Vluchter Clara Emond soleert naar ritzege in Giro Women, Longo Borghini countert aanval Kopecky
foto: Cor Vos
woensdag 10 juli 2024 om 14:18

Vluchter Clara Emond soleert naar ritzege in Giro Women, Longo Borghini countert aanval Kopecky

Clara Emond heeft woensdag de vierde etappe van de Giro d’Italia Women gewonnen. De Canadese wielrenster van EF Education-Cannondale zat in de vlucht van de dag en hield in de gevaarlijke finale naar Urbino knap stand tegenover een elitegroep die in het middenrif van de rit was ontstaan. Soraya Paladin (Canyon-SRAM) werd tweede en Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ-SUEZ) derde. Het roze blijft voor Elisa Longo Borghini.

Na een vlakke openingsfase volgde een lastig tweede gedeelte van de vierde etappe in de Giro voor vrouwen. Die finale begon met een klim naar San Marino (5,4 km aan 6,9%), gevolgd door de tweede grote klim van de dag: de Monte Osteriaccia (8 km à 4,2%). De slotklim vanaf Ponte in Foglia liep 11,5 kilometer aan zo’n 3% omhoog richting Urbino. Daarna volgde ook nog een stevige slotmuur van 470 meter op steentjes aan 8,4%, met een maximum van 14%.

De vlucht van de dag kreeg meer dan drie minuten cadeau, waarna in de listige middenfase van de etappe een gevaarlijke groep achtervolgers ontstond. Onder meer Elena Cecchini, Justine Ghekiere, Elise Chabbey, Cecilie Uttrup Ludwig, Sanne Cant, Femke de Vries en Anouska Koster schoven mee in die groep van 15 rensters. Later sprong ook Kim Le Court nog naar die elitegroep toe.

foto: Cor Vos

Emond houdt knap stand in oplopende finale
Onderaan de slotklim richting Urbino was Clara Emond nog de enige vroege vluchter. Zij had drie minuten op het peloton, terwijl Chabbey en Erica Magnaldi waren weggereden uit de versplinterde groep-Le Court, die het best geplaatst was in de achtervolgende groep. De slotklim was niet superzwaar, waardoor Emond knap standhield. Wel moest ze in de laatste kilometer nog het muurtje overleven, dat lukte met verve, waardoor ze een grootse zege mocht vieren.

In de groep achtervolgers bleek Paladin de best of the rest, waardoor ze tweede werd, voor Ludwig. In het peloton probeerde Lotte Kopecky het nog op het slotmuurtje, maar roze trui Elisa Longo Borghini counterde de aanval en wist uiteindelijk zelfs Kopecky voor de blijven op de finish. De leiderstrui blijft zo om de schouders van de Italiaanse van Lidl-Trek.