Victor Campenaerts op hoogtestage op… 10.000 meter

dinsdag 30 juni 2020 om 10:53
Victor Campenaerts op hoogtestage op… 10.000 meter

© Cor Vos

Het is en blijft een speciale, die Victor Campenaerts. De voorbije maanden sliep de tijdritspecialist meermaals op 4.600 meter hoogte. Maar momenteel gaat de NTT-prof nog een stapje verder. Of hoger, eigenlijk. 10.000 meter om precies te zijn. “Elke middag zet ik een uur een masker op en wordt de zuurstoftoevoer naar beneden gehaald.”

“Het concept heet ‘Intermittent hypoxic training’, er is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan”, vertelt Campenaerts aan Het Laatste Nieuws. “Door de bijzonder lage zuurstofconcentratie krijgt je lichaam een extreme prikkel om extra rode bloedcellen aan te maken. Ik denk niet dat veel atleten dit doen, neen. Het is een experiment. Ik probeer een pionier te zijn en heb nu de tijd om het uit te proberen.”

Campenaerts zet elke middag een uur een masker op. “De zuurstoftoevoer wordt naar beneden gehaald. Het enige wat ik dan doe, is op bed liggen, meer lukt niet. Behoorlijk saai en dan begin ik te prutsen met mijn gsm, maar ik kan me onmogelijk concentreren. In elk woord dat ik tik, staat een schrijffout. Heel onaangenaam. Het is telkens aftellen tot het voorbij is.”

Beperkt programma, focus op kampioenschappen
“Dit is een extraatje”, zegt de Antwerpenaar. “Hopelijk maakt het me weer een tikkeltje beter. De bedoeling is om af en toe nog in mijn hoogtetent te slapen om het effect te rekken. De voorlopige resultaten zijn heel goed: ik heb al mijn records qua wattages gebroken. Maar dat hoor ik van verschillende renners. Niet abnormaal. We hebben nog nooit zo’n lange periode gehad waarin we zo gestructureerd kunnen trainen, dat moest wel vruchten afwerpen.”

Na overleg met teammanager Bjarne Riis zal Campenaerts dit jaar focussen op de kampioenschappen. “De rest mag ik even vergeten. Dus koers ik heel weinig. Ik rijd de Ronde van Tsjechië (6-9/8) als voorbereiding op het BK (20/8) en EK (24/8) en de Internationale Wielerweek Coppi e Bartali (1-5/9) in voorbereiding op het WK (20/9). Daarna doe ik nog de Giro en dat is het.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair