Vijf conclusies na Parijs-Roubaix 2024
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
maandag 8 april 2024 om 19:30

Vijf conclusies na Parijs-Roubaix 2024

Mathieu van der Poel heeft zijn regenboogtrui in Parijs-Roubaix opnieuw de grootste eer aangedaan. De 29-jarige wereldkampioen won na een imponerende solo van bijna 60 kilometer opnieuw de Hel van het Noorden. Zijn ploeg Alpecin-Deceuninck had ook andermaal alles onder controle en scoort in de monumenten tot op heden drie op drie. Nog nooit gebeurd. Vijf conclusies na Parijs-Roubaix 2024.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Mathieu van der Poel doet wat hij wil

De wereldkampioen wilde op de strook van Orchies de voorste groep uitdunnen, omdat de samenwerking niet optimaal was. Bij de ploeg hadden ze gevraagd of MVDP dit keer wél zou kunnen doorgeven waar hij aanvalt en dat deed hij. “Dat heb ik gedaan”, lachte hij. Na afloop zei een van de twee ploegbazen – Philip Roodhooft – het ook treffend, al gniffelend: “Of dit het plan was? Het was in ieder geval zíjn plan.” 

Bleek niet zo te zijn. Het was niet Van der Poels plan om daar al alleen te komen te zitten. “Niet verwacht”, zei hij daar zelf over. Maar het gaf hem wel vleugels, hij had superbenen en de rest is geschiedenis. Of zoals grote uitdager Mads Pedersen zei: “Ik heb nul excuses, ik was op mijn allerbest vandaag en ben gewoon geklopt door jongens die beter waren. Van der Poel deed met ons wat hij wilde.” En dat op een strook waar misschien weer niemand het verwacht had. 

Slechts één ploeg zal tevreden zijn na de kasseien

Na het Openingsweekend wist iedereen het zeker: Visma | Lease a Bike gaat onklopbaar zijn. In de Heilige Vlaamse Wielerweek trok Lidl-Trek voor de Ronde van Vlaanderen het laken van sterkste ploeg naar zich toe. Maar uiteindelijk kunnen we na de kasseienwedstrijden stellen dat alleen Alpecin-Deceuninck tevreden zal zijn met de oogst van het eerste deel van het voorjaar: drie monumenten, in deze volgorde nog nooit vertoond.

Uiteraard, het zo geplaagde Visma | Lease a Bike won met Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne en Dwars Door Vlaanderen ook drie stuks. Maar daar werd afgelopen winter ook vol ingezet op winst in De Ronde en Roubaix. Maar gezien de omstandigheden zullen ze daar met dit eindresultaat kunnen leven. Dat geldt ook voor Lidl-Trek, dat Gent-Wevelgem won en derde werd in Roubaix. “Zondagavond vieren we een goede klassiekercampagne”, zei Pedersen nog.

Visma | Lease a Bike ondanks tegenslagen toch lichtpuntje

Geen zwaar geblesseerde Wout van Aert, geen zieke Dylan van Baarle en geen Christophe Laporte door pech in de finale van Parijs-Roubaix. Moet gezegd, de Europees kampioen reed in de achtergrond nog wel een sterke koers. Maar het waren vooral de drie jongste renners van de ploeg die indruk maakten. Per Strand Hagenes sloop mee in een zeer sterke en kansrijke vroege vlucht, maar het peloton was beducht op dat scenario. Desondanks ging de piepjonge Noor (20) lang mee met de groep der favorieten. 

Maar het waren vooral de tweelingbroers Mick en Tim van Dijke die zich toonden. De laatste draaide als tweede het Bos van Wallers in, waarbij een lekke achterband hem uit het wiel van Pedersen deed glippen. Mick schoof dan weer als enige sterveling mee met de drie topfavorieten: Van der Poel, Pedersen en Jasper Philipsen. Tim kwam als achtste over de streep, maar klaarblijkelijk gelden bij wegwielrennen ook de baanregels. Hij werd teruggezet naar plek zestien. Maar desalniettemin zal Visma | Lease a Bike blij zijn met de dijk van een koers die zij reden.

Chicane is niet dé oplossing

De organisatie ASO zal maar wat blij geweest zijn met het feit dat Alpecin-Deceuninck met slechts een kleine groep naar het Bos van Wallers wilde. Daardoor ging de eerste groep zonder problemen door de veelbesproken chicane, al waren de eersten allang onderweg op de befaamde 5-sterren-strook toen de laatste nog de chicane-bocht moesten uitdraaien.

We zullen het nooit weten, maar met een voltallig peloton erdoorheen gaan was een moeilijke opgave geweest. Of zoals Van der Poel het zei: “Tijdens de verkenning vond ik het nog erger dan op de foto’s.”

Voorjaar om snel te vergeten voor overige Belgische teams

De superlatieven voor de prestaties van Alpecin-Deceuninck kwamen we vorig voorjaar al tekort, maar voor dit jaar zijn ze niet te vinden. Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen én Parijs-Roubaix winnen in hetzelfde voorjaar door een en dezelfde ploeg, is nog nooit vertoond. De broers Philip en Christoph Roodhooft houden zodoende de Belgische eer in hun eentje hoog, want de overige drie Belgische teams zullen toch met ongenoegen terugkijken op het voorjaar.

Lotto Dstny besloot de handdoek met Arnaud De Lie al voor de Ronde van Vlaanderen te gooien en kon ook zonder hem geen vuist ballen. Intermarché-Wanty was zo nu en dan veelbelovend, maar zag twee van hun troeven (Biniam Girmay in Dwars Door Vlaanderen en Laurenz Rex tot twee keer toe in Roubaix) keihard in aanraking komen met het asfalt. De piepjonge Est Madis Mihkels (tiende) redde weliswaar de eer in de Helleklassieker, maar de Waalse formatie kwam voor meer.

En dan nog een woordje over Soudal Quick-Step. Parijs-Roubaix was misschien wel de meest pijnlijke koers van allemaal. Kasper Asgreen sprong mee met een heel sterke kopgroep die kansrijk leek om ver te komen, maar dat wilde het peloton graag voorkomen en dat deed ze ook. In het Bos van Wallers werden de Deen en Yves Lampaert weggereden. Patrick Lefevere miste voor het eerst in veertig jaar de aankomst op de Velodrôme vanwege ziekte, maar was hier anders ook goed ziek van geweest. Bij Soudal Quick-Step zal de hamer hard op de vloer galmen.


Luister nu de WielerFlits Podcast met de analyses na Parijs-Roubaix 2024!

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.