Visma | Lease a Bike rekent op Dylan van Baarle: “Zijn probleem is in Roubaix niet aan de orde”
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
zaterdag 6 april 2024 om 15:00

Visma | Lease a Bike rekent op Dylan van Baarle: “Zijn probleem is in Roubaix niet aan de orde”

Interview Dylan van Baarle won twee jaar geleden nog Parijs-Roubaix en kwam vorig jaar verschrikkelijk hard ten val in het Bos van Wallers. Dit voorjaar zit het hem ook nog niet mee, maar desondanks rekent Visma | Lease a Bike op de Nederlands kampioen komende zondag in de Hel van het Noorden. “De concurrentie voor Mathieu van der Poel is hier groter, meerdere renners kunnen nu het spel spelen”, vertelt ploegleider Arthur van Dongen aan WielerFlits.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Afgelopen zondag tijdens de Ronde van Vlaanderen kwam Van Baarle amper in het stuk voor. Op zo’n honderd kilometer voor het einde koos hij voor de aanval. Maar nadat die poging geneutraliseerd werd, verdween het rood-wit-blauw uit de frontlinie van de koers. Op Instagram liet Van Baarle daarna weinig aan de verbeelding over. Hij was bevangen door de kou. “Dylan was wel echt goed”, vertelt Van Dongen. “Hij zat ook goed in de wedstrijd, maar reed lek na de eerste keer Oude Kwaremont. Toen ik aan het oprijden was om hem van een wiel te voorzien, reed ik ook lek met mijn auto. Hij heeft toen daarna op de Hotond een wiel gepakt vanaf de kant van de weg.”

Daarna kon Van Baarle goed opschuiven richting de Molenberg. “Van daaruit zat hij mee in die goede ontsnapping, althans: dat vonden wij een goede groep, waar ook Tiesj Benoot en Mads Pedersen bijzaten. Op de Valkenberg werden ze teruggepakt, maar Dylan was heel goed. Zo voelde hij zich ook, zei hij. Totdat hij inderdaad via de radio meldde, dat hij compleet verkleumd was. Hij was doorweekt en net voor de Koppenberg reden we hem voorbij. Dan speel je niet meer mee. We hebben hem nog een extra jack gegeven, maar dat was veel te laat. Toen was het al helemaal klaar en over. In de bus zei hij ook dat hij helemaal bevangen was door de kou. Vreselijk jammer.”

Van Baarle ziet af op de laatste keer Paterberg – foto: Cor Vos

De Nederlands kampioen moest door ziekte nog Dwars Door Vlaanderen missen vorige week. “Maar De Ronde is daar geen weerslag van geweest”, denkt Van Dongen. “Nogmaals, Dylan was echt goed en zat ook goed in koers. Hij heeft alleen tegenwoordig heel veel moeite met de koude weersomstandigheden. In Tirreno-Adriatico hadden we onlangs ook een aantal dagen slecht weer, op één dag zelfs heel slecht, heel koud en heel nat. Toen had Dylan hetzelfde. Alsof hij zwaar onderkoeld was. Daar moest hij echt overleven en dat was nu weer het geval. Komend weekend stijgt het kwik tot een graad of zeventien, dan zal het naar verwachting niet opnieuw gebeuren.”

Vertrouwen is groot
Ondanks de magere resultaten van de laatste weken, is Van Baarle volgens zijn ploegleider wel goed in orde en staat hij enorm scherp. “Het lijkt er simpelweg op dat hij niet meer gewend is om in koud weer te koersen, sinds hij in Monaco woont. Ik houd me eraan vast dat het heel erg goed met hem ging, de dag voordat hij ziek werd voor Dwars Door Vlaanderen. Hij zat heel goed op schema en voelde zich ook super. Dylan kan altijd heel goed aangeven wanneer hij écht in orde is. Ik ben ervan overtuigd dat hij zondag een voorname rol gaat vertolken binnen onze ploeg, maar ook binnen de koers. Ondanks dat het tegen heeft gezeten, hebben we daar alle vertrouwen in.”

“Ik maak me ook geen zorgen over zijn vorm wat betreft die ziekte vorige week. Dat was maar één dag”, verduidelijkt Van Dongen. “Hij heeft zich snel en goed kunnen herpakken, wat aangeeft dat zijn basis heel goed is. Dat heeft hij door omstandigheden alleen nog niet kunnen laten zien. Dat is heel jammer en zuur, maar wel een feit. Het mooie van Parijs-Roubaix is dat daar altijd mannen komen bovendrijven, ofwel uit de vroege vlucht, ofwel jongens die weinig tegenkomen en goede benen hebben. Wat dat betreft is dit een heel andere wedstrijd en kunnen we dus plots andere namen aan het front krijgen, die we de afgelopen koersen in Vlaanderen minder van voren zagen.”

Visma | Lease a Bike verkent Roubaix, v.l.n.r.: Mick van Dijke, Hagenes, Tim van Dijke, ploegleider Wynants, Vermote, Affini en Van Baarle – foto: Cor Vos

Van Baarle is dus een van de speerpunten bij het geplaagde Visma | Lease a Bike. Zij missen uiteraard de geblesseerde Wout van Aert, Jan Tratnik bereidt zich intussen voor op de Giro d’Italia en Tiesj Benoot slaat De Hel over in functie van de komende heuvelklassiekers. Achter Christophe Laporte staat donderdagnamiddag nog een vraagteken. “Voor ons is het een voordeel dat mannen in vorm van andere teams, beter tot hun recht komen in Roubaix. De concurrentie is groter. Mathieu van der Poel heeft natuurlijk een uitzonderlijk hoog niveau, dat laat hij keer op keer zien. Maar er gaan nu meer renners tot hun recht komen, die het spel kunnen meespelen. Dat biedt ook kansen voor ons.”Dit onderwerp komt ook naar voren in de WielerFlits Podcast

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.