Visconti winnaar op Galibier, favorieten roeren zich niet
zondag 19 mei 2013 om 17:43

Visconti winnaar op Galibier, favorieten roeren zich niet

Visconti

foto: Sirotti

Giovanni Visconti heeft de vijftiende etappe in de Giro d’Italia op zijn naam geschreven. De drievoudig Italiaans kampioen won bovenop de Col du Galibier voor Carlos Betancur (Ag2r-La Mondiale) en Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida). De Italiaan Vincenzo Nibali behield al bij al gemakkelijk zijn leiderstrui.

Deze loodzware etappe begon verrassend niet met een rist aan aanvallen. De renners hadden immers onder elkaar afgesproken om de eerste berg van de dag, de Mont Cenis, geneutraliseerd op te rijden. Pas op een kilometer van de top opende de leider in het bergklassement, Italiaan Stefano Pirazzi, de debatten. Hij wilde als eerste op de Alpenreus boven komen, en slaagde daar ook in.

Giro d'Italia Monte Cenis

Het peloton ging gezamenlijk over de besneeuwde Monte Cenis (Sirotti)

In de afdaling kreeg Pirazzi het gezelschap van Robinson Chalapud, Matteo Rabottini, Giovanni Visconti, Francesco Bongiorno, Jackson Rodriguez en Nederlander Pieter Weening. Zowel Weening als Visconti probeerden het nog even alleen, maar de groep trok uiteindelijk toch gezamenlijk naar de Col du Télégraphe. Inmiddels was de voorsprong al opgelopen tot zeven minuten, maar onder impuls van Lotto-Belisol begon het verschil snel te slinken.

Bij aanvang van de Col du Télégraphe bleek waarom Lotto-Belisol al haar krachten in de achtervolging op de vluchters gegooid had. Francis De Greef plaatste immers al in de eerste meters van de beklimming een versnelling. De Belg werd al snel vergezeld en even later ook achtergelaten door eerst Robert Gesink en Egoi Martinez, en later ook Sergio Henao, Robert Kiserlovski en Danilo Di Luca.

Inmiddels besloot Visconti er vooraan alleen vandoor te gaan. De drievoudig Italiaans kampioen probeerde oorspronkelijk de kopgroep uit te dunnen, maar had op de top van de Col du Télégraphe al een voorsprong van een minuut genomen op zijn voormalige medevluchters, waar enkel nog Pirazzi, Weening en Rabottini van over bleven. Niet ver achter hen volgde de groep met Nederlander Robert Gesink.

Ook het peloton was echter niet veraf. Bij aanvang van de Col du Galibier werd de poging van Gesink en zijn medevluchter dan ook teniet gedaan. Inmiddels bleef Giovanni Visconti zijn voorsprong ten opzichte van het peloton lang behouden. De drievoudig Italiaans kampioen viel op de steile flanken van de besneeuwde Galibier stil, maar kon wel zijn eerste Girorit in zijn carrière in de wacht slepen.

Op een poging van Wilco Kelderman na, werden bijj de favorieten voor het eindklassement verrassend lange tijd geen aanvallen gemeld. Pas bij het ingaan van de slotkilometer zetten Carlos Betancur, Rafal Majka en Przemyslaw Niemiec de achtervolging in. Het drietal nam nog een kleine voorsprong op de overige favorieten, maar in de buurt van Visconti kwamen zij niet meer. Vincenzo Nibali behield gemakelijk zijn roze leiderstrui.

Visconti

foto: Sirotti

Giro d’Italia 2013 (WT)
Uitslag etappe 15: Col du Galibier

1. Giovanni Visconti (Italië/Movistar Team) in 4u40m48s
2. Carlos Betancur (Colombia/Ag2r-La Mondiale) op 45s
3. Przemyslaw Niemiec (Polen/Lampre-Merida) z.t.
4. Rafal Majka (Polen/Saxo-Tinkoff)
5. Fabio Duarte (Colombia/Colombia) op 47s
6. Michele Scarponi (Italië/Lampre-Merida) op 54s
7. Vincenzo Nibali (Italië/Astana Team) z.t.
8. Cadel Evans (Australië/BMC Racing)
9. Mauro Santambrogio (Italië/Vini Fantini)
10. Rigobero Uran (Colombia/Team Sky)
Volledige uitslag rit 15

Algemeen klassement na etappe 15
1. Vincenzo Nibali (Italië/Astana Team) in 62u02m35s
2. Cadel Evans (Australië/BMC Racing) op 1m26s
3. Rigoberto Uran (Colombia/Team Sky) op 2m46s
4. Mauro Santambrogio (Italië/Vini Fantini) op 2m47s
5. Michele Scarponi (Italië/Lampre-Merida) op 3m53s
6. Przemyslaw Niemiec (Polen/Lampre-Merida) op 4m35s
7. Carlos Betancur (Colombia/Ag2r-La Mondiale) op 5m16s
8. Rafal Majka (Polen/Saxo-Tinkoff) op 5m20s
9. Domenico Pozzovivo (Italië/Ag2r-La Mondiale) op 5m57s
10. Benat Intxausti (Spanje/Movistar Team) op 6m21s
Volledig algemeen klassement na rit 15

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.