Vlaanderen werkt plannen uit voor WK 2021, parcours voor ‘Flandriens’

Vlaanderen werkt plannen uit voor WK 2021, parcours voor ‘Flandriens’

foto: Sirotti

zaterdag 19 mei 2018 om 13:30

De UCI zal pas in september de beslissing nemen waar het WK wielrennen op de weg in 2021 zal plaatsvinden. Vlaanderen stelt zich echter steeds nadrukkelijker kandidaat, zo laat Het Nieuwsblad weten.

Pre-order de nieuwe RIDE en betaal tijdelijk geen verzendkosten
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Pre-order nu ons najaarsnummer en betaal tijdelijk geen verzendkosten. Bestel hem hier

Flanders Classic en organisatiebureau Golazo – die verantwoordelijk zijn voor de organisatie van vele (Belgische) wielerwedstrijden – hebben op verzoek van Philippe Muyters, Vlaams minister van Sport, de handen in elkaar geslagen en een WK-plan uitgetekend. Brugge, Antwerpen en Leuven krijgen een belangrijke rol toebedeeld in de organisatie van het meerdaagse evenement.

Het plan is om tussen Knokke-Heist en Brugge, in de regio West-Vlaanderen, de ploegen- en individuele tijdritten te organiseren. De wegwedstrijd zal van start gaan in Antwerpen, om via een lastige aanloop aan te komen in Leuven, alwaar meerdere lokale rondes op het programma zullen staan. De stadsbesturen hebben inmiddels een intentieverklaring getekend én goedgekeurd.

Parcours op maat van de ‘Flandriens’
Het parcours van de wegwedstrijd zal door Wim van Herreweghe en Rob Discart worden uitgewerkt. Beide mannen beschikken over de nodige ervaring in de wielersport: Van Herreweghe is koersdirecteur van de Ronde van Vlaanderen, terwijl Discart diezelfde functie bekleedt voor de Baloise Belgium Tour.

Het is duidelijk dat de organisatoren niet willen dat de koers eindigt in een massaspurt. Vlaanderen wil de zogeheten Flandrien – de klassieke types genre Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert – een kans geven om voor de wereldtitel te strijden. Hierdoor zal de aanloop vanuit Antwerpen naar Leuven de nodige kasseistroken en hellingen bevatten. Eenmaal de renners in Leuven zijn zal op een lokaal circuit – met daarin de nodige hoogtemeters – worden gebikkeld om de regenboogtrui.

De organisatie speelt met het idee om voor de lokale omloop de finale te nemen van de Grote Prijs Jef Scherens. Dit zou betekenen dat de beklimmingen van de Wijnpersstraat en Naamsevest als scherprechters zullen dienen. Andere opties zijn een lus naar Overijse, waar de finale van de Brabantse Pijl wordt betwist, of een passage naar het Hageland. Bij het uittekenen van het parcours zullen verschillende actieve renners alsook oud-Flandriens om hun mening worden gevraagd.

Voor het eerst in zestien jaar WK op Belgische bodem? 
Flanders Classics en Golazo zullen hun ontwerp voor 10 juni klaar moeten hebben, wanneer het dossier bij de UCI moet worden ingeleverd. Op 20 juli moet vervolgens het definitieve bid worden doorgestuurd naar de internationale wielerunie, die tijdens het WK in Innsbruck in september een definitieve beslissing zal nemen.

Vlaanderen denkt echter een goede kans te maken vanwege het feit dat de UCI dit jaar precies 100 jaar bestaat, en België een van zijn oprichters is. Daarnaast is het van 2002 geleden dat België nog eens gastheer was van een WK. Het was Mario Cipollini die destijds op het circuit van Zolder naar de regenboogtrui spurtte.

Voor de organisatie van het WK zal er een bedrag nodig zijn tussen de 16 en 20 miljoen euro, die grotendeels zal worden gedekt door de Vlaamse overheid. Het is nog niet bekend hoeveel Brugge, Antwerpen en Leuven moeten bijdragen.

Dit artikel delen:

7 Reacties

WPdR 19 mei 2018 om 13:32

Die is dan weer voor Sagan

0
Mbogers 19 mei 2018 om 14:04

Of voor Mathieu

0
AZH 19 mei 2018 om 14:16

Een parcours voor zo een kleine niche renners moet je niet willen

0
Vinyakke 19 mei 2018 om 14:45

Kleine niche renners? Bij mijn weten is het halve peloton daarvoor geschikt hoor. Zelfs meer dan het aankomende WK of het vorige WK in België (volledig vlak in zolder). Wat wil je voor parcours dan? Kan je echt niet volgen hoor!?

0
Jungle Man 19 mei 2018 om 18:13

Wordt hoog tijd, eens een keer wk op kasseien. Hetvhelve klassiekerseizoen rijdt men op deze ondergrond

0
r_nijman 19 mei 2018 om 18:14

Doe het dan goed en neem de finalelus van de RVV, incl. de Oude Kwaremont en Paterberg. Samen met een aanloop met alle andere “klassiekers” zoals de Kapelmuur, Taaienberg, Paddenstraat etc.

0
EddyB1958 22 mei 2018 om 11:03

Van Antwerpen via gedeeltes van de Heistse pijl en dwars door het Hageland naar Leuven.
Daarna een aantal plaatselijke rondes,met een sprint tussen een dozijn renners.
De Bondgenotenlaan in Leuven is daar echt geschikt voor.
Parcours zeer geschikt voor die twee hele Vlamingen,halve Hollanders Wout en Mathieu…

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Wielernieuws

Materiaalzone