Vijfde zege op rij voor Anna van der Breggen in Waalse Pijl
foto: Cor Vos
woensdag 24 april 2019 om 14:08

Vijfde zege op rij voor Anna van der Breggen in Waalse Pijl

Anna van der Breggen heeft de Waalse Pijl voor vrouwen op haar naam geschreven. Op de beruchte Muur van Hoei kwam ze als eerste over de finish. Ook de afgelopen vier jaar was de wereldkampioene al de sterkste. Annemiek van Vleuten eindigde op de tweede plaats.

Anna van der Breggen was de afgelopen vier jaar de sterkste in de Waalse Pijl en gold daarmee op papier opnieuw als de te kloppen vrouw. Er lagen echter kapers op de kust in deze 22e editie, die 118,5 kilometer telde met daarin beklimmingen als de Côte de Warre, de Côte d’Ereffe en de Côte de Cherave. Het zwaartepunt van de wedstrijd lag duidelijk in de laatste 1,3 kilometer op de tweede en laatste passage van de Muur van Hoei.

Al vroeg in de wedstrijd maakte een kopgroep van zes vrouwen zich los met daarbij Loes Adegeest, Marie-Soleil Blais, Małgorzata Jasinska, Diana Peñuela, Tetyana Riabchenko en Lauren Stephens. Zij reden een voorsprong op het peloton bij elkaar van bijna drie minuten. Cadeau kregen zij hun voorsprong zeker niet, want al snel ging het voor Adegeest te hard. Met nog tachtig kilometer moest zij de kopgroep laten gaan.

Uitgedund peloton
Het peloton hield de kopgroep echter onder schot en op ruim veertig kilometer van de meet werd met Riabchenko de laatste vluchter ingerekend. Het hoge tempo zorgde er intussen voor dat het pak stevig uitdunde op het heuvelachtige parcours. Meerdere rensters probeerden weg te komen in de finale, maar een groep van zo’n dertig rensters leek aan de tweede en laatste beklimming van de Muur van Hoei te beginnen.

Dat was buiten Floortje Mackaij gerekend. In de aanloop naar de slotklim versnelde de renster van Team Sunweb en daardoor begon zij met vijftien seconden voorsprong aan de klim. Op het steilste deel werd ze echter bijgehaald. Viervoudig winnares Van der Breggen was weer alert en klopte met duidelijk verschil haar landgenote Annemiek van Vleuten. Annika Langvad werd derde. Met Marianne Vos en Demi Vollering eindigden er nog twee Nederlandse rensters in de top-5.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.