Vluchter Torstein Traeen wint bergrit en Adam Yates pakt leiding in Zwitserland, gevallen Wilco Kelderman knap twaalfde
foto: Cor Vos
woensdag 12 juni 2024 om 16:48

Vluchter Torstein Traeen wint bergrit en Adam Yates pakt leiding in Zwitserland, gevallen Wilco Kelderman knap twaalfde

Torstein Traeen (Bahrain Victorious) heeft de bergetappe in de Ronde van Zwitserland met aankomst op de St. Gotthard Pas gewonnen. Vanuit de vroege vlucht hield hij genoeg voorsprong over om de beste klassementsrenner, Adam Yates, voor te blijven. De leiderstrui is wel voor de Britse kopman van UAE Emirates. Pech was er voor Wilco Kelderman, die door een valpartij de slag miste op de slotklim, maar wel de schade beperkt hield.

Na de punchaankomst van dinsdag, waar Thibau Nys zegevierde en Alberto Bettiol de leiderstrui pakte, was het in de vierde etappe voor het eerst aan de klimmers in de Ronde van Zwitserland. Na iets meer dan 170 kilometer lag de finishstreep getrokken op de flanken van de St. Gotthard Pas (2.091 meter). Het gemiddelde stijgingspercentage van de ruim 20 kilometer lange slotklim was meer dan 5%, met de laatste 8,2 kilometer aan 6,6%.

In de openingsfase waren meerdere aanvalspogingen die geen succes hadden, zoals die van Louis Vervaeke en Gil Gelders. Een volgende poging van acht renners had meer succes. Onder meer Gerben Kuypers (Intermarché-Wanty), ritwinnaar Bryan Coquard (Cofidis) en Michael Matthews (Jayco AlUla) zaten mee. De andere vluchters waren Silvan Dillier (Alpecin-Deceuninck), Torstein Traeen (Bahrain Victorious), Lilian Calmejane (Intermaché-Wanty), Roland Thalmann (Tudor) en Jan Sommer (Swiss Cycling).

foto: Cor Vos

De voorsprong van het achttal liep op tot meer dan zes minuten, terwijl het peloton aangevoerd werd door Lidl-Trek en EF Education-EasyPost. Veel ogen waren ook gericht op Wilco Kelderman, op plaats drie de best geklasseerde klassementsrenner en dus in ‘pole position’ voor de gele trui. Pech was er in de vlakke aanloop naar de slotklim voor leider Bettiol, die ten val kwam maar zijn weg kon vervolgen met enkele zichtbare verwondingen.

Opgave Bauke Mollema
Slecht nieuws kwam er voor Bauke Mollema, die moest opgeven. Eerder in de rit moest de Nederlander van Lidl-Trek al lossen op een kleine heuvel, waarna hij niet veel later opgaf. Zonder Mollema reed het peloton verder richting de voet van de St. Gotthard Pas. Met een voorsprong van een kleine vijf minuten begon de kopgroep aan die lange slotklim. Goed nieuws voor Thalmann, Traeen en Dillier, die de betere klimmers waren vooraan.

In het peloton waren het onder meer EF Education-EasyPost, INEOS Grenadiers en Q36.5 die op kop reden, maar dat ging niet op het scherpst van de snede. Tien kilometer onder de top had Traeen nog 3.45 minuut over van zijn voorsprong én Thalmann en Dillier gelost. Het was lang wachten op actie in het peloton, maar dat kwam dan toch van Felix Gall. Door zijn versnelling werd het peloton uitgedund, waarbij onder meer Bettiol, Maxim Van Gils en Lenny Martinez in de problemen kwamen.

foto: Cor Vos

Valpartij dwingt Wilco Kelderman tot achtervolgen
De poging van Gall strandde, waarna zijn ploegmaat Valentin Paret-Peintre het probeerde. Dat was wel op drie minuten van Traeen. Door die schermutselingen in de favorietengroep kwam plots Isaac Del Toro ten val, recht voor de neus van Wilco Kelderman. De Nederlander kneep vol in de remmen, maar kon niet voorkomen dat hij ook bergop ten val kwam. Del Toro zat snel weer op de fiets en kon terugkeren in de grote groep, waar Kelderman meer problemen had.

Kelderman zag de favorietengroep voor zich uit rijden, maar daar ging uitgerekend UAE Emirates met Del Toro precies op dat moment versnellen. Het bleek de voorbereiding op een demarrage van Adam Yates op ruim 4 kilometer van de meet. Niemand kon de Brit volgen, die toen nog twee minuten moest dichten op Traeen. Achter Yates vormde zich een groepje met onder meer Mattias Skjelmose, João Almeida, Cian Uijtdebroeks en Egan Bernal. Ondertussen raapte Kelderman meerdere gelosten op, maar dat was een stuk achter de groep-Uijtdebroeks.

Adam Yates grijpt macht in het klassement, rit voor Traeen
Yates kon ondertussen op anderhalve kilometer van de meet Traeen zien rijden in de verte, terwijl achter hem Skjelmose en Almeida zich hadden losgeweekt uit de tweede groep. De Brit kwam echter te laat om Traeen nog van de overwinning te houden. Voor de Noorse klimmer van Bahrain Victorious was het de eerste profzege uit zijn carrière. Yates werd tweede en veroverde de leiderstrui. Ruim achter hem werd Skjelmose derde en Almeida vierde.

Bernal eindigde daartussen als vijfde, nog voor een elitegroep met onder meer Uijtdebroeks, Gall, Oscar Onley en Enric Mas. Kelderman knokte zich nog naar de twaalfde plaats, maar negen seconden achter de groep-Uijtdebroeks en uiteindelijk 1.13 minuut achter Yates.

+ 19:30
55