Vluchters verrassen peloton in Catalonië, Paterski wint
maandag 23 maart 2015 om 17:01

Vluchters verrassen peloton in Catalonië, Paterski wint

Drie vluchters hebben het peloton verrast in de eerste rit van de Volta Ciclista a Catalunya. Bart De Clerq, Pierre Rolland en Maciej Paterski wisten aan de finish in Calella meer dan twee en halve minuut van hun voorsprong te behouden. In de eindsprint bleek uiteindelijk Maciej Paterski de sterkste van het drietal.

De rit werd ingeleid met een kort schouwspel van de kopmannen met klassementsambities. Na 21 kilometer wedstrijd, bij de eerste tussensprint pakte Wout Poels (Sky) de bonificatieseconden voor ploegmaats Roche en Chris Froome. Vijf kilometer later leek de kopgroep van de dag te zijn vertrokken. Het drietal Gastauer, Jarrier en Polanc vergaarde een kleine voorsprong, maar wisten geen geruststellende marge op te bouwen.

Na nieuwe pogingen slaagden De Clercq (Lotto Soudal), Paterski (CCC), gisteren nog actief in Milaan-San Remo, en Rolland (Europcar) er wel in een voorsprong van minuten op te bouwen. Het peloton had na zestig kilometer koers een achterstand van richting de drie minuten. In de meer dan tachtig daaropvolgende heuvelachtige kilometers wisten zij de voorsprong uit te bouwen naar meer dan 12 minuten.

Peloton laat zich verrassen
Op iets minder dan dertig kilometer van de finish bedroeg het verschil nog altijd acht minuten. In het peloton voelde geen enkele ploeg zich geroepen een serieuze achtervolging op te zetten. Pas tien kilometer later kwam Movistar met een treintje op kop, gevolgd door de ploegen Sky, Tinkoff-Saxo en Astana.

Bij het ingaan van de laatste tien kilometer was de achterstand van het peloton meer dan vijf minuten. Hierdoor komt niet alleen de dagzege in zicht, maar ook het eindklassement. In 2012 was dat al eens het geval voor Michael Albasini, die in dezelfde eerste rit het fundament legde voor zijn eindzege.

Ondertussen werkten de drie koplopers goed samen tot diep in de finale. Onder de boog van de laatste kilometer was het de De Clercq die als eerste een versnelling plaatste, maar de Belg werd vrij snel bijgehaald. In een langgerekte sprint met de Fransman Rolland bleek uiteindelijk Maciej Paterski de sterkste van het drietal.

flag-esVolta Ciclista a Catalunya 2015 (WT)
Etappe 1: Calella – Calella (185,2 km)
1. flag-pl Maciej Paterski  (CCC Sprandi Polkowice) in 4u33m41s
2. flag-fr Pierre Rolland (Europcar) z.t.
3. flag-be Bart De Clercq (Lotto Soudal) op 2s
4. flag-be Tosh van der Sande (Lotto Soudal) op 2m40s
5. flag-fr Julien Alaphilippe (Etixx-Quick-Step) allen z.t.
6. flag-it Paolo Tiralongo (Astana)
7. flag-it Enrico Gasparotto (Wanty-Groupe Gobert)
8. flag-fr Bryan Coquard (Europcar)
9. flag-es Carlos Barbero (Caja Rural-Seguros RGA)
10. flag-fr Julien Simon (Cofidis)
Volledige uitslag etappe 1

Algemeen klassement na rit 1
1. flag-pl Maciej Paterski  (CCC Sprandi Polkowice) in 4u33m41s
2. flag-fr Pierre Rolland (Europcar) op 4s
3. flag-be Bart De Clercq (Lotto Soudal) op 8s
4. flag-nl Wout Poels (Sky) op 2m47s
5. flag-ie Nicolas Roche (Sky) op 2m48s
6. flag-gb Chris Froome (Sky) op 2m49s
7. flag-be Tosh van der Sande (Lotto Soudal) op 2m50s
8. flag-fr Julien Alaphilippe (Etixx-Quick-Step) z.t.
9. flag-it Paolo Tiralongo (Astana)
10. flag-it Enrico Gasparotto (Wanty-Groupe Gobert)
Volledig klassement

RIDE Magazine
57 Reacties
Sorteer op:
23 maart 2015 20:04
Lotto Soudal is echt goed bezig dit seizoen. De mooiste ploeg van allemaal voor mij.
Kunnen overal winnen en dit met een niet eens zo groot budget vergeleken met andere ploegen. Hebben enkele leuke namen zoals Greipel, Gallopin, Hanssen, Roelandts,...
En dan nog supertalenten met Benoot, Vervaeke en Wellens.
Ik denk dat Lotto Jumbo met ongeveer hetzelfde budget veel minder resultaten behaald...
23 maart 2015 20:07
@limburgseluiaard Ik denk dat dit meer om een druppel in een overvolle emmer gaat.. Sportbeleving is veel emotie en dit seizoen komt daar bij Lotto NL veel frustratie bij kijken.
23 maart 2015 20:18
Te vroeg in de leiderstrui kost veel energie, Froome kan best rekenen lijkt mij.
23 maart 2015 20:49
@billi PCS, de site waar wielerflist naar verwijst voor de volledige uitslagen zet ook Martin op 6, alsook sporza en cyclingfever, gewoon verkeerd overgenomen van WF denk ik.
23 maart 2015 20:51
Toch jammer voor die mannen, gun het Erik Dekker ook van harte, vond het een vd strijdlustigste renners, altijd ontsnappen id laatste km's en tot het uiterste.
23 maart 2015 23:01
Betancur heeft er ook weer zin in deze ronde. Man man man, over weggooien van je talent gesproken. Ik had hem opgeschreven voor aankomende Giro top 5, maar dat zie ik nu niet meer gebeuren. Geen enkele schaamte ook blijkbaar om telkens als laatste te eindigen. Lullig ook voor de ploeg die hem niet weinig betaalt. Zonde...
24 maart 2015 04:19
Wat er nu wel of niet allemaal mis ging is me niet helemaal duidelijk, maar er is een beeld. Daarin zie ik flink wat concurrentie uit Polen komen, Wout Poels gewoon met zijn snufferd voorin geklasseerd staan en een toch 'weer niet' bij team Lotto-Jumbo. Misschien ben ik ongeduldig of laat ik me teveel leiden door verwachtingen die worden gewekt, maar ik las toch echt iets over eerherstel.....

Om te reageren moet je ingelogd zijn.