Vijf conclusies na de Amstel Gold Race 2024
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
maandag 15 april 2024 om 10:55

Vijf conclusies na de Amstel Gold Race 2024

In de sterren stond geschreven dat Mathieu van der Poel de Amstel Gold Race 2024 zou winnen. De vraag was alleen vanaf waar in koers hij aan een lange solo zou beginnen. Maar niets van dat alles. De wereldkampioen kon niet opnieuw imponeren. Tom Pidcock wél en hij won. Vijf conclusies na de Amstel Gold Race 2024.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Alpecin-Deceuninck mist sleutelfiguur

In de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix was Alpecin-Deceuninck de beste ploeg in koers, van start tot finish. Ondanks de favorietenstatus van kopman Van der Poel, nam de Belgische ploeg nu niet het volledige heft in handen. Andere teams waren daar overigens ook niet bij gebaat. Onder meer UAE Emirates had aangekondigd de koers hard te willen maken, om zo de ploeg van MVDP af te matten. Dat lukte, want in de finale was hij op zichzelf aangewezen.

Er was op voorhand gekozen voor een volledige werkploeg, nadat Jasper Philipsen besloten had een punt achter zijn voorjaar te zetten. Een hard gelag was echter de vroege opgave van Gianni Vermeersch, die ziek opgestaan was. De Belg was de laatste wedstrijden de drijvende kracht van Alpecin-Deceuninck in de finales. Dat bleek voor de geïsoleerde Van der Poel in de finale de missing link. Quinten Hermans (mede door een val) en Axel Laurance konden daar niet instappen.

We zijn niet veel wijzer richting Waalse Pijl en Luik

In de Brabantse Pijl en zeker de Amstel Gold Race, krijgen we altijd een nieuw, vers peloton te zien. Vaak is de Amstel daarom een belangrijke graadmeter voor de Ardennenklassiekers kort daarna. Van de top-10 in de AGR van vorig jaar, stonden liefst vijf daarvan ook in de top-10 van de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Tiesj Benoot (vijftiende) en Valentin Madouas (elfde) scoorden later die week na de Amstel ook goed in de Ardennen.

Die kans lijkt nu op voorhand een stuk kleiner. De top-10 van deze de Amstel Gold Race lijkt niet de sterkste te zijn. Veel van de voorspelde favorieten hielden hun kruit droog (of konden niet beter?), mede omdat ze gevangen zaten in een ploegenspel. Veel sterke teams hadden mannen mee in de anticiperende groep, waardoor er achter de twaalf man amper gekoerst werd. Pas toen Mikkel Honoré terugviel, schoten ze dankzij EF Education-EasyPost en later ook Intermarché-Wanty op gang. Maar wel te laat.

De Ardennen-favorieten hielden hun kaarten met andere woorden tegen de borst. Wat mannen als Mattias Skjelmose, Maxim Van Gils, Dylan Teuns, Benoît Cosnefroy en Romain Grégoire later deze week waard zijn, weten we dan pas. De enige conclusies die je wél kunt maken is dat Juan Ayuso, Andrea Bagioli, Ben Healy en Quinten Hermans minder sterk oogden dan verwacht. Pidcock, Marc Hirschi, Benoot, Pello Bilbao en Michael Matthews zullen later deze week wél op de afspraak zijn. In het geval van de tot voor de Amstel nog niet overtuigende Madouas, Bauke Mollema en Quentin Pacher is dat ook nog maar de vraag.

Pidcock sluit zich meer en meer aan bij groten der aarde

In het wielrennen gaat het de laatste jaren steeds vaker over de grote zes: Wout van Aert, Remco Evenepoel, Tadej Pogačar, Mathieu van der Poel, Primož Roglič en Jonas Vingegaard. Daar hoort Amstel Gold Race-winnaar Tom Pidcock nu nog niet bij, maar hij is wel hard op weg. Gek, want de jongeling heeft pas vijf profzeges op zijn naam staan. Maar dat zijn vrijwel allemaal grote vissen: Strade Bianche, koninginnenrit in de Tour de France, Brabantse Pijl en nu ook de Amstel Gold Race. Gedurfd, want hij durfde te verliezen met zijn anticiperende sprong naar de koplopers toe. Pidcock reed zijn eigen koers en stemde dei niet – zoals zovelen – af op die van Van der Poel.

Neem bij zijn zeges ook nog zijn wereldtitels veldrijden en mountainbiken, naast zijn olympische titel in die laatste discipline. De 24-jarige Brit is hard op weg om naam te maken. Woensdag vindt hij in de Waalse Pijl een parcours op zijn maat en vorig jaar werd hij ook al tweede in Luik-Bastenaken-Luik. Als hij komende zomer slaagt in zijn missie om een sterk klassement in de Tour de France te rijden, dan maakt de explosieve pocketklimmer wel stilaan de opmars naar de groten der aarde.

Nieuwe namen breken door en ‘oudjes’ leven op

Door de enigszins verrassende uitkomst van de finale, zagen we ook een aantal ‘nieuwe’ namen aan het front. Man in vorm Paul Lapeira (23, Decathlon AG2R) toonde met een vijfde plek dat hij een coming man is voor dit werk. Dat geldt ook voor het 21-jarige supertalent Romain Grégoire (twaalfde, Groupama-FDJ). Marijn van den Berg (24, EF Education-EasyPost) kan de toekomst eveneens met vertrouwen tegemoet. Verder zagen we sterke optredens van Roger Adrià (25, BORA-hansgrohe), Kévin Vauquelin (22, Arkéa-B&B Hotels) en Vito Braet (23, Intermarché-Wanty).

De meest opvallende naam in de finale was die van Mauri Vansevenant. De 24-jarige Belg kende een vlamstart van zijn carrière, maar een slepende knieblessure wierp hem ver terug. Net thuisgekomen van een hoogtestage richting de Giro d’Italia en zonder parcourskennis, greep de klimmer zijn kans bij afwezigheid van Remco Evenepoel. Vansevenant knokte zich naar een knappe vierde plaats, een lichtpuntje in de duisternis bij Soudal Quick-Step dit voorjaar.

AGR nog maat te groot voor TDT-Unibet

De Amstel Gold Race was voor TDT-Unibet hun vuurdoop op WorldTour-niveau. Op de Geulhemmerweg zetten ze het publiek op hun kop en met Zeb Kyffin hadden ze iemand in de vroege vlucht. Missie voor hunzelf ruimschoots geslaagd, al wilden ze graag liever met twee renners in de vroege vlucht zitten. Dat zal de pret niet hebben gedrukt bij het Nederlandse ProTeam, dat ongetwijfeld een meer dan gelikte YouTube-video voor hun trouwe fanschare aflevert.

Vanuit het sportieve toch een kritisch noot. Een wedstrijd als de Amstel Gold Race blijkt voor nu nog een maat te groot. Dat is niet erg, want het team is pas vier maanden actief op profniveau. Bovendien is Cedrik Bakke Chistophersen – misschien wel hun beste troef – geblesseerd, wat hun opdracht al enigszins bemoeilijkte. Dat zullen we alleen nooit te weten komen. Jelle Johannink was op plek 55 (op ruim drie minuten van de winnaar) de beste renner van Tour de Tietema in de uitslag. 

Het is een feit dat de ploeg daarmee het ProTeam in koers was met het slechtste resultaat. Alle andere wildcard-formaties hadden nog een renner in de groep die sprintte voor plek tien. Dylan Teuns (15e) Maxim Van Gils (20e), Gianluca Brambilla (23e), Odd Christian Eiking (25e), Alexander Kamp (26e) en Kamiel Bonneu (31e) bezorgden respectievelijk Israel-Premier Tech, Lotto Dstny, Q36.5 Pro Cycling, Uno-X Mobility, Tudor Pro Cycling en Flanders-Baloise zo een beter resultaat. 


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.