Vluchter Zakkari Dempster zegeviert in Veenendaal Veenendaal Classic

Vluchter Zakkari Dempster zegeviert in Veenendaal Veenendaal Classic

foto: Cor Vos

woensdag 21 augustus 2019 om 17:02

Zakkari Dempster heeft de Veenendaal Veenendaal Classic gewonnen. De coureur van Israel Cycling Academy maakte deel uit van een omvangrijke kopgroep die op 110 kilometer van de meet wegreed. In Veenendaal bleef Dempster Martijn Budding en Nick van der Lijke voor.

Als Dylan Groenewegen aan de start staat in de Veenendaal-Veenendaal Classic, dan kun je de Amsterdammer op voorhand als winnaar opschrijven. In 2015, 2016 en 2018 was Groenewegen oppermachtig in Veenendaal. Dit jaar stond Jumbo-Visma niet aan de start in de Nederlandse profwedstrijd, dus moest er gezocht worden naar een nieuwe topfavoriet. Zou het een sprinter of een aanvaller zijn die in Veenendaal het overwinningsgebaar mag maken?

Eerste vluchtpogingen leveren niets op

Nerveus reed het peloton rond in de eerste wedstrijduren: nooit kreeg een vroege vlucht de volledige zegen van het peloton. Nils Sinschek, Rick van Breda, Marijn van den Berg, Alex Paton, Justin Mottier, René Hooghiemster, Daniel Abraham Gebru probeerden het allen, maar kwamen nooit weg. Op dat moment waren er al tachtig wedstrijd kilometers verreden.

Kopgroep met kopmannen rijdt weg
Niet lang daarna lukte het veertien coureurs wel om weg te rijden uit het peloton. Snel bleek dat deze coureurs een serieuze kans maakten om weg te blijven uit het peloton. Er zaten namelijk een aantal kopmannen mee.

Sprinters als Arvid de Kleijn en Wouter Wippert zaten mee in de kopgroep om hun kansen op de zege te vergroten, maar ook Israel Cycling Academy (Zakkari Dempster en August Jensen), BEAT (Martijn Budding en Piotr Havik) en Roompot-Charles (Nick van der Lijke en Oscar Riesebeek) moeten kansen gezien hebben om hun blokken uit te spelen.

Arne Peters (Alecto), Sven Burger (SEG Racing Academy), Adriaan Janssen en Martins Pluto (Monkey Town-à Bloc), Clément Russo (Arkéa-Samsic), Alex Paton (Canyon) en Nils Sinschek (Sunweb Development) vervolledigden deze kopgroep, die met nog 75 kilometer te gaan een voorsprong van twee minuten op het peloton had.

Kopgroep rijdt geruststellende voorsprong bij elkaar
De veertien vooraan reden hard door, hetgeen resulteerde in het afhaken van Paton. De overgebleven dertien coureurs gingen vervolgens met een steeds meer geruststellende voorsprong van drie minuten en dertig seconden de laatste ronde van veertig kilometer in.

In deze laatste ronde stokte de samenwerking steeds meer, terwijl het peloton onder aanvoering van Vital Concept steeds dichter in de buurt kwam. Na de laatste passage van de Grebbeberg op twintig kilometer van de meet hadden de koplopers nog minder dan twee minuten.

Dempster, Van der Lijke en Budding rijden weg, overwinning voor Dempster
In de laatste tien kilometer werd er vervolgens gepokerd om de zege. Een aantal vluchtpogingen leverde niks op, maar die van Dempster, Van der Lijke en Budding wel. Zij reden in no-time een voorsprong van 25 seconden bij elkaar. Burger reed vervolgens ook nog weg, maar hij kon nooit meer bij de kopgroep komen. In Veenendaal spurtte Dempster vervolgens naar de zege.

Het podium van de Veenendaal Veenendaal Classic 2019 – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair