Vingegaard zet puntjes op de i met solozege in slotrit Ronde van het Baskenland
foto: Cor Vos
zaterdag 8 april 2023 om 17:42

Vingegaard zet puntjes op de i met solozege in slotrit Ronde van het Baskenland

Jonas Vingegaard heeft de laatste etappe én het eindklassement van de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Deen van Jumbo-Visma, die al als leider aan de slotdag begon, reed op de voorlaatste klim van de dag weg bij de andere favorieten en soleerde vervolgens een kleine dertig kilometer naar de streep. James Knox werd tweede in de daguitslag, Ion Izagirre derde.

Op 24 november verschijnt de nieuwe winter-editie van RIDE Magazine. Mathieu van der Poel prijkt je op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De slotrit van de Ronde van het Baskenland was dit jaar anders dan andere jaren, maar bevatte traditiegetrouw wel weer de nodige hellingen. Nadat halverwege de 137,8 kilometer lange etappe de bijzonder lastige Krabelin (5 km aan 9,6%) beklommen moest worden, begon de echte finale op ruim veertig kilometer van het einde. Vanaf dit punt moesten de Trabakua (3,3 km aan 7,1%), Izua (4,1 km aan 9,2%) en de Urkaregi (5 km aan 4,8%) nog bedwongen worden. De top van deze laatste beklimming lag op twaalf kilometer van de streep.

Sterke kopgroep
In de openingsfase was de wedstrijd gebeurde er echter ook al het nodige. Veel renners wilden in de vlucht van de dag zitten, maar aan de voet van de eerste klim van de dag, was alles weer bij elkaar gekomen. Bergop ontstond vervolgens een sterke kopgroep, bestaande uit Emanuel Buchmann, Bruno Armirail, Esteban Chaves, Ruben Guerreiro, Harm Vanhoucke, Aurélien Paret-Peintre, Rein Taaramäe, Marc Hirschi, Eddie Dunbar, Daniel Felipe Martínez, Attila Valter en Steven Kruijswijk.

De twaalf reden al snel een voorsprong bijeen van meer twee minuten, waardoor Emanuel Buchmann virtueel aan de leiding kwam de staan. De Duitser van BORA-hansgrohe stond voor de start van de rit op een minuut en 37 seconden van klassementsleider Jonas Vingegaard. Jumbo-Visma had met Attila Valter (17e op een minuut en 43 seconden) echter ook iemand mee die relatief kort stond, waardoor de druk bij Bahrain Victorious kwam te liggen. Mikel Landa was immers de nummer twee van het klassement en zag zijn plekje ook in gevaar komen.

Buchmann was de bestgeklasseerde vooraan – foto: Cor Vos

Uitdunning
Aan de voet van de bijzonder lastige Krabelin (5 km aan 9,6%) was het verschil met de koplopers teruggebracht tot ongeveer een minuut. Vervolgens zagen we Hermann Pernsteiner het tempo bepalen in het peloton, dat richting de top langzaam maar zeker meer uitdunde. Vooraan was er sneller afscheiding. Chaves, Guerreiro en Kruijswijk reden weg bij de rest, al kon Valter uiteindelijk ook nog terugkeren. We hadden zo een kopgroep van vier.

In het tussenstuk naar de Trabakua gingen Mauro Schmid (Soudal Quick-Step), Igor Arrieta (Equipo Kern Pharma) en Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies) in de tegenaanval. Arrieta en Burgaudeau zouden er niet bijkomen, maar Schmid wel. Sterker nog, de Zwitser sprong meteen mee met een aanval van Chaves. De twee werden teruggepakt door de anderen, maar in aanloop naar de voorlaatste klim ging Schmid nog eens.

Vingegaard gaat solo
Op deze klim gaf Jumbo-Visma gas. Eerst met Sam Oomen, daarna met de teruggevallen Valter en Kruijswijk, en uiteindelijk met Vingegaard zelf. De Tourwinnaar gooide zijn concurrenten een voor een overboord, reed naar Chaves en Schmid die weer bij elkaar waren gekomen en liet hen vervolgens achter. Begon Vingegaard aan een solo van bijna dertig kilometer?

Het leek er al snel sterk op, want op de top van de Izua had hij al meer dan een halve minuut voorsprong op de eerste achtervolgers. En aan de voet van de Urkaregi was hij zelfs uitgelopen tot een minuut en twintig seconden. Bovenop had hij een paar seconden verloren, maar hij hield nog altijd meer dan een minuut marge over om de laatste twaalf kilometer mee af te werken. Uiteindelijk kon hij uitgebreid zegevieren in de straten van Eibar.

Achter Vingegaard was James Knox in de slotfase nog weggereden uit de groep der favorieten. Hij werd tweede in de daguitslag. Ion Izagirre sprintte naar plek drie en eindigde ook op die plaats in de algemene eindrangschikking. In dat klassement was Mikel Landa runner-up.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.