Victor Campenaerts verkent in november parcours Olympische Spelen

Door , zaterdag 26 oktober 2019 om 09:00
Victor Campenaerts verkent in november parcours Olympische Spelen

foto: Cor Vos

Of hij volgend jaar effectief ook naar de Spelen mag, weet Victor Campenaerts nog niet. Toch verkent hij er binnenkort al het parcours. “Ik reis naar Tokio voor een eerste kennismaking met sponsor NTT. Van de gelegenheid maak ik gebruik om de omloop te verkennen”, vertelt hij aan WielerFlits.

Dinsdagavond werd Victor Campenaerts op het UCI Cycling Gala nog eens gehuldigd voor zijn werelduurrecord. De trofee kreeg hij uit handen van Tom Van Damme, voorzitter van Belgian Cycling, die eveneens naar China was afgereisd. “Mooie erkenning”, vertelde de Antwerpenaar na afloop trots. “Leuk om op die manier de Tour of Guangxi en het seizoen af te sluiten. Een tijdje geleden al kreeg ik de uitnodiging per mail. Ik heb geen seconde getwijfeld om daarop in te gaan, in combinatie met deze zesdaagse rittenkoers.”

Laten we nog een keer terugblikken op jouw seizoen. Zou je het anders indelen, mocht je het kunnen overdoen?
“Deels wel. Mijn voorbereiding naar het werelduurrecord zou ik exact hetzelfde aanpakken. Dat kan ook niet anders. Maar ik zou daarna wel eerst een periode van rust nemen in plaats van nog door te gaan. Dat is de les die ik getrokken heb.”

“Anderzijds… Ik heb toen ook wel een mooie periode gekend, hoor. In elke tijdrit waarin ik van start ging, werd ik tweede. Zowel in de Giro (twee keer, red), Romandië als in de Baloise Belgium Tour. Natuurlijk win je liever, maar als je telkens op het podium eindigt, ben je ook in orde. En ik won de koninginnenrit in de Baloise Belgium Tour. Ook dat was leuk: een keer ervaren hoe het voelt om een wegwedstrijd te winnen.”

Uiteindelijk was je na een moeilijke zomer opnieuw in vorm voor het WK. Maar daar liep het helemaal fout in de tijdrit. Heb je die tegenslag ondertussen verteerd?
“Het zit nog te vers in het geheugen. Het was vooral jammer omdat ik er zo hard naar toegewerkt had. Die valpartij was mijn eigen schuld. Ik was te enthousiast. Maar de bijhorende materiaalpech zorgde voor frustratie. De val alleen had mij niet van het podium gehouden. Daar ben ik quasi zeker van.”

foto: Cor Vos

Je miste niet alleen een medaille, plots was je ook niet meer zeker van deelname aan de Spelen.
“De gevolgen zijn inderdaad niet min. Nu moet ik wachten op duidelijkheid voor Tokio, maar ik heb al een alternatief. De tijdrit in rit twintig van de Tour de France is een kopie van die tijdrit in de Giro van dit jaar, die ik had moeten winnen. Dat zou ook mooi zijn.”

Euh?
“Pas op. De Spelen blijven mijn droom, hé. Maar ik hou nu eenmaal van een strakke planning. Ik bereid me liever perfect voor op de Ronde van Frankrijk dan last minute te weten dat ik naar de Spelen mag. Dus als ik niet snel duidelijkheid krijg, bereid ik me voor op de Tour. Dan kan ik achteraf nog altijd naar Tokio. Er is vijftig procent kans dat je daar net zo goed ben als in de Tour. En oké, er is ook vijftig procent kans dat je niet aangepast geraakt aan de klimatologische omstandigheden.”

Wanneer wil je uiterlijk duidelijkheid?
“Ik zit volgende week samen met bondscoach Rik Verbrugghe voor een gesprek, samen met mijn trainer. Dan mag hij mij duidelijkheid geven, maar dat zal te vroeg zijn, vrees ik. Ik vermoed dat Rik meer tijd zal willen. Maar laat ons zeggen dat mijn deadline toch eind dit jaar is.”

Dimension Data – straks Team NTT – trok je aan in functie van de Spelen, waar NTT een van de hoofdsponsors is. Wat als je niet geselecteerd wordt?
“Dan laat ik me naturaliseren tot Zuid-Afrikaan… Grapje, hé!”

Je hebt dit jaar nog een tweede recordpoging op de agenda staan… Het Gentse baanrecord over de 5.000 meter breken.
“Klopt. Al maak ik mij geen zorgen om dat record. Dat is haalbaar, ervaarde ik reeds tijdens een testje. Ik vraag me echter eerder af of ik wel op die piste durf te rijden. Zo steil. En ik kan niet meer oefenen, want binnen anderhalve week vertrek ik naar Tokio voor een eerste kennismaking met mijn nieuwe sponsor. Een vijfdaagse waarin ik ook het parcours van de Spelen ga verkennen. Pas de avond voor die recordpoging ben ik terug in België. Dus veel oefentijd zal ik niet meer hebben.”

Dit artikel delen:

3 Reacties

williams 26 oktober 2019 om 09:11

Weer een interview vol tijdritten die hij had moeten winnen en waar hij de beste was.
Naast het werelduurrecord is het vooral slappe koek Victor. Met jouw voorbereiding had Wiggins nog een paar kilometer verder gereden. En de foto boven het artikel is Degendt.

Vinyakke 26 oktober 2019 om 13:25

Is wel degelijk campenaerts hoor op de foto. En slappe koek zou ik het niet noemen. Als je tweede wordt in een tijdrit had je net zo goed kunnen winnen, dus met wat meeval had hij een tijdrit of 3 gewonnen. Prima jaar achter de rug toch? Rit in de Tirreno, in de ronde van België en een wereldrecord. Komen daar nog de vele ereplaatsen bij. Knap!

Marco Willems 26 oktober 2019 om 16:12

Volgens mij heb je echt een ander interview gelezen of is er gewoon een bepaalde irritatie naar hem toe waardoor je niet objectief kunt kijken.

‘Anderzijds… Ik heb toen ook wel een mooie periode gekend, hoor. In elke tijdrit waarin ik van start ging, werd ik tweede. Zowel in de Giro (twee keer, red), Romandië als in de Baloise Belgium Tour. Natuurlijk win je liever, maar als je telkens op het podium eindigt, ben je ook in orde’.

Stevige woorden dat hij móest winnen idd.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.