Viviani ziet in Groenewegen grootste concurrent: “Hij heeft de meeste power.”

vrijdag 5 juli 2019 om 10:00
Viviani ziet in Groenewegen grootste concurrent: “Hij heeft de meeste power.”

foto: Cor Vos

Elia Viviani (30) verschijnt voor het eerst sinds 2014 weer aan de start van de Tour de France. De Italiaanse sprinter hoopt zaterdag in Brussel meteen toe te slaan, maar de rol van topfavoriet schuift hij van zich af. “Dylan Groenewegen is dé te kloppen man. Hij heeft op dit moment de meeste power.”


Bij Deceuninck-Quick-Step zijn Viviani en Julian Alaphilippe de twee speerpunten waar de ploeg op mikt. Viviani voor de sprints, Alapahilippe voor de ontsnappingen en in hun kielzog mag de jonge Spanjaard Enric Mas proeven van de strijd om de gele trui.

Hoeveel sprintetappes heb je geteld in het routeboek?
“Geen idee! Ik weet niet hoeveel sprintetappes er gaan zijn deze Tour. De eerste en de laatste rit zijn voor nu het hoofddoel. Dat zijn de mooiste etappes voor een sprinter om te winnen. Maar we krijgen tegenstand van enkele sterke rivalen, dus alles moet perfect verlopen om te kunnen winnen.”

Hoe belangrijk is de rit van zaterdag voor je? Je kan je eerste Tourrit winnen en daarmee ritsucces in alle drie de grote rondes behalen en natuurlijk de gele trui.
“Ik houd er niet van om te denken dat zaterdag mijn enige kans is, maar soms is het goed om de druk op jezelf op te voeren. De eerste rit is een hele grote kans voor mij. De Tour de France start lang niet altijd met een massasprint en ook niet in Brussel. Je kunt je wel voorstellen hoe belangrijk een Tourstart in Brussel is voor een Belgische wielerploeg.

Ook de dag erna is heel belangrijk voor ons. Iedereen weet dat je in de sprint de gele trui kunt pakken. De dag erna moet je of de trui verdedigen of kan je ‘m overnemen door een goede ploegentijdrit te rijden.

En ook op dag drie hebben we kansen op succes. De ploeg heeft die finale al verkend en die is heel geschikt voor Alaphilippe. Onze Tour kan al na drie dagen geslaagd zijn. Voordat het zover is, moeten we vooral gefocust blijven. Ik doe alles wat ik kan in de voorbereiding. De moraal binnen de ploeg is in elk geval hoog na de succesvolle Ronde van Zwitserland. En dat is voor mij heel belangrijk.”

Je hebt al heel wat leiderstruien mogen dragen in je carrière, maar nog nooit eentje in een grote ronde. Wat betekent het voor je als je zaterdagmiddag de gele trui mag aantrekken?
“In de Giro d’Italia van 2013 heb ik in de openingsrit in Napoli de leiderstrui met een half wiel gemist. Die dag werd ik verslagen door Mark Cavendish. Dat was mijn kans op de roze trui. Ik weet eerlijk gezegd niet wat het met mij zal doen als ik het geel pak. Wat mij altijd bijblijft uit grote rondes is het fijne gevoel om elke dag op het podium te mogen staan. Het gevoel dat ik afgelopen jaar had in de Giro en de Vuelta is niet te beschrijven.”

Viviani ziet Groenewegen als zijn grootste rivaal – foto: Cor Vos

Kan je Dylan Groenewegen verslaan?
“Op dit moment is hij het lastigst te verslaan. Hij en Caleb (Ewan, red.) zijn de grote concurrenten. Caleb is sinds vorig jaar weer helemaal terug op het hoogste niveau. In de Giro kon je al zien dat hij supersterk was. In de volledig vlakke sprintritten is Groenewegen dé te kloppen man. Op dit moment heeft hij waarschijnlijk de meeste power. Hij is zaterdag de grote favoriet.”

Hoe ga je hem vloeren? 
“Wij moeten gewoon ons werk doen en niet te veel naar anderen kijken. Wij moeten ons focussen op onze volledige lead-out. Ik denk dat ik beschik over de beste lead-outtrein in deze Tour met Yves Lampaert, Kasper Asgreen, Maximiliano Richeze en Michael Mørkøv. Voor de springvoorbereiding kunnen we in deze Tour geen betere opstelling maken. Daarnaast moet ik ook zo lang mogelijk blijven zitten. In de Tour speelt dat een sleutelrol. De finales zijn zo chaotisch waardoor het super belangrijk is om zo lang mogelijk in formatie te blijven. Je moet voorin zitten, want wie achterin fietst speelt Russische roulette om op tijd vooraan te raken.”

Dit artikel delen:

1 Reactie

Ivanoviclover 5 juli 2019 om 12:45

Hij heeft gekregen wat ie wou. In normale omstandigheden is Dylan niet te kloppen, maar de Tour zijn geen normale omstandigheden.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.