Bahrain Merida heerst in Giro dell’Emilia: Visconti zegeviert na solo, Nibali tweede
Foto: Sirotti
zaterdag 30 september 2017 om 17:00

Bahrain Merida heerst in Giro dell’Emilia: Visconti zegeviert na solo, Nibali tweede

Giovanni Visconti heeft de 101e editie van de Giro dell’Emilia op zijn erelijst bijgeschreven. De Italiaan won op de San Luca na een knappe solo. Vincenzo Nibali maakte het feest voor Bahrain Merida helemaal compleet door als tweede te eindigen, voor Rigoberto Uran (Cannondale-Drapac).

Exotische kopgroep kleurt beginfase
Onder een fel schijnend zonnetje werd de 101e editie van de Giro dell’Emilia in gang geschoten. Na goed vijftien kilometer werd de kopgroep van de dag gevormd, bestaande uit een bonte variëteit aan nationaliteiten: Rwandees Adrien Niyonshuti (Dimension Data), Albanees Redi Halilaj (Amore & Vita – Selle SMP presented by FONDRIEST), Italianen Davide Ballerini (Androni-Sidermec-Bottechia) en Jacopo Mosca (Wilier Triestina-Selle Italia) en een Franse enclave met François Bidard (AG2R La Mondiale), Nicolas Edet (Cofidis) en Fabien Doubey (Wanty-Groupe Gobert). Na goed veertig kilometer koers had de kopgroep al een voorsprong bijeen gefietst van ruim zeven minuten. Door de aansluiting van Italianen Lorenzo Rota (Bardiani-CSF) en Nicola Bagioli (Nippo-Vini Fantini) reden inmiddels negen coureurs voorop.

Voorsprong loopt terug op Passo Zanchetta, eerste passage San Luca biedt vuurwerk
Zeven minuten was ook meteen de meest riante bonus voor de koplopers. Het peloton besloot om op de flanken van de Passo Zanchetta (23 km aan 5%) het tempo de hoogte in te jagen. Hierdoor liep de voorsprong zienderogen terug naar drie minuten. Ondertussen moest Niyonshuti zijn medevluchters laten gaan. Bij het opdraaien van de eerste passage van de mythische San Luca (2,1 km aan 10%) werd de kopgroep stelselmatig uitgedund. Vlak voor de top – met percentages tot maar liefst 18% – wisten Ballerini en Mosca aanvankelijk weg te fladderen van de rest. Uiteindelijk wisten Edet en Doubey weer opnieuw aan te sluiten.

In de achtergrond viel er ook rumoer te bespeuren, met een eerste versnelling van de winnaar van 2015: Jan Bakelants. Waar de Belg niet wist weg te rijden, was het schaduwfavoriet Guillaume Martin (Wanty-Groupe Gobert) die in de afdaling van de San Luca wel een kloofje wist te slaan. Hij kreeg het gezelschap van Mikaël Cherel (AG2R La Mondiale) en Giovanni Visconti (Bahrain Merida), die diende als stoorzender voor zijn kopman Vincenzo Nibali. Vooraan was het Ballerini die moest passen in de afzink, waardoor de kopgroep nog maar drie man sterk was.

Tweede passage San Luca zorgt voor uitdunning 
Bij het opdraaien van de tweede passage van de San Luca, op iets minder dan dertig kilometer van de streep, was het Francesco Manuel Bongiorno die vanuit de achtergrond als een komeet naar voren stoof. De aanvalslustige Italiaan ging op en over het groepje met Martin, maar kreeg richting de top gezelschap van landgenoot Edoardo Zardini. Inmiddels was de groep met favorieten – onder aanvoering van Sky – al gereduceerd tot een veertigtal renners. In het tussenstuk richting de derde passage van de San Luca wisten de twee Italianen de oversteek te maken naar de kopgroep.

Eenmaal aangesloten reden Bongiorno en Zardini op de eerste steile stroken weg van de vroege vluchters. De favorietengroep – onder leiding van Bahrain Merida – viel de twee Italianen echter op de beklimming al op de nek. De ploeg uit Bahrein bleef de koers in handen nemen tot zestien kilometer van de finish, toen Visconti nog maar eens versnelde. De ervaren Italiaan reed al snel een voorsprong bijeen van een halve minuut. Op de voorlaatste passage van de San Luca reed Diego Rosa de longen uit zijn lijf voor kopmannen Moscon en Henao. Desalniettemin wist Visconti zijn voorsprong van een halve minuut te behouden.

Zware val titelverdediger Chaves in afdaling, Visconti begint met bonus aan San Luca
In de bij momenten technische afzink was het Esteban Chaves die het initiatief nam in de achtervolging op Visconti. Dat was echter niet voor lang: de Colombiaan kwam zwaar ten val na het misrekenen van een bocht. Hij nam in zijn tuimelperte ook landgenoot Egan Bernal mee. Mede door de hierop ontstane desoriëntatie in de achtervolgende groep begon leider Visconti met een bonus van meer dan een halve minuut aan de slotpassage van de San Luca. Het was Davide Villella die als eerste de knuppel in het hoenderhok gooide. De bergkoning van de voorbije Vuelta wist echter niet weg te rijden.

Op de steilste stroken was het Moscon die de definitieve jacht inzette op Visconti. Hij kreeg het gezelschap van een voorbeeldig afstoppende Nibali, waardoor het tempo weer stokte. Het gaf Uran en Roche de gelegenheid om aan te sluiten bij het tweetal. Visconti had hier allemaal geen boodschap aan. De Italiaan wist uiteindelijk te zegevieren na een knappe solo.

RIDE Magazine
18 Reacties
Sorteer op:
30 september 2017 17:02
Oef... Chaves leek wel een stuiterbal.
30 september 2017 17:08
Mooi cadeautje van Nibali aan een meesterknecht. Had hier makkelijk zelf nog kunnen winnen. De topfavoriet voor Lombardije nu.
30 september 2017 17:08
Echt wel een mooie koers deze!
30 september 2017 17:10
Knap uitgespeeld door de ploeg en een uitstekende Nibali, die gaat er staan volgende week.
Dat zal voor Chaves helaas niet het geval zijn vrees ik, wat een klap!
30 september 2017 17:32
Slagter toch niet zo goed als veel mensen en hijzelf dachten, niet gezien.
30 september 2017 17:38
Amore & Vita – Selle SMP presented by FONDRIEST......
Mooie ploeg verder.
30 september 2017 17:41
Mooie koers en chapeau voor visconti, hij mocht dan wel winnen van nibali maar toch zeer sterke solo.
Nu alles op nibs voor lombardia.
30 september 2017 17:51
Bahrein had in elk geval goed geprepareerd aan de start.
30 september 2017 17:57
Triestig hoe als visconti een koers durft te winnen onmiddelijk doping insinuaties volgen.
Niets aan deze uitslag is eigenaardig noch verdacht
30 september 2017 18:42
Eerste seizoenszege pas voor Visconti.
30 september 2017 18:55
Knappe zege van Visconti, laatste dagen goed in vorm. Nibali duidelijk klaar voor Lombardije, da’s mooi.
Blijft een prachtige koers.

Bij de vrouwen:
1 Tatiana Guderzo
2 Rossella Ratto
3 Rasa Leleiviyte.
30 september 2017 19:12
Slagter DNF. Jammer ik had verwacht dat hij het ongelijk van Thorwald zou willen bewijzen.
30 september 2017 21:38
Slagter bewijst het gelijk van Thorwald. Keer op keer.
30 september 2017 23:11
4 nationaliteiten onder 9 ontsnappers is een bonte variëteit? Soms mag de fantasie wel iets minder naar mijn mening..
30 september 2017 23:43
Maar 70 mensen gefinished
1 oktober 2017 00:57
Sicilië boven! Ook mooie zege van veteraan Guderzo, alleen jammer dat hun parcours 100 km vlak is met enkel de finish op de San Luca. Oh en jammer dat winnares maar 370 euro krijgt (+ een parmaham) en Visconti ruim € 7500, 20x zoveel..
1 oktober 2017 01:17
@Hoebele, heb je ook de cijfers van hoeveel het mannen- en respectievelijk vrouwenwielrennen opbrengen voor de organisatie?
1 oktober 2017 13:51
Allebei weinig...moet elk jaar geld bij van de regio....

Om te reageren moet je ingelogd zijn.