Vijf conclusies na E3 Saxo Classic en Gent-Wevelgem 2025
Mathieu van der Poel zette vrijdag op een dominante manier de E3 Saxo Classic achter zijn naam, twee dagen later deed Mads Pedersen hetzelfde kunstje over in Gent-Wevelgem. Een week voor de Ronde van Vlaanderen tonen de twee dat ze een wedstrijd kunnen domineren, maar lukt dat ook wanneer Tadej Pogacar straks zijn terugkeer maakt? Wie is er klaar voor de monumenten en welke blokken hebben werk aan de winkel? Dit zijn onze vijf conclusies na het tweeluik E3 Saxo Classic-Gent-Wevelgem.
1. Vroeg aangaan loont, niet alleen voor de kopmannen
Aanvallen loont (weer). Tot een paar jaar geleden was een vroege aanval bij voorbaat kansloos. Leuk voor de sponsoren om waardevolle tv-minuten te scoren, maar niet de juiste strategie voor een top 10-notering. Met solo’s van respectievelijk veertig kilometer in de E3 Saxo Classic en 53 kilometer in Gent-Wevelgem hebben Mathieu van der Poel en Mads Pedersen laten zien dat aanvallen loont. Natuurlijk, zij steken ver boven de rest uit. Maar wie wacht weet zeker dat ze naar de spreekwoordelijke slachtbank worden gereden.
Dat een gokje wagen kan lonen, zo hebben Casper Pedersen en Aimé De Gendt laten zien in de E3 Saxo Classic. Op bijna honderd kilometer van de streep trokken zij ten aanval om later te worden bijgehaald door Pedersen, Filippo Ganna en Mathieu van der Poel. Ze haakten hun wagonnetje aan en bleven uit de greep van het peloton. Met een knappe vierde en zevende plek in Harelbeke. In Gent-Wevelgem scheelde het niet veel of Victor Campenaerts, Arjen Livyns en Marco Haller was hetzelfde gelukt. Dat moet veel renners hoop geven.

Pedersen reed wel heel lang alleen in Wevelgem – foto: Cor Vos
2. Visma | Lease a Bike mist een leider op niveau
Dit Vlaamse voorjaar staat het geluk vooralsnog niet aan de zijde van Visma | Lease a Bike. In de E3 Saxo Classic zat kopman Wout van Aert verkeerd gepositioneerd toen de koers op de Taaienberg ontplofte en in Gent-Wevelgem had sprinter Olav Kooij in de Plugstreets een antwoord op de versnelling van Pedersen, maar misrekende hij zich in een bocht. Door een breuk in het sleutelbeen moet hij een kruis door zijn voorjaar zetten.
De ploeg mist voorlopig – deels door de genoemde niet zo gunstige omstandigheden en pech – een leider die met de besten kan wedijveren. In de breedte zijn ze als vanouds sterk met mannen als Matteo Jorgenson, Tiesj Benoot en Victor Campenaerts. De hamvraag blijft hoe goed Van Aert is. Kan hij in de Ronde van Vlaanderen en in Parijs-Roubaix tegenstand bieden aan MVDP, Pogacar, Pedersen en Ganna? Dan kan hij nog altijd die leider zijn die de ploeg nodig heeft.
3. Lidl Trek sterkste blok in de breedte
Niet Alpecin-Deceuninck, niet Visma | Lease a Bike, niet INEOS Grenadiers, maar Lidl Trek is momenteel de dominantste ploeg. In zowel de E3 Saxo Classic als in Gent-Wevelgem nam het Amerikaanse WorldTeam op beslissende momenten de regie door koerssituaties te herstellen óf door strategisch de achtervolging te ontregelen. Daar hadden ze ook alle baat bij. Kopman Pedersen trok dit weekend in beide wedstrijden zélf als eerste ten aanval en kon rekenen op de volle steun van zijn ploegmaten. Met een tweede plek in de E3 en winst in Wevelgem bevestigde hij ruimschoots de hoge verwachtingen.

Wie staat op als leider van Visma | Lease a Bike? – foto: Cor Vos
Met Jasper Stuyven (vijfde in E3) en Jonathan Milan (derde in Gent-Wevelgem) kwamen daar nog twee ereplaatsen bij. En ook Alex Kirsch en Toms Skujins deden er alles aan om de boel achter Pedersen te ontregelen. Dat blok geeft de ploeg van Steven de Jongh de ruimte om tactisch te koersen in de Ronde van Vlaanderen.
Ook UAE Emirates-XRG verdient een eervolle vermelding. In afwezigheid van kopman Tadej Pogacar – en overigens ook Jonathan Narvaez, die beslissend was op de Cipressa in Milaan-San Remo – lieten Florian Vermeersch, Tim Wellens, Nils Politt en Mikkel Bjerg zich geregeld zien. Als zij hun leider de komende twee zondagen bij zich hebben, zullen ze zich daaraan kunnen optrekken en wellicht nog sterker voor de dag komen.
4. Van der Poel, Pedersen en Pogacar zijn nodig voor een beklijvende koers
Twee voorjaarsklassiekers, twee keer een lange solo. De prestaties zijn waanzinnig knap, maar heel beklijvend is het niet voor de televisiekijker. Aan de top is het niveau dermate hoog dat bij afwezigheid van een of meerdere smaakmakers het koersverloop soms wat peper en zout mist. Na de demarrage van MVDP op de Oude Kwaremont was de spanning uit de koers. Dat scenario herhaalde zich toen Pedersen bij de tweede beklimming van de Kemmelberg de gashendel opentrok. Na afloop bevestigde meerdere ploegleiders dat met die versnelling ook het geloof in de overwinning vertrok.

Wie kijkt er nu niet uit naar een nieuw duel Van der Poel-Pogacar? – foto: Cor Vos
Voor een écht spannende ontknoping moeten meerdere wereldtoppers aan de startlijn verschijnen. Alleen zij die ver boven de rest uitstijgen kunnen het elkaar écht moeilijk maken met als mooiste voorbeeld de nu al iconische Milaan-San Remo van vorige week. Voor de neutrale wielerliefhebber is het dan ook een groot geluk dat Tadej Pogacar de voorjaarsklassiekers in zijn wedstrijdprogramma heeft opgenomen. In aanloop naar de Ronde van Vlaanderen is één ding alvast zeker; met Pogacar, Van der Poel, Ganna, Pedersen en Wout van Aert aan de start zal het wedstrijdverloop niet snel saai worden.
5. Team SD Worx-ProTime heeft de sleutel (toch) weer in handen
Gent-Wevelgem voor vrouwen leverde weer een vertrouwd beeld op. Hoewel Demi Vollering en Marlen Reusser zijn vertrokken bij Team SD Worx-ProTime heeft de ploeg in de voorjaarsklassiekers nog weinig aan krachten ingeboet. Dat is vooral te danken aan Lotte Kopecky en Lorena Wiebes. De wereldkampioene (Kopecky) en Europees kampioene (Wiebes) zijn andermaal een ijzersterk duo. Vorige week piloteerde Kopecky haar Nederlandse ploeggenote naar de overwinning in Milaan-San Remo Donne en zondag werd dat tafereel herhaald op de Menenstraat in Wevelgem. Met een lead-out van bijna 1,2 kilometer werd de honderdste profzege van Wiebes ingeluid.
Hoewel er dus heel wat talent de ploeg verlaten heeft, is dat vooralsnog niet terug te zien in de voorjaarsklassiekers. Team SD Worx-ProTime heeft daarmee andermaal de sleutel in handen. Voor de Ronde van Vlaanderen gaan normaliter de rollen omgedraaid zijn, maar na afloop van Gent-Wevelgem gaf Wiebes aan zich niet zomaar gewonnen te geven. Met een elfde plek vorig jaar een een veertiende plek in 2023 heeft ze winst in de Ronde van Vlaanderen hoog op haar wishlist staan.

Aan Wiebes was andermaal niets te doen – foto: Cor Vos
In de Omloop Het Nieuwsblad bleek de Muur van Geraardsbergen net wat te lastig. Met die koers in het achterhoofd is het de grote vraag hoe ver ze dit jaar van de winst gaat zitten. Mocht ze net niet meekunnen kan dat tactisch worden uitgebuit door Kopecky. De tweevoudig Ronde-winnares (2022 & 2023) hoeft in de spits van de koers dan geen trap op kop te doen, want Wiebes is immers in de achtervolging. Kopecky kan daardoor haar benen sparen en rekenen op haar sprint. Mocht het wel nog samensmelten heeft Team SD Worx-ProTime met Wiebes de rapste benen in de ploeg. Wie daar aan twijfelt, kan de uitslagen van dit seizoen bekijken. Van de tien koersdagen won ze slechts drie keer niet.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.