Visma | Lease a Bike wil Tour de France Femmes winnen met Pauline Ferrand-Prévot
foto: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool
Youri IJnsen
maandag 10 juni 2024 om 19:30

Visma | Lease a Bike wil Tour de France Femmes winnen met Pauline Ferrand-Prévot

De vrouwenploeg van Visma | Lease a Bike staat op het punt een grote slag te slaan. Op korte termijn hoopt het Nederlandse Women’s WorldTeam de onderhandelingen met Pauline Ferrand-Prévot af te ronden, melden meerdere bronnen aan WielerFlits. Met de 32-jarige Française hoopt Visma | Lease a Bike voor de komende jaren een kandidate voor eindwinst in de Tour de France Femmes binnen te halen.

Onlangs werd bekend dat Ferrand-Prévot na de Olympische Spelen van komende zomer afzwaait als mountainbikester. In die sport was ze de laatste jaren de beste van de wereld; van de laatste vijf edities werd ze vier keer wereldkampioene op de olympische discipline crosscountry. Daar voegde ze tevens twee Europese titels aan toe en twee wereldtitels op de Short Track, het kortere format. Gek genoeg won ze de Wereldbeker nog nooit. Sinds oktober 2022 komt ze uit voor INEOS Grenadiers, waarmee ze toewerkt naar de olympische mountainbike-wedstrijd deze zomer.

Daarna wil PFP weer volledig op de weg terugkeren. Dat is geen onbekend terrein voor de multidisciplinaire renster. Als veelbelovend talent – ze werd in 2010 in het Italiaanse Offida wereldkampioene op de weg bij de junioren meisjes – kwam ze in 2011 over naar de profs, waar ze meteen doorging met sterke resultaten neerzetten. Het verleidde Rabobank ertoe om haar in 2012 een kans te geven in de vermaarde topploeg. Onder de vleugels van Jeroen Blijlevens, Grischa Niermann en Koos Moerenhout groeide de Française al snel uit tot een wereldtopper.

Hiaat op haar palmares
In 2014 brak ze helemaal door met een heel batterij aan topresultaten. Ze won de Waalse Pijl, zegevierde in de zware rittenkoers Emakumeen Bira, ze werd tweede achter Marianne Vos in de Giro Donne en als klap op de vuurpijl werd ze in Ponferrada wereldkampioene op de weg. De lokroep van andere disciplines werd daarna echter ook steeds groter. De winter erna greep Ferrand-Prévot namelijk óók de wereldtitel veldrijden en in 2015 besloot ze zich meer op haar jeugdliefde mountainbiken toe te spitsen. Ook daar werd ze in datzelfde jaar wereldkampioene.

Daarmee was de Française de eerste wielrenner ooit die tegelijkertijd wereldkampioene was in drie verschillende disciplines. De weg zette ze na 2015 wel op een lager pitje en de cross werd ondergeschikt aan het mountainbiken. Het enige hiaat op haar MTB-palmares is nog olympisch goud, die ze komende zomer in eigen land hoopt te behalen. Daarna wil de levende legende – in 2022 werd ze óók nog eens de eerste wereldkampioene gravel ooit – zich weer helemaal op de weg gaan richten. De Tour de France Femmes heeft haar daarin nieuw perspectief gegeven.

Fem van Empel en Dylan van Baarle
Ferrand-Prévot vindt in de grootste wielerwedstrijd voor vrouwen een nieuwe uitdaging. Dat ze haar nieuwe droom gaat najagen bij Visma | Lease a Bike is geen wereldschokkende verrassing. Ze keert terug in de ploeg met Marianne Vos, met wie ze bij Rabobank jarenlang veel successen vierde. Daarnaast heeft de Française een relatie met Dylan van Baarle. De Nederlands kampioen heeft haar de werkwijze van de ploeg helemaal kunnen uitleggen. Bovendien zorgt de komst van Ferrand-Prévot ervoor dat toptalent Fem van Empel zich verder in de schaduw kan ontwikkelen.

Hoewel de grootste successen van de Française op de weg dus van tien jaar geleden dateren, kan de transfer wel goed uitpakken. Het vrouwenwielrennen heeft de laatste jaren een vlucht genomen, waardoor de stap voor PFP niet eenvoudig zal zijn. Maar gezien haar geweldige cijfers in de offroaddiscipline, haar verleden op de weg en haar fysieke bouw, heeft de Française wel alles in zich om in klimkoersen nog eens de sloophamer boven te halen. Of dat genoeg is om te wedijveren met een topper als Demi Vollering, zal de komende jaren moeten gaan uitwijzen.

De laatste anderhalf jaar vecht PFP prachtige duels uit met Puck Pieterse op de MTB – foto: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Stoelendans bij toppers in het vrouwenpeloton
Het is ook een fijne opsteker voor Visma | Lease a Bike, dat de laatste jaren sterke rensters als Anouska Koster, Amber Kraak en Karlijn Swinkels zag vertrekken. Daar komt Riejanne Markus bij. Zij geldt nu als klassementsrenner van de ploeg, maar de Noord-Hollandse (onlangs nog tweede in zowel de Ronde van Catalonië en de Vuelta España Feminina) wil andere oorden opzoeken. Markus gaat voor drie jaar naar Lidl-Trek. Daar vertrekt dan weer Elisa Longo Borghini, die naar UAE ADQ gaat. Vollering (SD Worx) en Juliette Labous (DSM) vertrekken dan weer naar FDJ-Suez.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.