Visma | Lease a Bike kan op meerdere terreinen scoren in Tour of Oman
foto: Cor Vos
zaterdag 8 februari 2025 om 11:12

Visma | Lease a Bike kan op meerdere terreinen scoren in Tour of Oman

Aanstaande zaterdag is het tijd voor een nieuwe wegkoers, de Tour of Oman. In het Midden-Oosten komen een aantal grote namen aan de start, waaronder Olav Kooij en Cian Uijtdebroeks van Visma | Lease a Bike. Uijtdebroeks doet een gooi naar de eindzege, Kooij mikt op een ritzege. Wie zijn hun voornaamste concurrenten? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Sommige wedstrijden moeten tientallen jaren wachten op een klepper op de erelijst, andere koersen krijgen meteen hun gedroomde winnaar. Dat laatste was het geval bij de Tour of Oman. De eerste editie van de meerdaagse wielerronde, in 2010, kwam namelijk op naam van niemand minder dan Fabian Cancellara. De Zwitser bleef in het eindklassement Edvald Boasson Hagen en Cameron Meyer voor.

Organisator ASO kon tevreden zijn na de eerste editie van de Tour of Oman, maar besloot toch nog wat extra peper en zout toe te voegen voor de daaropvolgende editie in 2011. De ‘Green Mountain’ deed zijn intrede en bleek, met zijn lengte van net geen zes kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van ruim 10%, al snel de ideale scherprechter. De pure klimmers waren plots in het voordeel en dat is ook te zien als we een blik werpen op de erelijst. In 2011 ging Robert Gesink met de eindzege aan de haal, na ritzeges op Green Mountain én in de individuele tijdrit in Al Jissah.

Gesink met een saluut aan zijn toen net overleden vader in 2011 – foto: Cor Vos

Wereldtoppers als Vincenzo NibaliChris FroomeAlberto Contador, Joaquim Rodríguez en Cadel Evans trokken ook naar Oman en lieten zich van hun beste kant zien. In 2013 en 2014 kroonde Froome zich tot eindwinnaar van de ronde. De Brit mag zich tot op de dag van vandaag nog altijd mederecordhouder noemen. Hij deelt die titel met Alexey Lutsenko, die in 2018 en 2019 aan het langste eind trok.

De erelijst van de Tour of Oman kleurt ook een beetje Nederlands en Belgisch. Robert Gesink is, elf jaar na zijn eindoverwinning, nog altijd de enige Nederlandse winnaar van de meerdaagse wielerronde. Ben Hermans zorgde in 2017 voor Belgisch succes met zijn eindzege. Vorig jaar was Mauri Vansevant dicht bij eindwinst, maar kwam hij net tekort tegen Matteo Jorgenson. Wel won de Metronoom de slotrit naar Jabal Al Akhdhar.

Parcours

Sprinters die van plan zijn om deel te nemen aan de Tour of Oman, doen er goed aan om de eerste etappe met rood te omcirkelen in het routeboek. De openingsrit van Bushar naar Bimmah Sink Hole is 170 kilometer lang en op maat van de rappe mannen.

Rit twee is dan weer voer voor de puncheurs. In de finale volgen namelijk twee hellingen. De beklimming naar Qantab (2,6 km à 6,5%) is een eerste scherprechter op goed tien kilometer van de finish, maar vlak voor de streep volgt nog de klim van Yitti Hills, goed voor 1,6 kilometer klimmen aan 6,6%. Amaury Capiot won er vorig jaar een etappe, voor Ide Schelling.

In de derde rit is het al helemaal klimmen geblazen, aangezien de finishstreep is getrokken op Eastern Mountain (4,6 km à 8,5%), ook wel bekend als Jabal Hatt. De steilste passage ligt vlak voor het ingaan van de slotkilometer, als de percentages meer dan 15% aantikken. In de laatste kilometer is het stijgingspercentage ook nog 11,2%. Matteo Jorgenson wist er in 2023 de basis te leggen voor zijn eindzege.

Wie denkt dat het eindklassement op de top van Eastern Mountain in een beslissende plooi ligt, komt bedrogen uit. Na een relatief vlakke voorlaatste etappe – waarin de sprinters zich nog eens kunnen uitleven – volgt er namelijk nog een zware slotrit. Ook dit jaar eindigt de Tour of Oman op de top van Green Mountain, een klim van 5,7 kilometer aan een gemiddelde van 10,5%. Wie deelt hier de beslissende tik uit in de strijd om de eindzege?

Renners

Er staan heel wat grote namen aan de start in de Tour of Oman. Dat is mede te danken aan Visma Lease a Bike, die de jonge Belg Cian Uijtdebroeks aan de start brengen in Oman. Uijtdebroeks vertelde onlangs dat hij in 2025 meer gaat meedoen aan dit soort wedstrijden, in de hoop om terug te leren winnen. Makkelijk zal hij het echter niet krijgen, want UAE Emirates-XRG komt met een heuse topploeg naar de rittenkoers in het Midden-Oosten.

Zij komen met Adam Yates, Jay Vine en Rafal Majka met drie potentiële winnaars naar Oman. Vine heeft dit jaar al een aantal koersen gereden in eigen land, voor Yates zijn het dan weer zijn eerste wedstrijden van het jaar. Tegenstand mogen de mannen van UAE verwachten van onder meer Nederlander Wout Poels (XDS Astana) en Fransmannen David Gaudu, Valentin Madouas (Groupama-FDJ) en Valentin Paret-Peintre (Soudal Quick-Step).

Yates is vaak goed in dit soort wedstrijden – foto: Cor Vos

Er zijn ook snelle mannen die naar Oman afzakken. Dan komen we terug bij Visma Lease a Bike, want Olav Kooij zal proberen om te winnen in Oman. Kooij is met voorsprong de beste sprinter in het deelnemersveld. Wellicht zal hij het meeste tegenstand krijgen van Fernando Gaviria (Movistar), Max Kanter (XDS Astana), Pavel Bittner (Picnic PostNL) en Amaury Capiot (Arkéa B&B-Hotels).

Deelnemers

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.