Vier Nederlanders maken kans op prestigieuze Velo d’Or
foto: Innsbruck-Tirol 2018 / BettiniPhoto
dinsdag 2 oktober 2018 om 16:22

Vier Nederlanders maken kans op prestigieuze Velo d’Or

Tom Dumoulin, Niki Terpstra, Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen: maar liefst vier Nederlandse wielrenners maken een kans op de prestigieuze Velo d’Or. In totaal zijn er veertien renners genomineerd voor de Franse verkiezing van beste wielrenner van het jaar.

Naast de vier Nederlanders maken ook Julian Alaphilippe, Chris Froome, Michał Kwiatkowski, Primož Roglič, Peter Sagan, Tourwinnaar Geraint Thomas, Michael Valgren, wereldkampioen Alejandro Valverde, Elia Viviani en Vuelta-winnaar Simon Yates kans op de titel beste wielrenner van 2018.

Dumoulin eindigde dit seizoen als tweede in zowel de Giro d’Italia als de Tour de France. Daarnaast veroverde hij zilver op het WK tijdrijden, en werd hij vierde in de wegwedstrijd. Terpstra schitterde in het Vlaamse voorjaar met winst in de E3 Harelbeke én de Ronde van Vlaanderen, terwijl hij ook nog derde werd in Parijs-Roubaix. Daarnaast kroonde hij zich samen zijn Quick-Step Floors-ploeggenoten tot wereldkampioen ploegentijdrit.

Van Vleuten won dit seizoen onder meer de Giro Rosa en La Course. Daarnaast verdedigde ze met succes haar wereldtitel in het tijdrijden. Van der Breggen domineerde in het voorjaar door te winnen in Strade Bianche, de Ronde van Vlaanderen, de Waalse Pijl én Luik-Bastenaken-Luik. Als klap op de vuurpijl kroonde ze zich voor het eerst tot wereldkampioen op de weg.

Wie wordt de opvolger van Chris Froome?
De Velo d’Or is een initiatief van het Franse maandblad Vélo Magazine. Vijftien bekende wielerjournalisten zullen uiteindelijk bepalen wie er met de prijs vandoor gaat. Vorig jaar wist Chris Froome voor een derde maal te winnen. De Brit schreef dat seizoen geschiedenis door zowel de Tour als de Vuelta op zijn naam te schrijven. Hij bleef Girowinnaar Tom Dumoulin en wereldkampioen Peter Sagan voor.

Genomineerden flag-fr Velo d’Or 2018
flag-fr Julian Alaphilippe
flag-nl Anna van der Breggen
flag-nl Tom Dumoulin
flag-gb Chris Froome
flag-pl Michał Kwiatkowski
flag-si Primož Roglič
flag-sk Peter Sagan
flag-nl Niki Terpstra
flag-gb Geraint Thomas
flag-dk Michael Valgren
flag-es Alejandro Valverde
flag-it Elia Viviani
flag-nl Annemiek van Vleuten
flag-gb Simon Yates

RIDE Magazine
54 Reacties
Sorteer op:
2 oktober 2018 16:31
Denk dat Valverde en Yates de beste kansen hebben.
2 oktober 2018 16:34
Beetje vreemd om mannen en vrouwen voor eenzelfde prijs te nomineren...
2 oktober 2018 16:34
Ter compensatie van het aanzienlijke leger dat verderop tot in keurig detail gaat uitleggen dat 'de Kaak van Kanne' deze titel dient te winnen zou ik hem persoonlijk liever het achterzakje van Simon Yates in zien glijden die in de giro het mooiste stukje veelvraterij sinds tijden liet zien ( Chaves-stage en Zoncolan hadden er eigenlijk nog bijgemoeten :( ) en daarnaast als eerste non-chronolist sinds Quintana weer eens ronde weet te pakken.

Zijn puffertje blijft een teringding maar hij gaat er zowel leuker als verstandiger mee om dan het monster van Wielerstein.
    2 oktober 2018 17:40
    Prima! Van mij mag ie em ook hebben.
2 oktober 2018 16:35
Zou toch een aanfluiting zijn als zo,n persoon als Terpstra dit zou winnen ,laat staan dat hij al genomineerd is
    2 oktober 2018 16:46
    Je post is tekstueel dramatisch en mede daardoor inhoudelijk niet te begrijpen.
2 oktober 2018 16:42
Dumoulin zal alvast tweede zijn;)
2 oktober 2018 16:45
Eigenlijk hoort van der Breggen dit denk ik te winnen op basis van haar prestaties, maar het is niet echt eerlijk om mannen en vrouwen te mixen in deze prijs. Het niveau bij de mannen zit veel dichter op elkaar.

Dumoulin heeft niks groots gewonnen en dan hoor je deze prijs ook niet te winnen vind ik persoonlijk. Qua mannen vind ik Yates degene die eigenlijk zou moeten winnen met Thomas en Valverde daarachter. Alaphilippe had hem kunnen pakken als ie het WK had gewonnen maar nu ontbreekt net die echte echte grote overwinning toch.
    2 oktober 2018 19:27
    Tom Dumoulin is over het jaar de constante renner en hoeft niet alleen het winnen te zijn , want zijn uitslagen zijn indrukwekkend en vooral wat hij nog gepresteerd heeft op het WK 3 disciplines in één week is toch indrukwekkend na Giro en Tour.
    3 oktober 2018 18:50
    goed dat er eindelijk iemand voor mannen opkomt. altijd zijn ze de dupe.
2 oktober 2018 16:52
Valgren vind ik niet echt in het rijtje passen.

Als het inderdaad gemengd is zie ik in het huidige klimaat de prijs wel naar Vd Breggen gaan.
    2 oktober 2018 17:14
    Winst in Nieuwsblad en Gold Race, 4de in de Ronde van Vlaanderen, 2de in Plouay, top 10 in beide Canadese World Tour koersen en in het WK.
    Daarmee valt hij toch niet uit de toon.

    Kwiatkowski kan minder adelbrieven voorleggen, vind ik dan (dit jaar althans)
    2 oktober 2018 17:55
    Kwiatkowski wint toch gewoon twee WT-rondes. Zeker de Tirreno was toch knap, waar hij na nota bene knechtwerk zelf de titel nog kon oprapen omdat Thomas pech kreeg. Een ander was na dat beulswerk op minuten binnengekomen. Al vind ik het ook wel apart dat hij erbij staat.
    3 oktober 2018 07:56
    Na Valgren vind ik Kwiat ook het minst dit jaar. Alleen winst in Algarve, Tirreno, Polen (plus 2 etappes), 2 etappes dauphine en de nationale titel schat ik wat hoger in.
2 oktober 2018 16:55
Klap in het gezicht van Rohan Dennis.
    2 oktober 2018 19:29
    En waarom klap wat heeft hij buiten de tijdritten dit jaar laten zien?
2 oktober 2018 17:07
Van der Breggen en Yates. Gewoon voor man en brouw eentje uitreiken
2 oktober 2018 17:22
Belachelijke verkiezing. Afschaffen maar.
2 oktober 2018 17:38
Mooi dat ze geen onderscheid maken tussen mannen en vrouwen. Ik snap dat het appels met peren vergelijken is, maar dat geldt toch voor mannen onderling ook?
    2 oktober 2018 18:39
    Ze maken wel onderscheid. Anders waren er meer dan twee vrouwen genomineerd. Vos heeft ook twee grote eendagskoersen gewonnen. Net al valgren en meer dan terpstra. Ze hadden ook wel iemand die net als kwiatkowski twee middelkleine rondes heeft gewonnen ergens.
2 oktober 2018 17:41
Sorry, ik ken deze prijs niet. Franse verkiezing van de wielrenner van het jaar.

Wie organiseert deze verkiezing, wat zijn de criteria (UWT koersen?) en wie mogen er stemmen?

Wel apart om mannen en vrouwen bij elkaar te plaatsen. Vooral omdat ze in gescheiden circuits rijden.
    2 oktober 2018 19:13
    Van het Franse Velo Magazine. Vijftien wielerjournalisten stemmen, namens Nederland doet Raymond Kerckhoffs dat.
2 oktober 2018 17:49
Valverde !!!
    2 oktober 2018 18:11
    Valverde heeft voor zijn doen juist niet goed gereden. Zeer goed in de kleine wedstrijden, in de grote wedstrijden juist minder op WK na.

    Zonder Nederlandse bril zou ik Dumoulin kiezen. al zijn Doelstellingen (meedoen voor de winst in de Giro, Tour WK itt/ttt en wegrit) gehaald
    2 oktober 2018 18:40
    Doelstellingen halen is kennelijk criterium? Dan is viviani de man, samen met groenewegen, valgren, jakobsen taco vd hoorn. Ooh ja en geraint Thomas heeft zn doelstelling ook wel gehaald vermoed ik. Hoe kun je dit zonder Nl bril noemen?
    2 oktober 2018 18:54
    Meedoen voor de winst is aardig maar winnen is natuurlijk beter
    2 oktober 2018 20:11
    het is een prijs voor de beste renner van het jaar. Ik vind dat iemand die het afgelopen jaar iets uitzonderlijks heeft gepresteerd tot renner van het jaar moet worden gekozen. Zowel Giro als Tour Podium rijden is iets uitzonderlijks. en ivm WK heeft Tom wat mij betreft de voorkeur boven Froome.
    2 oktober 2018 23:10
    Giro winnen en podium tour is beter dan 2x 2de. Wk tijdrijden bestaat pas paar jaar en is niet super prestigieus. Een tweede plaats daar telt niet.
    3 oktober 2018 09:27
    'Zowel Giro als Tour Podium rijden is iets uitzonderlijks. en ivm WK heeft Tom wat mij betreft de voorkeur boven Froome'

    uhm

    1 + 3 = 4 > 2 + 2 = 4 , wielertechnisch
    3 oktober 2018 09:54
    Als Froome op het WK ook gepresteerd had dan was Froome voor mij de beste renner van het Jaar. maar na de Tour heeft froome nergens meer (een resultaat) gereden. en gelukkig lijkt het steeds minder op het tijdperk Armstrong waarin renners 1x per jaar ( de tour) goed zijn.
2 oktober 2018 18:47
Valverde wint m natuurlijk.
2 oktober 2018 18:53
Ik zou hem aan Dumoulin geven. Vanaf de Giro tot het WK was hij goed. De meest constante.
    2 oktober 2018 23:12
    En voor de giro was ie nergens en tussendoor ook nauwelijks gekoerst. Prestatie was zeer uitzonderlijk maar als ie echt hele jaar constant top was had ie wel ranking gewonnen of heel dicht gestaan
2 oktober 2018 18:58
Als je puur naar de uitslagen kijkt zou natuurlijk Froome (wat je ook van hem vind) hem moeten winnen met winst in de Giro en een 3e plaats in de Tour. Yates pakt dan wel meer etappes maar eindigd uiteindelijk in de Giro “maar” als 21e.

Maargoed zo’n verkiezing blijft appels met peren vegelijken. Zeker als je dan ook nog vrouwen en mannen voor 1 prijs nomineert.... Zoals dikkechaap al schreef zal vd Breggen hem wel krijgen met het huidige klimaat.
2 oktober 2018 20:09
Misschien eens vragen naar de criteria?
2 oktober 2018 20:31
Als er niemand duidelijk bovenuit steekt, kiezen ze meestal voor de Tour-winnaar. En hij heeft daarnaast toch ook de Dauphiné gewonnen...

Froome lijkt me ook nog mogelijk met zijn podiumplek in de Tour en Giro-winst, toch een bijna onmogelijk geachte combinatie. En dat onder immense mentale druk.

Dumoulin was afgelopen jaar wellicht de beste renner van de wereld, maar dat heeft zich jammer genoeg niet uitbetaald in grote overwinningen, dus het zal waarschijnlijk voor een ander jaar zijn.

Yates en Valverde nog met een waterkansje, de rest lijkt me kansloos. Valgren, Viviani, Roglic en Kwiat lijken me vulling.
    2 oktober 2018 23:14
    Beste renners van de wereld hebben niet de hele tijd hulp van andere ploegen nodig.
    In zowel giro als tour was hij ook geen enkel moment het beste. Op de tijdrit na. 2017 giro wel.
2 oktober 2018 21:10
Ik stem op Valverde. Waar blijft de poll?
2 oktober 2018 21:29
Bij de vrouwen wint van der Breggen(9,25) het nipt voor van Vleuten(9,0) terwijl de verse wereldkampioen bij de mannen, Valverde(8,6), net het sprintwonder uit Italië, Viviani(8,5), en de man die de Giro kleurde en de Vuelta won, S Yates (8,5) voor blijft. Als basis heb ik de resultaten in de 3 grote ronde's, de weekrondjes, de klassiekers en het afgelopen WK genomen.
2 oktober 2018 21:37
In dit appels-en-peren-verhaal ga ik voor de appels: de prijs moet naar een vrouw. Omdat ik ronderenners net iets hoger aansla dan eendagsrenners zeg ik dus van Vleuten. Als het dan toch een peer moet zijn: Dumoulin als de meest complete renner van dit jaar. Alle winnaars van iets groots hebben het op andere momenten weer vaak laten afweten.
    2 oktober 2018 23:18
    Van dumoulin kun je ook zeggen dat hij het soms liet afweten. Iig dag van froome in de giro. Wellicht ook wk tijdrijden, hij zei zelf iig iets van dezelfde strekking
    3 oktober 2018 07:47
    Volgens mij zijn vrouwen de peren in deze.
2 oktober 2018 21:39
Gewoon Valverde, veruit de meest constante. En dat dan vanaf januari tot oktober. Niet pas beginnen in april/mei, er in de zomer maanden van tussen of afhaken in augustus. Nee, een heel jaar op niveau.
2 oktober 2018 21:45
Lastig, Van Vleuten of Van der Breggen. Denk toch de laatste vanwege het overtuigend winnen van aantal klassiekers en het WK. Bij de mannen zijn het òf ronderenners òf klassieke renners zonder dat er iemand echt bovenuit steekt. Onmogelijk om een goed vergelijk te maken. Nee, een dame, Van der Breggen dus.
2 oktober 2018 21:51
Als ik dit prachtige lijstje namen zie kan ik maar een ding denken: wat hebben we er toch een mooi wielerjaar (bijna) op zitten! Zoveel prachtige koersen met fantastische winnaars, smullen!
3 oktober 2018 09:30
Wellicht was een eervolle vermelding voor de beste man op een velo ook wel gepast: Mathieu van der Poel.

Verder zou ik, als ik mocht stemmen, op Anna stemmen.
En anders Valgren

Om te reageren moet je ingelogd zijn.