. “Maar dat zal alleen maar in februari kunnen, en op voorwaarde dat de overheid de maatregelen tegen dan versoepelt. Tot 15 januari al zeker niet, we nemen nog een marge van een paar weken. Dus hopen we dat het in februari eventueel wel kan.”

Concrete voorwaarden voor deelname volgens het protocol (max. 75 deelnemers)
1. Renners van de top-50 van de UCI-ranking
2. Renners aangesloten bij Belgisch UCI crossteam, selectie volgens UCI-ranking, desgevallend nationale ranking.
3. Renners aangesloten bij een UCI professioneel crossteam, selectie volgens UCI-ranking.
4. Renners met een Belgische vergunning met UCI-punten, selectie volgens UCI-ranking.
5. Renners met een profstatuut aangesloten bij een Belgisch UCI team, selectie volgens UCI-ranking, desgevallend nationale ranking.
6. Renners aangesloten bij een UCI crossteam en met UCI-punten, selectie volgens UCI-ranking.
7. Renners met UCI-punten, selectie volgens UCI-ranking .

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.