Voeckler laat Frankrijk opnieuw juichen
woensdag 11 juli 2012 om 17:17

Voeckler laat Frankrijk opnieuw juichen

foto: Sirotti

De vroege vlucht in de tiende etappe van de Tour de France is beloond met de dagzege. Thomas Voeckler was de sterkste uit een elitegroep van vijf. De renner van Europcar demarreerde in de finale op het juiste moment en versloeg Michele Scarponi en Jens Voigt.

Drie renners demarreerden vanuit de start. Meest opvallende naam van de drie was groene truidrager Peter Sagan (Liquigas-Cannondale). Het drietal kreeg in eerste instantie weinig ruimte van het peloton. Enkele kilometers later werden zij vergezeld door 22 medekoplopers. Opvallende namen onder hen waren Karsten Kroon (Saxo Bank-Tinkoff Bank), Jens Voigt (RadioShack-Nissan) en David Millar (Garmin-Sharp). Vacansoleil-DCM en Argos-Shimano hadden de slag gemist en hadden niemand in de voorste linie.

Op de Col de la Grand Colombier weekten Luis Léon Sanchez (Rabobank), Thomas Voeckler, Michele Scarponi (Lampre) en Dries Devenyns zich los van de omvangrijke kopgroep. Op 55 kilometer van de finishlijn probeerde Sanchez solo verder te gaan, maar mislukte in opzet. Vijf kilometer later werd hij bijgehaald door de drie anderen. Vlak voor de top ontsnapte Voeckler om als eerste de top te passeren. De Fransman is daardoor de nieuwe leider in het bergklassement.

Het peloton onder leiding van Team Sky passeerde bijna vijf en half minuut later dan de vier. Vlak daarvoor opende Jurgen Van den Broeck (Lotto-Belisol) de guerrillaoorlog. De Belg plaatste – zoals aangekondigd- verschillende speldenprikken maar kreeg geen bijval van andere renners. In het achterste deel van het peloton wiebelde Robert Gesink (Rabobank). De man uit Varsseveld moest alle zeilen bijzetten om het peloton te volgen.

Vincenzo Nibali, gekend daler, rook zijn kans in de afdaling. Halverwege de afzink geraakte hij bij Sagan, die zich had laten uitlopen uit de achtervolgende groep. Sagan stak hem een helpende hand toe, na de afdaling ging zijn kaarsje uit. Nibali soleerde verder en raapte een voor een geloste renners op, maar wist niet uithanden van het peloton te blijven.

Op de Col de Richemond (derde categorie) probeerde Pierre Rolland (Europcar) en Jurgen van den Broeck andermaal een gat te slaan. Ditmaal wisten ze vrijsnel een gat van veertig seconden te slaan.

Op minder dan tien kilometer van de finish arriveerde Voigt als een duveltje uit een doosje bij de koplopers. De oude strijder reed solo enkele minuten dicht op de voorste groep. Nadat hij de aansluiting maakte, probeerde hij er gelijk weg te rijden, Voeckler riposteerde.

foto: Sirotti

In de laatste vijf kilometer ontstond er een spervuur aan demarrages in de kopgroep. Alle vijf zagen ze hun kans op een solo, maar werden even snel teruggepakt. Devenyns leek lange tijd de beste papieren te hebben voor de dagzege maar strandde in het zicht van de finish. In een ultieme krachtsinspanning lukte het Voeckler als eerste de streep te passeren.

Tour de France 2012
Uitslag etappe 10: Mâcon – Bellegarde-sur-Valserine (194.5 km)

1. Thomas Voeckler (Frankrijk/Europcar)
2. Michele Scarponi (Italië/Lampre)
3. Jens Voigt (Duitsland/RadioShack-Nissan)
4. Luis Léon Sanchez (Spanje/Rabobank)
5. Dries Devenyns (België/Omega Pharma-Quick Step)
6. Sandy Casar (Frankrijk/FDJ-BigMat)
7. Egor Martinez (Spanje/Euskaltel-Euskadi)
8. Pierre Rolland (Frankrijk/Europcar)
9. Jurgen van den Broeck (Belgie/Lotto-Belisol)
10. Dimitri Fofonov (Kazachstan/Astana)

Algemeen klassement na rit 10
1. Bradley Wiggins (Groot-Brittannië/Team Sky) in 39u09m20s
2. Cadel Evans (Australië/BMC Racing) op 1m53s
3. Chris Froome (Groot-Brittannië/Team Sky) op 2m07s
4. Vincenzo Nibali (Italië/Liquigas-Cannondale) op 2m23s
5. Denis Menchov (Rusland/Katusha) op 3m02s
6. Haimar Zubeldia (Spanje/RadioShack-Nissan-Trek) op 3m19s
7. Maxime Monfort (België/RadioShack-Nissan-Trek) op 4m23s
8. Jurgen Van den Broeck (Nederland/Lotto-Belisol) op 4m48s
9. Nicolas Roche (Ierland/AG2R La Mondiale) op 5m29s
10. Tejay van Garderen (Verenigde Staten/BMC Racing) op 5m31s

34. Laurens ten Dam (Rabobank) op 24m48s
44. Steven Kruijswijk (Rabobank) op 34m13s
56. Robert Gesink (Rabobank) op 40m15s
77. Bauke Mollema (Rabobank) op 50m13s

Volledige uitslag en klassementen

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.